Lustrzanka cyfrowa na moto???

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » sob 09 sty 2010, 20:50

to jest wyścig zbrojeń nakręcany przez producentów korpusów. CCD zamieniają na CMOSy, Mp rosną szybciej niż deficyt budżetowy, ekrany coraz większe, matryce coraz większe, gadżety, opcje i tak co 2-3 lata trzeba by wymieniać korpus ku ogólnej uciesze sprzedawców. :biggrin

Ciekawe czy wszyscy wiedzą jaka jest niezbędna rozdzielczość, aby wydrukować zdjęcie w formacie 30x20cm? Oczywiśnie w 300dpi

wystarczy 8 Mega Pikseli - a kto z Was drukuje w takim formacie?

wszystko powyżej to pic na wodę i fotomontaż - ale Pan Sprzedawca i Reklama będą zachęcać do zakupu 12, 16, 20Mp bo to i potem dysk trzeba większy i karta CF bys ię większa przydała itp itd.

Nie dajmy się zwariować :evil ale po to macie morsa - :evil
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
RALF
klepacz
klepacz
Imię: Rafał

Post autor: RALF » sob 09 sty 2010, 21:00

Dzieki Morsie za info.

Jak widzisz pewnie... już wczesniej edytowałem moje wypowiedzi w stosunku do Ciebie. Wybacz trochę mnie poniosło i zachowałem sie mało elegancko.

Mam nadzieje , że urazy nie czujesz.

Pozdrawiam Ralf
Radio Kolor 103 FM
K&N - Exhaust Delkewic - White Lamp - White Indicators - Polished wheel rims -Carbon Mudguard - Bagster

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Yaco » sob 09 sty 2010, 21:07

Niestety do kupujących nie dociera, że w amatorskiej klasie aparatów czym więcej pikseli tym gorzej. Producenci upychają coraz więcej komórek na tych samych matrycach co owocuje np. większymi szumami. Kto pamięta, jakim hitem był stary, poczciwy G2? Tylko 4 mega, a zdjęcia lepsze niż z obecnych, dobrych kompaktów.
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

Awatar użytkownika
sensi
klepacz
klepacz
Imię: pawel
województwo: poza granicą Polski

Post autor: sensi » sob 09 sty 2010, 21:15

yaco- g2 uzywam w pracy do dzis. i pomimo, ze bateria wystarcza juz tylko na jakies 10-15 zdjec nie mam zamiaru sie go pozbywac ;-)

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » sob 09 sty 2010, 22:11

RALF - wśród Ołnersów nie chowa się długo urazy :biggrin browarek, wódeczka i nie ma sprawy. Podjedź na jakiś Zlocik to pogadamy przy bezalkoholowym na te tematy - to rzeka :evil

Najważniejsze to mieć w życiu pasje: moto, foto, latanie, żeglowanie, alko, dziewczyny :evil i je realizować. Akurat moto i foto świetnie się uzupełniają - warto z dalekich wypraw przywozić cud foty po obejrzeniu, których ludziom będą kopary opadać. Warto zdobywać wiedzę, żeby były coraz lepsze. Tu wiedzy na 4um jest mnóstwo - sporo osób ma niesamowitą ilość informacji, które można spożytkować. Uczmy się od siebie.

Zastanawiam się nad przyklejeniem wątku Poradnik Foto - jeśli będą chętni do czytania i pisania może jakość i poziom wartości artystycznej Forum wzrośnie... znacząco? :evil

może ktoś uniknie przez to zakupu złomu, słabego szkła, nie da się nabrać Reklamie, Sprzedawcy na coś co mu się w życiu nie przyda, a kosztuje sporo itd. może warto.
A może ktoś zrobi fotę życia na wypadzie życia? bo dowiedział się jakiegoś cwancyku.
Jak będzie popyt to zrobi się podaż :evil

Też uważam że to pchanie pikseli na siłę nie ma sensu.
Mało tego - trzeba obalić mit tych Mega Pikseli :biggrin to zwykła ściema - nie ma ich tyle ile piszą.
12 Mega Pikseli? Ściema i podpucha :biggrin Każdy piksel rejestruje jedną barwę - czyli mamy 4M czerwonych, 4 zielonych i 4 Niebieskich - ewentualnie kombinację ze szmaragdowymi. A jaki jest poziom innych barw w tym miejscu? Ano interpolowany. :evil
Czyli nie mamy 12Mp matrycy - zmierzonych w pełnej barwie - 4 MP, a 8 Mega INTERPOLOWANYCH. Ściema :evil Nie pierwsza nie ostatnia :biggrin

Wyjątkiem jest matryca FOVEON. Rejestruje podobnie jak film analogowy na różnych głębokościach różny poziom barw. Ale te matryce nie mają takich rozdzielczości tylko dużo niższe, a reszta?... jest INTERPOLOWANA :evil z jakościa podobną do tradycyjnych matryc. W sumie na jedno wychodzi.
Z interpolacją pikseli jest problem na granicy ciemnych i jasnych miejsc - nie jest tam już tak różowo - tracimy na jakości :evil

nie dajmy się zwariować :evil
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
sensi
klepacz
klepacz
Imię: pawel
województwo: poza granicą Polski

Post autor: sensi » sob 09 sty 2010, 22:32

mors- czy ty aby na pewno jestes morsem w sensie czlowiekiem :evil ? jawnie jakbym doktora who ogladal- nie ma pytania bez wyczerpujacej odpowiedzi i to na temat. czlowiek sie nabawia kompleksow przez takie osoby jak ty :evil:

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Yaco » sob 09 sty 2010, 23:12

Miałem takiego kumpla w pracy, śmialiśmy się z niego że zeżarł internet :mrgreen: . Nie było zagadnienia, trudnego słowa czy utworu muzycznego, którego gdzieś nie widział, słyszał etc. Kopalnia wiedzy, przy okazji do rany przyłóż.
mors pisze:...Wyjątkiem jest matryca FOVEON. Rejestruje podobnie jak film analogowy na różnych głębokościach różny poziom barw...
I bardzo nieudana :mrgreen:

Awatar użytkownika
marlon
klepacz
klepacz
Imię: mariusz
Kontakt:

Post autor: marlon » ndz 10 sty 2010, 03:03

Heehe a miało być o przeworzeniu lustrzanki na moto :mrgreen: :mrgreen:
OT na całego :lol: :lol: :lol:
hehehehhe

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Yaco » ndz 10 sty 2010, 09:17

Bo temat już wyczerpany - dobrze owinąć czym się da i wozić na własne ryzyko. Stu procent pewności, że nic się nie stanie nikt nie da.
Równie dobrze można nie wychodzić z domu :???:

Popieram, warto wyczyścić i zamknąć temat.

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » ndz 10 sty 2010, 09:43

sensi - bo ja się znam tylko na wszystkim i na niczym więcej :evil

akurat fotografią zajmuję się od... 40 lat :biggrin a zacząłem od książek, ciemni i słucham uważnie ludzi, którzy mają wiedzę :biggrin . Ponieważ nadal jest to dla mnie pasjonujący temat więc pewnie gdzieś to się kumuluje, aż czasem strach się bać :evil

Wydaje mi się, że dobrze się stało że temat wypączkował. Widocznie jest taka potrzeba - ja na przykład sporo z niego wyniosłem :biggrin i chyba nie tylko ja.

Wielu z nas pasjonuje fotografa jeśli wymienimy się wiedzą i doświadczeniem - to tylko na tym skorzystamy :biggrin a o to przecież w tym chodzi.

PiSS - unikałbym jednak top case do przewożenia cennego sprzętu - za duże drgania i przyspieszenia :biggrin

Awatar użytkownika
marlon
klepacz
klepacz
Imię: mariusz
Kontakt:

Post autor: marlon » ndz 10 sty 2010, 13:32

Dla aparacika będzie specjalnie cała torba na bak ;-)

ODPOWIEDZ