Budujemy Ryko-Grylowisko dla Dzieciaków z DD [9-11][23-25].4

Czyli wszystko co związane z klubem VFR-OC w wymiarze ogólnoposkim
Awatar użytkownika
plecaczek morsa
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: plecaczek morsa » czw 22 kwie 2010, 21:36

Zuzia jedziemy :lol: a może w fryzjerkę się pobawisz ;) ?
Plecaczek Morsika i tylko MORSIKA ...;)

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » czw 22 kwie 2010, 21:52

Rożen dzięki za oferowaną pomoc, ale jutro muszę zrobić autko, jest mi niezbędne do pracy, wie prawie jak bez ręki...

Sowa oficjalnie dziękuje za oferowaną pomoc dotrę napewno w sobotę rano, nawał zajęć...

Szymon ja też czekam na odpowiedź z Chełmna, a człowiek pracujący w dziale handlowym tej firmy kiedyś jeździł VFR-ką, to się jakoś dogadaliśmy, wysłałem im oficjalne Morsowe pismo o wsparcie...powinno byś OK, a nie chcę być za bardzo natarczywy, i tak dzwonię tam ze 2 rzaz dziennie. :twisted:

Morsie Piotr P. ma rację z tym spawaniem, możemy się jeszcze wstrzymać, tymbardziej, że możemy mieć te C już jutro na 90 % i dałoby się ję powiercić na weeeeeeek :biggrin
Ostatnio zmieniony czw 22 kwie 2010, 21:55 przez MARCO, łącznie zmieniany 1 raz.

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » czw 22 kwie 2010, 21:54

zuzia tajger pisze:Ej, to jest ten wyjazd czy go nie ma ? ja juz nic nie rozumiem.
Mnie jak zwykle nie ma. Pokaż co cza to przyjadę. :P
MARCO, oficjalnie spytam - może cza po ciebie śmignąć?

zuzia tajger
klepacz
klepacz
Imię: ...
województwo: warmińsko-mazurskie
Kontakt:

Post autor: zuzia tajger » pt 23 kwie 2010, 00:16

plecaczek morsa pisze:może w fryzjerkę się pobawisz ?
kurna, same łysolki bedą tam biegać z moją pomocą kochana :-)

SOWA pisze:Mnie jak zwykle nie ma. Pokaż co cza to przyjadę.
Oh, pokaze pokaze.
Wasyl mi powiedzial, ze jest zmiana planow, wiec ustawilam obiad rodzinny na sobote z tytulu moich 50 urodzin, kurde trzeba to jutro odkrecic ;/
I wycyganiłam od klepaka23 gadżety dla dzieciakow!
...

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » pt 23 kwie 2010, 00:48

SOWA pisze:MARCO, oficjalnie spytam - może cza po ciebie śmignąć?
... jutro koniecznie muszę naprawić autko, więc spoko, dam radę dojechać...

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » pt 23 kwie 2010, 00:51

Piotrze, uwielbiam z Tobą dyskutować :biggrin jak zawsze i tradycyjnie (bo tradycja to nasza siła) pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić :biggrin

oczywiście dyskusja jak zwykle na argumenty :biggrin

argument nr:

1. jestem dyplomowanym magistrem inżynierem mechanikiem (24 lata praktyki) co prawda ze specjalnością maszyny i siłownie okrętowe, ale warunkiem uzyskania dyplomu było wykonanie pracy przejściowej z projektowania i obliczeń wytrzymałościowych kadłuba statku. To nie jest CV więc powstrzymam się od listy zaprojektowanych maszyn urządzeń jachtów siłowni i itp bo lista byłaby zbyt długa :biggrin ale do jednych z ciekawszych zadań to projekt szybkiej jednostki motorowej do ściagania przemytników dla policji nigeryjskiej i inny projekt równie szybka a może i szybsza jednostka motorowa do przemytu albańczyków z Albanii do Włoch (armator niech pozostanie moją słodka tajemnicą :biggrin )

2. Jaka jest potrzebna siła aby zniszczyć ten "kławy ceownik"? To zadanie z elementarza mechanika.

Naprężenia = Siła / pole przekroju czynnego

σ= F/S
F= σ*S

zakładamy, że w przypadku, gdyby belki chciały się obrócić zniszczyłyby (rozerwały) spoinę spawalniczą. To klasyczne ścinanie więc możemy przyjąć, że materiał posiada następujące parametry:
- granica plastyczności Re około 250 MPa
- wytrzymałości na rozciąganie od 380 - 520 MPa
(STAL NIESTOPOWA KONSTRUKCYJNA OGOLNEGO PRZEZNACZENIA PN-88/H-84020 ST3S )

ponieważ rozważamy czyste ścinanie to zgodnie z teorią M. T. Hubera (polskiego uczonego) hipotezą energii odkształcenia postaciowego możemy przyjąć ze naprężenia zredukowane σred=SQR(3*τ^2) dla naprężeń normalnych = 0
gdzie τ - to naprężenia tnące = Siła tnąca / pole przekroju czynnego

spoko możemy przyjąć naprężenia dopuszczalne σr=420MPa = 420 000 000 N/m2 czyli
σred=240 000 000

wymiary przekroju czynnego:
b=0.004 m
h=1.1 m to jest podwójna długość "ceownika" bo ma dwie półki
ale ja jestem ryzykant więc zamiast spoiny ciągłej, która mogłaby pokrzywić dosyć wiotki element oraz ze względu na czas i ilość elektrod - zastosowałem po 3 spoiny o długości tylko 100mm = 300mm
czyli łączna długość wyniesie 600 [mm] = 0.6 [m] na jeden "kławy ceownik'
oraz współczynnik dla spoiny pachwinowej =0.7
S= 0.0024 m2 - taki przekrój zastępczy przenosi obciążenie

podstawiając do wzoru:

F= 240 000 000 * 0.0024 = 407 378 [N] to około 40 ton :biggrin czyli jeden T34 + 30 VFRek :evil

taką siłą musielibyśmy zadziałać, aby zniszczyć moje dzieło :biggrin
pytanie - czy drewniana belka o przekroju 140x95mm jest w stanie taką siłę przenieść na "kławy ceownik"? odpowiedź jest prosta - nigdy w życiu :biggrin (przypomina mi się przedwojenna reklama prezerwatywy: "Pierwej Ci serce pęknie!" :evil )

3. Czy tam ceownik jakikolwiek jest potrzebny? Ileś tam postów temu obliczałem, ze nie bo belki są kręcone i dociskane ściagami M16 do fundamentu i murku - teraz już czterema (pierwotnie zakładałem dwa M12) i dzięki temu powstaje ogromna siła tarcia, która uniemożliwia obracanie się belki.

PYTANIE: po co w ogóle te "ceowniki zamiast blachy czy niczego? Ano Projektant chce ceowniki - my te ceowniki dajemy, aby być w zgodzie z projektem.

4. Wykonanie

- cięcie na tzw. prasie krawędziowej... bach jedno uderzenie i blacha 6 czy 4 kroi się jak papier to około godziny roboty i są pocięte elementy składowe
- położenie 600mm spoiny pachwinowej to nawet dla mnie (ukończona szkołą Spawalnicza przy Stoczni im. inż. Lenina w Sierpniu 1980 roku) 12minut * 24 sztuki = niecałe 5 godzin
- spoina z obu stron? przy blasze o grubości 4 mm nie robi się - nie ma to sensu. Wystarczy, że jest sfazowana na 3mm i mamy pełen przetop. Obliczenia wytrzymałościowe dotyczą właśnie takiego przypadku.

5. Cena wyrobu

hmmm ponieważ plecaczek morsa załawił(a) za 200PLN to ja nie śmiem pytać czy użył(a) uroku osobistego (niezaprzeczalny argument), czy ktoś to robi bo cel jest szlachetny. Tak samo jak ktoś daje parę kubików drewna pociętego na wymiar (wysezonowanego) za fri, farba od Hempla 40 litrów wartość ponad 1500pln za fri (tu być może mój urok osobisty zadziałał :evil ), zbiórka "Południowców" ponad 2500 za fri, wiertła, wkręty, pędzle, narzędzia - wsio za fri i zajefajna zabawa przy kleceniu także za fri :biggrin no i tak to się kleci ta Wiata co ma wszystkie Wiaty pod sobą :evil

ale znowu Wykład pierdykłem... ja Was przepraszam :evil
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » pt 23 kwie 2010, 07:25

Padre
Absolutnie sie z Tobą nie zgadzam, absolutnie!
T34 Waży 26,5 tony wiec nie:
mors pisze:F= 240 000 000 * 0.0024 = 407 378 [N] to około 40 ton czyli jeden T34 + 30 VFRek
tylko T34 + 60 VFRek. A nawet 61!

--------------------------------------------------------------

A tak na poważnie to wystarczyło napisać
"Piotrek, ja to policzyłem i będze dobrze. Wierz mi."

I ja bym uwierzył.
Mało tego, i tak wierzę.
Błogosławieni którzy nie widzieli a uwierzyli!

I to by było na tyle.
AVE!

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » pt 23 kwie 2010, 08:16

Tym razem MUSZĘ się z Tobą zgodzić - co przychodzi mi z bólem :biggrin bo cóż to za zaczyn gdy nie ma fermentu :evil

Zbłądziłem i proszę o wybaczenie - zabrakło mi wiary co jest karygodne dla Waszego duchowego cyce-rone :biggrin i to w Kogo? W mój Epidiaskop :oops:

ale ale czy mój Brat też nie otarł się o grzech braku wiary w swojego Padre? :evil że nie policzył co powinien był uczynić?
Rzeczywiście nie liczyłem, ale intuicyjnie czułem że wytrzymie :biggrin policzyłem dopiero tu na forum - publicznie.

Wszyscy jesteśmy ludźmi małej wiary, ale dużej mocy... z jednego centymetra kubicznego pomiędzy nogami i kołami czy tam pod bakiem

Więcej wiary Bracia, więcej wiary w bliźnich :evil eeejmen eeeeeeejmeeeeeen

ale ale - 26 i pół tony? a gdzie drugie pół? :biggrin
wypili ruscy tankiści :evil
eee oni pili na litry spiryta a nie na połówki.

Ale to jest masa zalanego? :evil

oj jak sie cieszę bo już dzisiaj wypad drang nach Chełmno :evil znowu będę się musiał kłócić z SOWĄ słuchać docinek Wasyla, ze się ciągle spaźniam i w ogóle

Karolu - przepraszam za nie uwzględnienie Cie na liście wspieraczy szpadlowych :evil wybaczysz czy znowu będę musiał pić z Tobą alkohol? :evil
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
Łysolek
Shrek
Shrek
Imię: Adam

Post autor: Łysolek » pt 23 kwie 2010, 09:59

zuzia tajger pisze: kurna, same łysolki bedą tam biegać z moją pomocą kochana :-)
co najwyżej jeden :D

Informuje że my będziemy jutro z rana a i najważniejsze BIERZEMY PSA RASY AMSTAFF , KTÓRY JEST AGRESYWNY DO INNYCH ZWIERZĄT , więc prosze nie bierzcie swoich zwierzaków
do zobaczenia jutro

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » pt 23 kwie 2010, 10:03

mors pisze:To nie jest CV więc powstrzymam się od listy zaprojektowanych maszyn urządzeń jachtów siłowni i itp bo lista byłaby zbyt długa :biggrin ale do jednych z ciekawszych zadań to projekt szybkiej jednostki motorowej do ściagania przemytników dla policji nigeryjskiej i inny projekt równie szybka a może i szybsza jednostka motorowa do przemytu albańczyków z Albanii do Włoch
Sorka Kławy Morsie za to pytanie, ale chyba spodziewałeś się, że nie będę mógł się oprzeć zapytaniu: A ILE Z NICH NADAL PŁYWA??? :lol
Łysolek pisze:BIERZEMY PSA RASY AMSTAFF , KTÓRY JEST AGRESYWNY DO INNYCH ZWIERZĄT , więc prosze nie bierzcie swoich zwierzaków
do zobaczenia jutro
No to śmy se morsie pobyli w DD. :-(

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr

Post autor: ppamula » pt 23 kwie 2010, 10:23

Czy będziecie robić jakąś obróbkę drewna, desek, belek w ten weekend?

adjar
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: adjar » pt 23 kwie 2010, 13:16

SOWA pisze: Sorka Kławy Morsie za to pytanie, ale chyba spodziewałeś się, że nie będę mógł się oprzeć zapytaniu: A ILE Z NICH NADAL PŁYWA??? :lol
(
Pływają wszystkie - a część nawet nadal po powierzchni wody :)

Awatar użytkownika
muchaok
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: muchaok » pt 23 kwie 2010, 14:14

A mnie pewnie znowu tam nie będzie :(
Jeszcze popróbuję, ale dzisiaj ciężki dzień, ciężka noc w pracy, więc wstane pewnie w sobotę koło 13. Nie będe się tłumaczył, bo to czynią winni, tylko zapewnię, że będę próbował.
Każdego dnia powiększa się lista ludzi, którzy mogą pocałować mnie w dupę.

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » pt 23 kwie 2010, 14:24

Czy będziecie robić jakąś obróbkę drewna, desek, belek w ten weekend?
... niestety materiału drzewnego brak.. :sad:

adjar
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: adjar » pt 23 kwie 2010, 14:36

Dżewo, deska dżewniana, w środku sęk...

A co w takim razie w ten weekend będzie robione?

ODPOWIEDZ