Witam.
W zasadzie jest to pytanie skierowane do posiadaczy najnowszych VFR nabytych w salonie jako pierwszy właściciel, ale pytanie też kieruję do absolwentów uczelni elektrotechnicznych.
Mianowicie, zauważyłem w toyocie yaris rocznik 2010, że niektóre styki elektryczne w kostkach są powleczone jakąś formą smaru. Smar barwy kremowej, bardzo gęsty o konsystencji wosku. Na pewno są to połączenia w kostce do żarówki H4, choć inne też wyglądają na smarowane.
Pojawia się pytanie, co to za smar, jakie ma właściwości, jaka jest jego rola i czy w naszych motocyklach też spotyka się taki sposób zabezpieczenia połączeń elektrycznych. Sam mam moto z 96 roku, i jeżeli coś było smarowane, może warto by do tego powrócić.
Smarowanie połączeń elektrycznych
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
Smarowanie połączeń elektrycznych
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-
- zadomowiony
- Imię: Michał
- województwo: mazowieckie
Re: Smarowanie połączeń elektrycznych
Wydaję się, że o takie coś chodzi http://stopptak.com.pl/pl/sklep-interne ... LINE_SPRAY . Ale niech ktoś jeszcze się wypowie, WYDAJE MI SIĘ że nie przewodzi prądu
- Lukaszny
- pisarz
- Imię: Łukasz
- województwo: warmińsko-mazurskie
Re: Smarowanie połączeń elektrycznych
Rola jego jest taka, aby zapewne zabezpieczyć styki przed utlenianiem się/korozją.
Używanie wazeliny technicznej nie jest żadną nowością.
Używanie wazeliny technicznej nie jest żadną nowością.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/