Zwarcie i po lampce stopki!!!!

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
serek2011

Zwarcie i po lampce stopki!!!!

Post autor: serek2011 » ndz 01 mar 2009, 22:27

Witam nadmieniam że szukałem czegoś na ten temat w opcji szukaj ale marnie. Dzisiaj wkładałem zegary po wymianie tarczy licznika. Wszystko ładnie podpiąłem włączyłem stacyjkę i w dziwny sposób zapaliła się żarówka od stopki tzn żarzyła się lekko pomyślałem otworzę stopkę pomyślałem przejdzie niestety nie. Coś pstryknęło lampka zgasła i już się wcale nie zapala. Bezpieczniki z prawej strony pod kierownica są ok. Czy wiecie może gdzie mogą być jeszcze jakieś bezpieczniki o ile są? Może coś innego poszło jakiś przekaźnik. Proszę o rady. Z góry dziękuje. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » ndz 01 mar 2009, 22:45

gdzie pstrykneło? pod licznikiem? żarzyła się na złożonej stopce? sprawdz zarowke, moze dokonała żywota, a jak nie to sprawdz styki za licznikiem na ZIELONEJ kostce, odepnij ją, posmaruj wazeliną techniczną i załóż spowrotem. (wystarczy zdjąć szybę i odkręcić wypełnienie pod nią a dostęp do kontrolki będziesz miał; kabel od czujnika do żarówki ma kolor Żółto-Czarny więc poszukaj takowego na ZIELONEJ kostce pod licznikiem)

zrób też tak: wrzuc bieg, na sprzęgle i rozłożonej stopce bocznej spróbuj odpalić moto. jak nie zagada to coś z czujniekiem (w co wątpię).

serek2011

Post autor: serek2011 » pn 02 mar 2009, 12:34

Tak gdzieś pod licznikiem pyknęło żarówka ok bezpieczniki tez ok. Szukam dalej!!

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » pn 02 mar 2009, 16:57

zobacz sobie tą zieloną kostkę za licznikiem, przewód żółty z czarnym paskiem, to styk stopki, bezpiecznik masz wspolny do kilku kontrolek i czegos tam jeszcze, więc jak tylko nie swieci stopka to przyczyny szukaj na stykach, może krzywo kostke wsadziłeś na licznik np?

serek2011

Post autor: serek2011 » wt 03 mar 2009, 16:32

Dałem radę ale już stracha miałem że licznik zdechł. Całe te moje zegary są zaśniedziałe sporo czyszczenia miałem ale juz doszedłem do ładu i wszystko działa.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » wt 03 mar 2009, 20:57

wazeliną mogleś styki potraktowac to byłby spokoj po czyszczeniu na dluzej

ODPOWIEDZ