Regulator napięcia - chłodzenie?

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
Unicron
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Regulator napięcia - chłodzenie?

Post autor: Unicron » pn 28 kwie 2008, 11:17

Witam

Planuje w te wakacje dłuższą trasę (razem jakieś 6 tys. km) i dlatego też muszę przygotować moto.
Ostatnio zaniepokoiła mnie jedna sprawa, tzn. regulator napięcia (dużo można o jego awariach poczytać na forum :???: ), dlaczego ulega on awarii? chodzi tu o zwykłe przegrzanie? jeśli tak, to czy np. zamontowanie na jego radiatorze wentylatorka (taki prosty z PC) może rozwiązało by sprawę?
Pozdrawiam
Unicron

www.vfr800.prv.pl

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » pn 28 kwie 2008, 11:22

montowanie radiatorka cyz wiatraka nic nie da. Kup regler na zapas na dluzsza trase i obejdzie sie bez klopotow. Generalnie chodzi o to ze sie przegrzewa, byly patenty z radiatorkami i montowaniem pod nadkolem ale to moim zdaniem nic nie daje....po prostu musisz szybciej ejzdzic to ebdzie lepsze chlodzenie :))

Awatar użytkownika
sebavfr
teksciarz
teksciarz

Post autor: sebavfr » pn 28 kwie 2008, 21:05

8) Daje ja na swoim mam zabudowany wentylator z procka i wytrzymał Chorwacje w sezonie i Nordkapp w zeszłym roku na razie na niego nie narzekam, dodatkowo zamocował woltomierz, który na bieżąco informuje mnie napięciu.
Lepsza od rowera jest tylko VFRra.

VFR 800. 2001.

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » pn 28 kwie 2008, 22:21

po zamontowaniu wentylatorka z zasilacza jestem zadowolony, nie kupój jakiegoś gówna za 20zł, stary nawet ale o rozmiarach 20x20x80, Ja mam 25 i musiałem uwalić róg bo chaczył o plastik. normlanie na paski elektryczne ..... zapiąć go do ramy żeby wiał na regler i tyle, podepnij pod pozycję z tyłu, mase daj na rame (Ja mam masę przy śrubie z tyłu stelaża, ona ma rączke któa trzyma kable ....pod to wkręciłem i jest miód) mam regulator wypukły czyli na środku mam bardziej wystające żebra, oryginalne są chyba płaskie, widocznie miała moja już wymieniany, ale powiem CI jedno, wieje jak skurczybyk ten móh wentylatorek i daje reglerowi lepszy obieg powietrza

dodatkowo przed ramą mam płytkę grubośći 2mm i pod nią przymatowione miejsca ramy, a w nich dość sporo pasty termoizolacyunej do chłodzenia procesorów, dla mnie jest bajka, przelkeciałem się do Czestochowy i napięcie ciagle takie samo, nie grzeje sie mocno, a potrafił.
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
sebeq
bywalec
bywalec

Post autor: sebeq » wt 29 kwie 2008, 09:48

Ja też się wybieram w dłuższą trasę (może nawet 8 tys.:)) i zaopatrzyłem się w zapasowy. Jeżeli chcesz mieć pewność to chyba jedyne rozwiązanie, nawet jak zamontujesz super wiatrak (na który wydasz kilka zl i napracujesz się nad montażem) to i tak regulator ma prawo się zepsuć z innego powodu jak przegrzanie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Unicron
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Unicron » wt 29 kwie 2008, 10:49

KolczyK - czy wstawiałeś jakiś bezpiecznik pomiędzy wentylator, a światło - jeśli tak to jaki?

Sebeq - masz rację, ale montaż takiego wiatraka to znów nie jest wiele pracy, a skoro nie zaszkodzi to warto spróbować.
Pozdrawiam
Unicron

www.vfr800.prv.pl

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » wt 29 kwie 2008, 18:57

Regulator Ducati energia ma radiator bardzo skuteczny i nie trzeba go chłodzic dodatkowo.
Taki sobie zamontuj i po kłopocie ;-)
Regulator ogólnie się grzeje i tego nie przeskoczysz, no chyba że jak zamontujesz radiator z kompa i to poprawi Twoje samopoczucie, to proszę :mrgreen:
Pozdro

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » wt 29 kwie 2008, 19:02

nei wstawiałem, co On tam zabiera z obwodu ? nikłe pare W, jeśli chodzi o tak długą traskę tak czy siak też raczej zaopatrzyłbym się w drugi, kto wie co będzie :-)
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
wheelman
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: wheelman » pt 02 maja 2008, 21:54

Mnie bardziej od obciazenia martwi to, ze w wentylatorze zrobi sie jakies zwarcie, przemoknie etc. bo przeciez wiatraki do zasilaczy nie sa do uzytku zewnetrznego. Co do skutecznosci: Bez wiatraka rgel byl goracy. Po zalozeniu wiatraka mozna sie przytulic do niego bo ejst cieplutki :)

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » sob 03 maja 2008, 06:47

co do wiatrakow to racja jest do uzytku wewnetrznego...jedyna wada jest to ze wmaga czestej konserwacji. Trzeba nasmarowac łozyska bo w pewnym momencie stanie i tyle:)

Awatar użytkownika
Fabiq
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Fabiq » sob 03 maja 2008, 15:02

potrzeba cos?! dzwon 509 870 769

lucek74
bywalec
bywalec

Post autor: lucek74 » wt 13 maja 2008, 17:59

Unikorn w ostatnim nr Motocykla gość opisuje parę patentow w jakiejś terenowej hondzie i jest patent na przegrzewanie się regla miedzianą blache z tym klejem do procesorów podkłada pod regulator i pisze że jest git leć do kiosku weż gazetkę i zerknij

[ Dodano: 2008-05-14, 17:23 ]
ten temat chłodzenie regla jest w Świecie Motocykli

ODPOWIEDZ