Chłodzenie Regulatora napięcia
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
u mnie jest identyczny, na niego założyłem....dmucha na niego, paskami elektrycznymi i trzyma się już rok. po prostu załóż wentylator o rozmiarach mniejszych niż dotychczas. chodzi mi głównie o jego szerokość.
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
- Hefajstos
- klepacz
- Imię: Maciej
Chłodzenie Regulatora napięcia
Witam,KolczyK pisze:u mnie jest identyczny, na niego założyłem....dmucha na niego, paskami elektrycznymi i trzyma się już rok. po prostu załóż wentylator o rozmiarach mniejszych niż dotychczas. chodzi mi głównie o jego szerokość.
chciałem zapodać 80*80*25, bo taki znalazłem w sklepie, ale namierzyłem już 70*70*15 więc takowy załatwię i zacznę zabawę z montażem z powrotem.
KolczyK powiedz mi jakich wymiarów wentylator montowałeś u siebie?
- orzyl
- klepacz
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
ja mam w rc46 dokładnie taki jak znajdziesz w większości zasilaczy komputerowych, z tym że jest założony dokładnie na ożebrowaniu regulatora, przypięty stripami. działa zawsze po przekręceniu stacyjki. od września odkąd mam moto, nie mam żadnych problemów z ładowaniem (tfu tfu). Chciałbym tylko zaznaczyć iż złącze tego regulatora zastałem zabezpieczone przed wilgocią (podejrzewam że Jacek maczał w tym palce
)

Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...
- Ketchup
- klepacz
- województwo: lubuskie
i dlatego montuje się wentylatory, które mają korpus metalowy, obierają ciepło cały czas i "się same chłodzą"Art pisze:wszystkie urządzenia które maja byc chłodzone skutecznie muszą mieć wentylator ZA przedmiotem chłodzonym. Zwróć proszę uwagę jak wygląda chłodzenie chłodnicy w VFR. Wentylator jest wewnatrz , a gdy sie włącza to ... zasysa powietrza nie nadmuchuje.Hefajstos pisze:nasunęło mi sie pytanie co do kierunku obrotów wentylatora...
Kto ma u siebie zamontowane takie rozwiązanie to, czy wentylator nastawiony jest na nawiew czy wyciąg? Wydaje mi się, że lepiej by chłodziło na nawiewie, ale chciałbym wiedzieć jak sprawa wygląda w praktyce.
Zasysanie powoduje iż powietrze przejdzie przez chłodnicę , a nadmuchowanie powoduje zmniejszenie efektywności - bo tylko nawiewa, ale powietrze nie przechodzi przez oczka. Oczywiście mówimy o przypadku, gdy chłodzony przedmiot jest obudowany z wentylatorem jak własnie chłodnica. Ale pewnie do chłodzenia reglera to sie nie sprawdzi...
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
80 80 20 chyba mam albo 25, bo przyciąłem mu róg
żeby nie ocierał o boczek 

VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
- pablo_65
- teksciarz
- Imię: Paweł
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
mario71 pisze:Ja założyłem z vtec, jest troche wiekszy radiator ale spoko miesci sie z przerwa od plastiku. jest tam o jeden wiecej kabelek koloru czarnego podł go do przekaznika i latałem 2 sezony pól europy i spoko.

- mario_blues
- pisarz
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
- pablo_65
- teksciarz
- Imię: Paweł
- Kontakt:
reglerek dzis dotarl wiec nizwlocznie zalozylem, dodatkowy czarny przewod pod przekaźnik - chyba dobrze podpialem, no i mowie poszaleje....wiatraczek chcialem dozucic:) ale ten regulator od rokcznikow 00-01 jakis grubas wiec nie chcial sie zadupek zmiescic:p to przycialem dziada (oczywiscie wiatrak) i smigać bedzie
dzieki za pomoc, stare posty tez sie przydaly :] teraz OGIEN 

- mrf
- Łopata
- Imię: Michał
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Odswieze kotleta (wczoraj zamontowalem swoj wentylator na regler).Art pisze: wszystkie urządzenia które maja byc chłodzone skutecznie muszą mieć wentylator ZA przedmiotem chłodzonym. Zwróć proszę uwagę jak wygląda chłodzenie chłodnicy w VFR. Wentylator jest wewnatrz , a gdy sie włącza to ... zasysa powietrza nie nadmuchuje.
Zasysanie powoduje iż powietrze przejdzie przez chłodnicę , a nadmuchowanie powoduje zmniejszenie efektywności - bo tylko nawiewa, ale powietrze nie przechodzi przez oczka. Oczywiście mówimy o przypadku, gdy chłodzony przedmiot jest obudowany z wentylatorem jak własnie chłodnica. Ale pewnie do chłodzenia reglera to sie nie sprawdzi...
Przykładem dlaczego to się 'nie sprawdzi' jest chłodzenia procesora w komputerze. Na płycie głównej masz procesor, na nim warstwe pasty termoprzewodzącej, radiator i na radiatorze wentylator, który wdmuchuje powietrze chłodząc go.
Takie małe spostrzeżenie z mojej strony

- Art
- klepacz
- Imię: Artur
Ach te skróty myślowemrf pisze:Przykładem dlaczego to się 'nie sprawdzi' jest chłodzenia procesora w komputerze. Na płycie głównej masz procesor, na nim warstwe pasty termoprzewodzącej, radiator i na radiatorze wentylator, który wdmuchuje powietrze chłodząc go.

miałem na mysli nawiew na chłodnice.
Gdy będzie nadmuchiwac jej skutecznośc jest mniejsza niż gdy ssie

Zreszta sami zobaczcie jak działa wentylator gdy się włączy

Beyond the Grabówek sky
- Yelu
- bywalec
- Kontakt:
...nie trzeba żadnego wiatraka...
Pewnego razu podczas postoju w trasce wsadziłem sobie rączkę pod owiewkę i z ciekawości sprawdziłem temperaturę reglera - ładnie się poparzyłem. Od tego czasu reglerek się już tak nie grzeje
wystarczyły tylko dwie opaski zaciskowe za 0,20 PLN jedna : )))
Pewnego razu podczas postoju w trasce wsadziłem sobie rączkę pod owiewkę i z ciekawości sprawdziłem temperaturę reglera - ładnie się poparzyłem. Od tego czasu reglerek się już tak nie grzeje

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz 27 gru 2009, 21:59 przez Yelu, łącznie zmieniany 1 raz.