Kolejna ściema przy sprzedazy moto.

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
dixon
klepacz
klepacz
Imię: rafał
województwo: mazowieckie

Re: Kolejna ściema przy sprzedazy moto.

Post autor: dixon » pn 19 mar 2012, 15:45

jak sprzedawałem swoje poprzednio moto, awo simsona tourist, to miałem kilka takich ściemnionych wiadomości odnośnie zakupu.
Jest: Honda VFR RC46 '01
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52

Awatar użytkownika
DARAYAVAHUS
pisarz
pisarz

Post autor: DARAYAVAHUS » pn 19 mar 2012, 16:15

Jakby to powiedzieć... Barany są po to, żeby je golić :D

Ludzie sami się wpieprzają, a potem płacz, lament i zgrzytanie zębów.
Kto normalny bierze takie coś na poważnie? Wpłacić kasę komuś za granicę, a on mi przyśle motocykl :D Jeszcze za pół ceny... Jakie to słodkie :D

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: poscig » pn 19 mar 2012, 16:47

od rana koleś nic nie odpisał

Awatar użytkownika
husky
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Tomek
województwo: dolnośląskie

Post autor: husky » pn 19 mar 2012, 18:47

Siedzę trochę w temacie hi-fi i systemów audio, jest to moje drugie hobby szczególnie zimą :P i odnośnie kabelków, sprzętu, itd. też są takie przekręty.
Tylko że tam ktoś siedzi na naszych forach i sam przesyła oferty sprzedaży zza granicy do zainteresowanych zakupem, przykład tutaj:

http://www.audiostereo.pl/oszust-na-gie ... 90842.html

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » pn 19 mar 2012, 19:55

DARAYAVAHUS pisze:Wpłacić kasę komuś za granicę, a on mi przyśle motocykl
to tylko różnica w ilości kasy ,często kupuje na yebaju i tak jest wpłacasz kasę a sprzedawca przysyła towar na innych portalach handlowych tez tak bywa ze najpierw płacisz a dopiero później jest wysyłany towar ,ale zawsze na ile to możliwe warto być ostrożnym bo przekręty były są i będą.
Ja swojemu sprzedawcy tak jak siogu pisała podałem ze jestem w Londynie i to dla mnie nie problem podjechać do niego obejrzeć moto i jak będzie ok to kupie w odpowiedzi było "proszę podać swoje dane wpłacić pieniądze a firma zawiezie mi moto i będę miał 5 dni żeby sprawdzić i kupić lub oddać" i za kazdym razem taka sama odpowiedz niech spadają :bye
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek

Post autor: Diego » pn 19 mar 2012, 21:39

PETER pisze:niech spadają
na drzewo....a z racji że nie jestem rasistą to nie śmiem twierdzić ,że przekręt chcieli zrobić czarni,afro-amerykanie kurna. :lol

Jakbym dostał podobnego mejla,to zrobiłbym to co Peter.Powiedziałbym ,że mogę być na drugi dzień na miejscu i zapytałbym gdzie mogę obejżec moto bo akurat jestem w Anglii na wycieczce z kolegami. motoride: motoride: motoride:
Jazda na motocyklu to najlepsze coś,co można robić w ubraniu

Awatar użytkownika
dragoo
klepacz
klepacz
Imię: Jarek

Post autor: dragoo » wt 20 mar 2012, 09:01

Też sięz tym tematem spotkałem, przy aktualnym ogłoszeniu Gladiusa. Dostałem maila z zapytaniem:

Kod: Zaznacz cały

Inhalt der Nachricht:
--------------------------------------------------------------------------------
Hi,
How are you today and how is your weekend? I saw your Bike on internet if still available get back to me with your last price.
--------------------------------------------------------------------------------

Herzliche Grüße,
Nie dość ze ogłoszenie znalezione w niemieckim otomoto, to wiadomość po angielsku.

W odpowiedzi ode mnie.

Hi,
Thanks for asking.
I think it will be the best when You come to me, and You'll look on the bike on Your own. Than we can try to decide about the last price. Where do You come from ? 
I tu jznów zainteresowany:

Thank you for your response to my mail, am from United Kingdom i really love the bike and i want to buy it as soon as possible,i am not around that is why i can not come to inspect the bike due to business seminars that i have to attend to for now,presently i am in Guangzhou China so i want this transaction to be done within a timely manner.
I want to know if the item  is still in good condition for sale and if it's still available consider it sold to me ok and make sure you removed the advert from internet and consider it sold to me.
My mode of payment is by PayPal Account which will reflect to your account immediately .If you agree with this,kindly get back to me with your details :-
Your Last Price in Euro???
Your Full Name???
Your PayPal Email???
Your Mobile Number???
Your Home Address???
Zip Code ???
Your Country???
And the payment will be sent to you immediately i receive the details from you.I await your response
W tym momencie byłem nieźle zszokowany. Dla mnie i tak mocno podejrzana sprawa. Więc odpisałem

I'm really surprised for Your offer, but - to be honest - It will be better for me if potential buyer, will come personally for this bike.

Tell me other solution if You are still interested. We need to sign a sell-purchase contract.

Waiting for replay.
Potem nastała tylko cisza...
Ludzie ogarneli jakiś nowy sposób na wyłudzanie pieniędzy - lub motocykli - bo w sumie nie wiem jak miałaby się zakończyć sprawa. Miałbym mu listem wysłać motura do UK ? :D

Awatar użytkownika
Kasius
bywalec
bywalec
Imię: Kasper

Post autor: Kasius » wt 20 mar 2012, 09:57

Raczej nie chodziło gościowi o mottura, a tylko o twoje dane osobowe :twisted: mając je mógłby storzyć fikcyjne konto, zamawiać towary etc. Tak zwane "wyłudzenia torzsamości" są niestety coraz bardziej popularne.

Awatar użytkownika
kiler80
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotrek
województwo: małopolskie

Post autor: kiler80 » wt 20 mar 2012, 11:14

z paypalem najczęstszy "myk" jest taki, że piszą że kasa przez paypal poszła i przesyłam linka do paypal-a żebyś sprawdził
tylko że link do paypala nie jest oficjalną stroną paypala tylko spreparowaną, na której faktycznie kasa doszła i czeka.
każdy (lub prawie każdy) kto ma w mailu linka kliknie w niego a nie wpisze adresu w przeglądarke lub otworzy z ulubionych

marlin
zadomowiony
zadomowiony
województwo: dolnośląskie

Post autor: marlin » wt 20 mar 2012, 13:49

No tak, ale wówczas zysk oszusta byłby dopiero jakbyś oddał mu pojazd. A to już grubsza kradzież, niż internetowa.
Skłaniam się ku przekonaniu, że chodzi o dane osobowe i fałszywe konto PayPal. Przy wspomnianej przeze mnie sprzedaży auta oszust koniecznie chciał zrealizować płątność przez PayPal i chciał żebym utworzył tam konto. Namawiałem go na PayU z allegro, ale coś nie chciał się zgodzić :P

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » wt 20 mar 2012, 19:47

Wracając do tematu,podtrzymałem chęci na zakup GS-a i koles pisze:

Kurna,żeby tak ich wydymać.W sumie powinienem to zgłosić,tylko czy Policja zrobi z tym cokolwiek to inna sprawa.

Paul Towler

23:09 (20 godz. temu)

do mnie
Witam,
Nie kazdy problem korzystac z motocyklem w Polsce jest, bo jest europejski model i mozna zarejestrowac do swojego kraju bez zadnych problemów!
Motocykl posiada wszystkie niezbedne dokumenty i posiada wszystkie jego podatki zaplaci!
Prace na motocyklach sa niemieckie papiery.

Mam bezpieczna metode zaproponowac Panstwu, ze zabezpieczy nas obu w tej transakcji.
Koszt wysylki do Polski sa wliczone w cene.
Placisz tylko cene motocykla 3.650 euro.
Motocykl jest gotowy do wysylki w firmie przewozowej.
Aby je otrzymac trzeba zaplacic pieniadze na motocyklu do towarzystwa zeglugowego z rachunku bankowego.
Po platnosc jest sprawdzana i jesli wszystko jest OK motocykl zostana wyslane do Ciebie specjalna otrzyma motocykl prawo w domu raz address.The przesylki zalezy od odleglosci do kraju.
Kiedy otrzymaja motocykl trzeba bedzie do 10 dni do wgladu go na najblizszego dealera i isc z papierami na wladze lokalne i sprawdzic, czy istnieje problem rejestracji motocykla w danym kraju.
Jesli wszystko jest OK i zgadzasz sie zachowac przedsiebiorstwo zeglugowe da mi pieniadze i transakcja zostanie zakonczona.
Jesli nie sa spelnione nalezy poinformowac firme transportowa przed koncem okresu kontroli, a jesli nie jest rozwiazaniem problemów motocykl zostanie wyslane do mnie z powrotem ta sama metoda w wich zostal wyslany do Ciebie i przedsiebiorstwo zeglugowe zwróci Ci pieniadze.
Ochrona ta oferta uslug zarówno dla kupujacego jak i sprzedajacego.
Aby uzyskac wiecej informacji prosimy o sprawdzenie www.autotransportdepot.com jest to strona internetowa zeglugowego Companie firmy.
Jesli zgadzasz sie na zawarcie transakcji w ten sposób prosze mi powiedziec, zebym mógl skontaktowac sie z firma transportowa, aby rozpoczac transakcje z toba.

Wyslij mi swoja odpowiedz juz wkrótce!
Pozdrawiam!
Paul
========================================================================================
Hello,
It is not any problem to use the motorbike in Poland, because is a European model and you can register to your country without any problems!
The motorbike has all the necessary papers and it has all its taxes payed!
The papers of the motorbike are German papers.

I have a safe method to propose you that will protect both of us in this deal.
The shipping cost to Poland are are included in the price.
You pay only the price of the motorbike 3.650 EUR.
The motorbike is ready for shipping at the shipping company.
To receive it you must pay the money for the motorbike to the shipping company with a BANK ACCOUNT .
After the payment is checked and if everything is OK the motorbike will be shipped towards you.You will receive the motorbike right at your home address.The shipping time depends on the distance to your country.
When you will receive the motorbike you will have up to 10 days to inspect it at the nearest dealer and to go with the papers at the local authorities and see if there is trouble registering the motorbike in your country.
If everything is OK and you agree to keep it the shipping company will give me the money and the transaction will be completed.
If you are not satisfied you must announce the shipping company before the end of the inspection period and if there is no solution to the problems the motorbike will be shipped back to me by the same method in wich it was shipped to you and the shipping company will return you the money.
This service offer protection for both buyer and seller.
For more information please check www.autotransportdepot.com this is the shipping companie's website.
If you agree to make the deal this way please tell me so I can contact the shipping company to start the transaction with you.

Email me your response soon!
Regards!

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Lukaszny » wt 20 mar 2012, 20:39

Na razie to nie jest żadne przestępstwo - więc policja nic z tym nie zrobi.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » wt 20 mar 2012, 20:50

I to jest absurd,nawet jak podejrzewasz kogoś o możliwości przestępstwa to chu....j.Musisz być oszukany,stracić kasę a sprawa po roku zostanie umorzona...chorry kraj.

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek

Post autor: Diego » śr 21 mar 2012, 00:00

Napisz,żeby nie wysyłał,że już jedziesz z kasą do niego po moto.Ma go umyć i założyć czerwona wstążkę bo to prezent dla dziewczyny.
Jazda na motocyklu to najlepsze coś,co można robić w ubraniu

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » śr 21 mar 2012, 01:03

Odpisałem coś innego...
poscig79 jędraszko

01:00 (1 min temu)

do Paul
Witam
Wszystko w porządku.Proszę podać mi więcej szczegółów, bo nie rozumiem do końca transakcji.
Mogę wpłacić jedynie zaliczkę lub częśc pieniedzy za motor.Nadal jednak nie mam nr konta na przelew?
Jak motocykl zostanie dostarczony pod mój adres i w jakim czasie?Czy nie będzię uszkodzony podczas transportu???
Motocykl będę mógł używać od razu po zakupie?Posiada przegląd i ubezpieczenie?
Prosiłem o zdjęcia dokumentów,to warunek przelania pieniędzy.
Już nie mogę sie doczekać nowego motocykla.
Jeszcze mam pytanie czy opony są w takim stanie jak na zdjęciach,czy wymagają wymiany?
Pytam bo wie Pan...ja lubie trochę pozapierdalać.
Czekam na odpowiedz, zdjęcia i dane Pana do przelewu. do zobaczenia

W dniu 19 marca 2012 23:09 użytkownik Paul Towler <unwexmedia@hotmail.com> napisał:

ODPOWIEDZ