Co lepsze Viadro czy VFR'ka

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
daro1980
pisarz
pisarz
Imię: Dariusz
Kontakt:

Post autor: daro1980 » pn 11 paź 2010, 13:07

dementuje ;) po całym sezonie ;) ... chce zmienić na Varadero mam plany na przyszły rok jechać jeszcze dalej i tak myślę ze wiadro będzie wygodniejsze ... a poważnie jak nie sprzedam teraz to będę latał jeszcze jeden sezon ...
DragStar 650-> CBR600RR-> VFR800FI->XL1000V-> TE 510 SM -> WR250F ->R1150R

Awatar użytkownika
Łysolek
Shrek
Shrek
Imię: Adam
województwo: mazowieckie

Post autor: Łysolek » pn 11 paź 2010, 13:23

to nie sprzedawaj bo w maju w przyszłym roku jedziemy gdzieś na Zachód :D wtym roku nie wyszło to w przyszłym już musi

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Post autor: binio » śr 13 paź 2010, 17:40

Sorry za ot ale musze napisac - Viadro NIE JEST WYGODNIEJSZE, twierdze tak ja, podobnie pewnie Daniel, ktory tez Viadrem smigal, czy np Konrad z forum Varaderopoland, ktory tez zmienil je na Vfrke :) Wg mnie do szosowej turystyki VFRka jest o wiele lepsza i wygodniejsza od Viadra :)
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

daro1980
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: daro1980 » czw 14 paź 2010, 07:05

binio pisze:VFRka jest o wiele lepsza i wygodniejsza od Viadra
to mnie teraz zaskoczyłeś ...a trochę więcej szczegółów tej myśli ????

bo jeżeli chodzi o kierowce to i może bym się zgodził ( nie jeździłem jeszcze wiadrem) ale pasażer ma na pewno lepiej na wiaderku i tutaj wątpliwości pewnie niema co ?

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » czw 14 paź 2010, 09:22

Hmm moja eks wolala VFRka smigac na plecaku.
Wiadomo, ze to subiektywne mocno jest, ale wydaje mi sie, ze pozycja lekko pochylona do przodu jest najbardziej naturalna pozycja na moto. Na Viadrze dosc szybko zaczynalem czuc zmeczenie na plecach, zarowno w dolnej czesci jak i w karku, VFRka robilem po 1300km "na raz" i po szybkim prysznicu lecialem na balet 30km dalej, zero zmeczenia, bolow itp. Viadro jest wyzsze/wieksze przez co duzo bardziej wrazliwe na wiatr boczny, trzeba uwazac przy wyjezdzaniu z tunelu lub zza tira bo mozna sie zaskoczyc. Co do pasazerki - musialbym Judy zapytac dlaczego, ale ona twierdzila, ze VFRa wygodniejsza. Inna sprawa, ze zawsze miala z tylu kufer z oparciem, wygodne trzymanie itp. No i ja jestem raczej wysoki i szeroki wiec dobrze chronilem ja od wiatru. Z drugiej strony (ale nie wiem czy Ciebie interesujacej) - VFRka ma to "cos", namiastke sportu, wyglad, charakterystyke pracy silnika, pozycje. Wg mnie jest to idealny motocykl szosowy. A w teren - po kilku probach z Viadrem stwierdzilem, ze to moto na pewno nie nadaje sie w teren. VFR z zalozenia jest motocyklem szosowym co nie oznacza, ze omijam nia szutry i polne drogi, ale "to nie to". Viadro ma jedna przewage - lepiej tlumi nierownosci drogi i ma wiekszy przeswit. Co akurat dla mnie nie przekladalo sie na komfort jazdy bo przez mocno wyprostowana sylwetke wszystko szlo na kregoslup. Najlepiej pozycz od kogos Viadro i sie przelec kilkaset km zebys nie zalowal (ja nie wyobrazam sobie zmiany VFRy na Varadero, rozumiem jeszcze zmiane na np Afryke, GSa, Tenerke czy inne ciezkie enduro, ale Viadro z enduro ma niewiel wspolnego, to turystyk SZOSOWY).

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

daro1980
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: daro1980 » czw 14 paź 2010, 10:26

binio pisze:Viadro z enduro ma niewiel wspolnego, to turystyk SZOSOWY
no tu się zgodzę w 100% i tez z takim założeniem chce kupić
binio pisze:ja nie wyobrazam sobie zmiany VFRy na Varadero, rozumiem jeszcze zmiane na np Afryke, GSa, Tenerke czy inne ciezkie enduro
według mojej oceny Afrika GS Tenerka V strom i Viadro to podobna klasa motocykli z którymi raczej VFR nie za bardzo ma coś wspólnego ( no może to ze ma dwa kola)
binio pisze:VFRka ma to "cos", namiastke sportu, wyglad, charakterystyke pracy silnika
mi się wydaje ze V2 ma lepsza charakterystykę ale to zależy co kto lubi
binio pisze:Viadro ma jedna przewage - lepiej tlumi nierownosci drogi
tego właśnie oczekuje
binio pisze:pozycz od kogos Viadro i sie przelec kilkaset km zebys nie zalowal
mam umawianą jazdę próbną czekam na lepsza pogodę ...

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » czw 14 paź 2010, 10:50

miałem taki sam dylemat, ale doszedłem do wniosku, że Viadro byłoby ok na 2 tygodniową wyprawę we dwoje, a poza tym nie nadaje się do niczego. Z dwojga złego,zresztą za namową Daniela szukam X-a :twisted:
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » czw 14 paź 2010, 11:36

Nie zrozumales mnie :) Nie napisalem, ze GS czy Afryka ma cos wspolnego z VFRka, wrecz przeciwnie, dlatego uwazalbym zamiane za sensowna. Wiesz, chce polatac po szutrach itp, ok, zmieniam. Ale ze wszystkich endurasow, Viadro jest, wg mnie najmniej endurowate, dlatego nie widze sensu w zamianie szosowej VFRki na szosowe Viadro.Tak jak napisalem, dla mnie podrozowanie Varadero bylo bardziej uciazliwe niz Vfrką, ale co kto lubi :)
A co do V2 - zgoda, dlatego teraz rozgladam sie z Sp1/SP2 lub RSVka :mrgreen:

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » czw 14 paź 2010, 19:18

Ja to bym sie generalnie bal pytac o to na forum VFR :P
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » czw 14 paź 2010, 19:47

Wiesz, ze VFR jest najczesciej wystawianym motocyklem wg jakiegos tam magazynu. I jak tak patrze na dzial Gielda to cos w tym jest. Bardzo duzo Ownersow pozbywa sie swoich sprzetow, mimo ze sa w ekstra stanie (!!!). Trzeba sie rozwijac :)

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: mazowieckie

Post autor: VFRKrzysztof » czw 14 paź 2010, 20:11

Taaaaa, no to w tym gronie jest kilku takich, którzy na wiele lat zatrzymali się w rozwoju :)
The best is yet to come! :-)

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » czw 14 paź 2010, 20:23

binio pisze:Trzeba sie rozwijac :)

dokładnie, niebezpieczne stwierdzenie na forum VFR :razz:
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]

Fazer72
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz

Post autor: Fazer72 » czw 14 paź 2010, 20:33

binio pisze:Viadro NIE JEST WYGODNIEJSZE,
Tak spytam - ile Ty na Wiadrze przejechałeś ???
Co prawda na V-stromie ostatnio jeżdżę a to dość blisko opisywanego jest i trochę się z Twoimi opiniami nie zgadzam......
Daro1980 zależy czego od moto oczekujesz i jeśli Ci czegoś w VFR ce brakuje - to CZEGO .

kiciol
klepacz
klepacz
Imię: Roman
województwo: wielkopolskie

Post autor: kiciol » czw 14 paź 2010, 21:03

binio pisze:Wiesz, ze VFR jest najczesciej wystawianym motocyklem wg jakiegos tam magazynu. I jak tak patrze na dzial Gielda to cos w tym jest. Bardzo duzo Ownersow pozbywa sie swoich sprzetow, mimo ze sa w ekstra stanie (!!!). Trzeba sie rozwijac :)
To o czym piszesz dotyczy nowego modelu...

"W ciągu ostatnich 10 miesięcy Polacy najchętniej wystawiali na sprzedaż modele z 2010 roku, takie jak: Honda VFR..."
... owoc żywota twojego je...ZUS .

http://www.bikepics.com/pictures/2297876/

daro1980
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: daro1980 » czw 14 paź 2010, 21:41

Fazer72 pisze:Daro1980 zależy czego od moto oczekujesz i jeśli Ci czegoś w VFR ce brakuje - to CZEGO
ostatnimi czasy używam motorka prawie wyłącznie na dłuższe wyprawy tj pow 2000 km i zawsze z plecakiem ... i za każdym razem kiedy podczas powrotu przekraczamy polska granice to mam nieodparte wrażenie ze motorek rzuca na koleinach źle wybiera nierówności itd. ogólnie ostatnie km walczymy z motorkiem i bólem wszystkich mięśni i kości ...

... podczas ostatniego wyjazdu miałem możliwość i okazje latać Vstromem dużym i jedyne co mi przeszkadzało to brak pędu powietrza na kasku ... wszystkie inne dolegliwości nie objawiły się ... moto stabilne bez porywczych zachowań , przewidywalne , jednym słowem WYGODNE ...

... V strom a Varadero podobne bardzo są i ze HONDA jeszcze mi się nie popsuła ;) to myślę ze padło na Viadro ...

... jest jeszcze jeden powód zmiany od nowego roku szykuje mi się dzień w dzień trasa ok 250 km po drodze średnio równej i myślę że na Viadrze będzie mi po prostu wygodniej ;) ...

ODPOWIEDZ