NEGATYWNIE

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Hubu
klepacz
klepacz
Imię: Hubert
województwo: mazowieckie

Re: NEGATYWNIE

Post autor: Hubu » czw 17 maja 2012, 09:56

Ivan zdrówka, najgorsze, że to koliduje z tym Twoim wyjazdem na 2 lata :D

Awatar użytkownika
diablique
klepacz
klepacz
Imię: Ann
Kontakt:

Post autor: diablique » czw 17 maja 2012, 10:27

Jacko pisze: Polecam i to na maksa USG u dr Małgorzaty Serafin Król w Wawie.
To samo pisalam :)
Tylko gdybys sie zdecydowal to potem herbatka ;) po sasiedzku u nas obowiazkowa :twisted:

Awatar użytkownika
Panasonix82
pisarz
pisarz
Imię: Marcin

Post autor: Panasonix82 » czw 17 maja 2012, 11:04

Łysolek pisze:Marcin dużo zdrówka a tak wogóle to chyba jednak nie skręcenie , napisz coś więcejIvan również zdrówka
Panasonix82 pisze:Noi lipa ... myślałem, że się wykuruję z nogą w ciągu miesiąca, a tutaj przynajmniej 3 miechy mam pozamiatane z lataniem ... o torze już nie wspomnę ...
Marcin dużo zdrówka :pije a tak wogóle to chyba jednak nie skręcenie :shock: , napisz coś więcejIvan również zdrówka :pije
Z informacji, której udzielił ortopeda to poleciała torebka stawowa. Nie ma pęknięcia, złamania, żadnego odprysku, chociaż pierwsza diagnoza była że to złamanie - bo tak wyglądało. Noga 2 dni po zdarzeniu wyglądała jak bym wlał w kostę ok 1 litra jakiegoś płynu. Dodatkowo kolorystyka jej przypominała krokusy. Zdjęcia nie będę zamieszczał, bo uwieżcie mi można bełtnąć. Zarówno z prawej jak i z lewej strony kostki pełno krwiaków, po tygodniu pojawiły sie nawet w połowie golenia i na palcach. I od 29-go kwietnia leże sobie w domu, robie okłady z altacetu, Aesin żelu, Voltaren żelu, lodu, przymuję zastrzyki anty-zakrzepowe w ilości 30 sztuk (Clexane) i kuśtykam z jednego pokoju do drugiego. Zwolnienie mam do 25-go i może sie przedłużyć, kasę z roboty dostanę 80%, i 2 miesiące rehabilitacja ... Q.rwa - sport to zdrowie ... niech tylko ktoś mi teraz powie, że powinienem zrzucić trochę brzucha ... Sezon ruszył pełną parą, a Gix stoi ...

Awatar użytkownika
Jacko
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Jacek
województwo: lubelskie
Kontakt:

Post autor: Jacko » czw 17 maja 2012, 11:12

diablique pisze:To samo pisalam
Sorki Anka, gapa przeoczyła :oops:

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Post autor: ivan » czw 17 maja 2012, 16:40

Dzięki wszystkim.
Tak jak pisałem, mam wizytę u gościa który specjalizuje się w kolanach i chyba jest jednym z lepszych bo własnie się dowiedziałem że nawet moja koleżanka została do niego skierowana przez innego ortopedę, który nie mógł sobie poradzić z jej kolanem.
Na pewno nie mam zamiaru tego lekceważyć bo mam przykład kumpla który to olał i teraz ma WIELKIE problemy :/

Zaraz z tematu NEGATYWNIE zrobi się temat chorobowo-lekarski :D
Się każdy rozpisze co i gdzie go boli :)

A żeby nie było offtopicu dziś po raz kolejny poznałem smak polskiej służby zdrowia...
Po L4 musiałem niemal na kolanach prosić lekarza 1 kontaktu (nie wypisali mi na Sorze bo powiedzieli że zrobi to lekarz 1 kontaktu - jak się później dowiedziałem wprowadzili mnie w błąd bo mają obowiązek wystawić L4 tylko im sie z reguły nie chce). Z kolei lekarz 1 kontaktu powiedział że nie jest sekretarką SOR-u i nie wypisze mi L4. Dopiero po długich prośbach i spędzeniu przed gabinetem z godz. czasu łaskawie wypisał. Dodam że miałem nr i byłem zapisany na wizytę jak Pan bóg przykazał.
ehh, ja wiem że może i nie miał obowiązku wypisać, ale czasami wystarczy dobra chęć i trochę zwykłego ludzkiego serca... A w tym czasie jak ja byłem nie było nikogo oprócz mnie a więc na brak czasu nie mógł narzekać.
O dziwo, jak nieraz korzystam z prywatnej praktyki to obraz jest całkiem inny. Przypadek? :twisted:

Awatar użytkownika
darqvader
teksciarz
teksciarz
Imię: Darek
Kontakt:

Post autor: darqvader » czw 17 maja 2012, 20:24

ivan pisze: mają obowiązek wystawić L4 tylko im sie z reguły nie chce
nie, nie mają obowiązku - na SOR udzielana jest pomoc w nagłych przypadkach, nie traktujmy tego jak przychodni przyszpitalnej (off top)
shit happens

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz

Post autor: ivan » czw 17 maja 2012, 21:40

darqvader pisze:
nie, nie mają obowiązku - na SOR udzielana jest pomoc w nagłych przypadkach, nie traktujmy tego jak przychodni przyszpitalnej (off top)
Mylisz się. Dzwoniłem do biura Rzecznika Praw Pacjenta i tam się dowiedziałem że SOR ma obowiązek wystawić zwolnienie jeśli stwierdza niezdolność do pracy. A lekarz 1 kontaktu może ale wcale nie musi, bo on wtedy na ogół wystawia zwolnienie na podstawie wyników badań z SOR-u. Poza tym jaki sens jest aby (tak jak w moim wypadku) człowiek po jakimś urazie jeszcze łaził do lekarza rodzinnego.
No i mój przypadek był ewidentnie "nagły".
Lekarz z SOR-u często nie wystawia L4 bo bardzo często jest to lekarz, który nie ma do tego uprawnień i w takim wypadku L4 MUSI wystawić inny lekarz a to już może być kłopot i zamieszanie. A poza tym Rzecznik Praw Pacjenta się tym nie interesuje bo jest to sprawa ZUS-u :)

Awatar użytkownika
darqvader
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: darqvader » czw 17 maja 2012, 22:49

ivan pisze:
darqvader pisze:
Mylisz się. Dzwoniłem do biura Rzecznika Praw Pacjenta i tam się dowiedziałem że SOR ma obowiązek wystawić zwolnienie jeśli stwierdza niezdolność do pracy. A lekarz 1 kontaktu może ale wcale nie musi, bo on wtedy na ogół wystawia zwolnienie na podstawie wyników badań z SOR-u. Poza tym jaki sens jest aby (tak jak w moim wypadku) człowiek po jakimś urazie jeszcze łaził do lekarza rodzinnego.
No i mój przypadek był ewidentnie "nagły".
Lekarz z SOR-u często nie wystawia L4 bo bardzo często jest to lekarz, który nie ma do tego uprawnień i w takim wypadku L4 MUSI wystawić inny lekarz a to już może być kłopot i zamieszanie. A poza tym Rzecznik Praw Pacjenta się tym nie interesuje bo jest to sprawa ZUS-u :)
zacznijmy od tego, że żaden lekarz (prócz orzecznika ZUS) nie ma 'obowiązku' wystawiać zwolnienia :D

http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/ar ... ukach.html - proponuję przeczytać, linków takich jak ten mogę podać więcej
Czy wystawienie zwolnienia lekarskiego to działanie medyczne w stanie zagrożenia życia? Albo czynność diagnostyczna rozstrzygająca o dalszym postępowaniu? co najwyżej powinni Cię skierować z dokumentacji do lekarza orzecznika ZUS - bo to ona ma OBOWIĄZEK orzekać o niezdolności do pracy.
przepraszam za kolejny off top
shit happens

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: kiki » czw 17 maja 2012, 23:09

bo prawda jest taka-jak nie masz znajomości to siedzisz w gó**ie i tyle.
Mi powiedzieli, że na USG kolana miałem czekać 2 tyg (mimo iż chętnych wcale dużo nie było)... Ale Matka jest pielęgniarką i załatwiłem to w 3 godziny....

Awatar użytkownika
śliniak290
klepacz
klepacz
Imię: Wojciech

Post autor: śliniak290 » czw 17 maja 2012, 23:58

kiki pisze:Ale Matka jest pielęgniarką i załatwiłem to w 3 godziny....
no i to jest służba zdrowia
do skasowania OT
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!

Awatar użytkownika
Łysolek
Shrek
Shrek
Imię: Adam

Post autor: Łysolek » pt 18 maja 2012, 08:36

Marcin , Ivan jeszcze raz zdrówka

Piotrek daj namiar na Mame musze Anke kopnąc w dupe i wysłac do lekarza bo znów ma problem z kolanem :?

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz

Post autor: ivan » pt 18 maja 2012, 08:47

darqvader, ok może i lekarz nie ma prawnego obowiązku, ale chyba zgodzisz się ze mną że byłaby to chora sytuacja jakby za każdym razem odsyłali nas do orzecznika ZUS. Np w moim przypadku było to oczywiste (noga spuchnięta, nie mogę stanąć na niej) - w pracy jeżdżę sporo samochodem i dopuszczenie kogoś takiego do pracy może być zagrożeniem nie tylko dla jego samego ale i dla innych. W moim przypadku nie było sytuacji że za mną była kolejka ludzi dla których każda sekunda to była walka o życie, ot każdy z jakimś zwichnięciem lub złamaniem i raczej nie zaważyło by to na ich zdrowiu jakby poczekali kolejne 2 minuty na wypisanie L4.

Ja to odebrałem bardzo negatywnie i tyle. Dlaczego jak idziesz prywatnie to jesteś obsługiwany jako klient, a państwowo jako szkodnik.

dobra, koniec offtopowania :)

Awatar użytkownika
Panasonix82
pisarz
pisarz
Imię: Marcin

Post autor: Panasonix82 » pt 18 maja 2012, 11:01

Łysolek pisze:Marcin , Ivan jeszcze raz zdrówka

Piotrek daj namiar na Mame musze Anke kopnąc w dupe i wysłac do lekarza bo znów ma problem z kolanem :?
Dzięki Aniu i Łysolku :)

Awatar użytkownika
darqvader
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: darqvader » pt 18 maja 2012, 15:40

ivan pisze: ok może i lekarz nie ma prawnego obowiązku
i o to się mnie właśnie rozchodziło :D koniec off top
shit happens