działa super
SZYBKIE PYTANIA / SZYBKIE ODPOWIEDZI
- zbyl
- pisarz

- Imię: Zbyszek
- województwo: świętokrzyskie
Re: SZYBKIE PYTANIA / SZYBKIE ODPOWIEDZI
Potwierdzam też mam taką zakuwarkę Jonnesway - MG020003
działa super
polecam.
działa super
- mictom
- klepacz

- Imię: Tomek
- województwo: podkarpackie
Zmieniałem w samochodzie ostatnio płyn hamulcowy, pompki nie miałem, ale z ciekawości zastosowałem strzykawkę 100ml i kawałek wężyka. Efekt podobny, bo wymieniłem sam bez pomocy.mictom pisze:Panowie, co sądzicie o takiej maszynce, warto zainwestować, żeby zmieniać płyn w moto i samochodzie?
http://allegro.pl/zestaw-do-odpowietrza ... 22807.html
- mictom
- klepacz

Temat: olej do zawieszenia RC 36II:)
Panowie czy ktoś przerabiał jakiej firmy olej i jakiej lepkości będzie odpowiadał najbliżej klasyfikacji oleju fabrycznego Pro Honda Suspension Fluid SS-7 ?
Teraz mam Motul Fork Oil 15W mediom/hard, ale zbliża się wymiana. Z tego co czytałem to Motul 10W lub 15W większość Forumowczów polewa
Pozdrawiam Tomek
Panowie czy ktoś przerabiał jakiej firmy olej i jakiej lepkości będzie odpowiadał najbliżej klasyfikacji oleju fabrycznego Pro Honda Suspension Fluid SS-7 ?
Teraz mam Motul Fork Oil 15W mediom/hard, ale zbliża się wymiana. Z tego co czytałem to Motul 10W lub 15W większość Forumowczów polewa
Pozdrawiam Tomek
- Klarkson
- pisarz

- Kontakt:
Jeśli chcesz mieć zbliżone parametry do fabryki i zobaczyć jak naprawdę powinno pracowac zawieszenie, nie patrz na współczynnik podany na opakowaniu.
Między jednym 10W, a drugim 10W może być przepaść jesli chodzi o lepkość w zadanych temperaturach.
Jeżeli masz SS7 Showy (wg fabryki) powinieneś poszukać czegoś co ma zbliżone parametry lepkości przy 100stC ~3,8W oraz przy 40stC ~16,5W.
To są parametry, których trzeba szukać w olejach ~5W (gorzej w 10, czy jeszcze 15W).
Posiłkuj się tabelami lepkości rozsianymi po necie.
.q.w. mnie jak ktoś mówi, zalej 15W "będzie twardszy - bardziej sportowy".
Olej jaki fabryka przewidziała do zawiasu jest obliczony na pracę z amortyzatorem, który ma odpowiednie średnice kanałów ssących.
Jeśli wlejesz olej o zbyt dużej lepkości, amortyzator będzie miał problemy z jego zassaniem.
To spowoduje przegrzanie oleju, skutkujące dramatycznym spadkiem jego właściwości i ostatecznie beznadziejną pracą całego zawiasu.
Każdy zrobi jak uważa. Można wlać co się chce.
Ten temat można jeszcze rozwinąć o prawidłowe ustawienie SAG`u, dopasowanie sprężyn pod swoją wagę itp...
Między jednym 10W, a drugim 10W może być przepaść jesli chodzi o lepkość w zadanych temperaturach.
Jeżeli masz SS7 Showy (wg fabryki) powinieneś poszukać czegoś co ma zbliżone parametry lepkości przy 100stC ~3,8W oraz przy 40stC ~16,5W.
To są parametry, których trzeba szukać w olejach ~5W (gorzej w 10, czy jeszcze 15W).
Posiłkuj się tabelami lepkości rozsianymi po necie.
.q.w. mnie jak ktoś mówi, zalej 15W "będzie twardszy - bardziej sportowy".
Olej jaki fabryka przewidziała do zawiasu jest obliczony na pracę z amortyzatorem, który ma odpowiednie średnice kanałów ssących.
Jeśli wlejesz olej o zbyt dużej lepkości, amortyzator będzie miał problemy z jego zassaniem.
To spowoduje przegrzanie oleju, skutkujące dramatycznym spadkiem jego właściwości i ostatecznie beznadziejną pracą całego zawiasu.
Każdy zrobi jak uważa. Można wlać co się chce.
Ten temat można jeszcze rozwinąć o prawidłowe ustawienie SAG`u, dopasowanie sprężyn pod swoją wagę itp...
Klarkson
- magik
- klepacz

- Imię: Mathias
- województwo: śląskie
Może olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia?
Dodam tylko di wypowiedzi kolegi że nawet jak wymienisz olej na taki sam jak był, ale świeży to odczujesz różnice.
Dodam tylko di wypowiedzi kolegi że nawet jak wymienisz olej na taki sam jak był, ale świeży to odczujesz różnice.
- Arnold
- ostry klepacz

- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Sam sobie poszukaj odpowiedniego oleju z tablic poniżej. 
Polecam tego pdfa.
Polecam tego pdfa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mictom
- klepacz

Dzięki Panowie, już ściągam i patrze, żeby coś sensownego wlać, a jak znajdę to się podzielę 
- mictom
- klepacz

Jaki powinien być "luz jałowy" klamki hamulca przedniego?
-
Cimaj
- pisarz

- Imię: Kamil
- województwo: mazowieckie
Panowie: schemat przekaźnika w załączniku. Chce za jego pomocą podłączyć gniazdo zapalniczki. Idea jest taka że od akumulatora idzie kabel "+" oraz "–". Dodatkowo z instalacji doprowadzny jest do przekaźnika "+" w momencie kiedy pojawia się w niej napięcie – czyli po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Zostaje nam zatem ostatni pin który będzie zasialał gniazdo zapalniczki. Stad moje pytanie który pin w przekaźniku do czego podłączam
Pzdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- emil
- stary wyjadacz

- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
1do plusa od stacyjki czy tam ppzycyjnych, 3 do masy, 2 do plusa z aku przez dodatkowy bezpiecznik, 4 do odbiornika np. Plusa manetek.
-
Cimaj
- pisarz

Dzięki wielkie 
- orzeł
- pisarz

- Imię: Paweł
- województwo: dolnośląskie
Czyli gniazdo będzie latać tylko po przekreceniu kluczyka?Cimaj pisze:Panowie: schemat przekaźnika w załączniku. Chce za jego pomocą podłączyć gniazdo zapalniczki. Idea jest taka że od akumulatora idzie kabel "+" oraz "–". Dodatkowo z instalacji doprowadzny jest do przekaźnika "+" w momencie kiedy pojawia się w niej napięcie – czyli po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Zostaje nam zatem ostatni pin który będzie zasialał gniazdo zapalniczki. Stad moje pytanie który pin w przekaźniku do czego podłączamPzdr
-
Cimaj
- pisarz

taki no właśnie mam zamiar. Gniazdo jest na usb więc musi być po zapłonie.
- orzeł
- pisarz

- Imię: Paweł
- województwo: dolnośląskie
Nie znam zależności, u mnie jest ciągle pod prądem. Denerwowało mnie to że ładując telefon będąc kolo motoru musiałem stacyjke włączać. Dlatego zrezygnowałem z takiego podłączenia. 
- mictom
- klepacz

orzeł sprawdziłbyś mi luz jałowy na klamce hamulca przedniego ile wynosi u Ciebie?