Polska-Sycylia

Miałeś jakaś niezłą akcję i chcesz sie podzielić? Chcesz opowiedzieć o swojej wyprawie? Dawaj dawaj.
Awatar użytkownika
Gregory
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Grzesiek
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Gregory » pn 06 lip 2009, 11:59

Klarkson pisze:Jak wyglądała sprawa noclegów ?
Klarkson pisze:Rezerwowaliście sobie coś czy w ciemno śmigaliście po Włoszech ?
Jechaliśmy na żywioł. Navi, mapa i w drogę ;-)
Klarkson pisze:W jakiejś większej ekipie jechałes ?
Jechaliśmy na 2 moto, ale z Rzymu wracałem już sam z żonką - niestety ja musiałem być pewny powrotu, więc wolałem dzień wcześniej wylecieć, bo licho nie śpi.
Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów

Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.

CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » pn 06 lip 2009, 14:50

kartka doszła dzisiaj
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
muchaok
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: muchaok » śr 08 lip 2009, 13:48

Ty Gregory wrzuc cos obszerniej o wyprawie do kraju włoszczyzny w temacie relacje z wypadów itd......
Zdjęcia fajne, pewnie opowiedzieć też masz co... więc do dzieła.
Każdego dnia powiększa się lista ludzi, którzy mogą pocałować mnie w dupę.

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: poscig » śr 08 lip 2009, 19:43

Piękna wyprawa,zdjęcia sliczne ,ale jak widze świeżą rybkę(miecznika) na grillu to ślinotoku dostaje.

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » śr 08 lip 2009, 21:13

Gregor, Qrczaczek, dziękujemy za pamięć. :P Piękna wyprawa. Dzięki za foty.

Awatar użytkownika
pAF
teksciarz
teksciarz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pAF » czw 09 lip 2009, 21:11

Super sprawa i fajowe foty.

szacun na całej linii

Awatar użytkownika
Gregory
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Gregory » pt 10 lip 2009, 09:34

muchaok pisze:Zdjęcia fajne, pewnie opowiedzieć też masz co... więc do dzieła.
Tylko ja mam niestety problem z przelewaniem myśli na papier i temu z polskiego zawsze było do bani :sad:

Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.

Awatar użytkownika
piter
bywalec
bywalec
Imię: Piotr
województwo: śląskie

Post autor: piter » pt 10 lip 2009, 11:30

Gregory pisze:
muchaok pisze:Zdjęcia fajne, pewnie opowiedzieć też masz co... więc do dzieła.
Tylko ja mam niestety problem z przelewaniem myśli na papier i temu z polskiego zawsze było do bani :sad:
Napisz jak wyglądało szukanie noclegów, gdzie spaliście, bo ze zdjęć wychodzi na to że pola namiotowe? Ciężko jest znaleźć takie pole namiotowe? Jakie są ceny za namiot+motor?
Jakie robiliście przebiegi dzienne? Jak rozumiem jechaliście drogami płatnymi, a jeśli tak to jakbyś mógł napisać ile kosztują winiety?
Pozdrawiam
PiTER

Awatar użytkownika
Gregory
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Gregory » pt 10 lip 2009, 12:13

piter pisze:Napisz jak wyglądało szukanie noclegów, gdzie spaliście, bo ze zdjęć wychodzi na to że pola namiotowe? Ciężko jest znaleźć takie pole namiotowe? Jakie są ceny za namiot+motor?
A zatem: szukanie noclegów: Austria tylko hotele, północ i środek Włoch jest spoko, gdzieś do wysokości Neapolu. Później jest coraz gorzej. Sycylia to tragedia. Niekiedy zajmowało mam to nawet parę godzin :evil: . Jest to spowodowane pewnie tym, że południe włoch i Sycylia są dość biedne i bardzo słabo rozwinięte turystycznie. Oczywiście szukaliśmy "campingu". Ceny były bardzo różne.
Ok. 4-7 euro za osobę,
5-8 za namiot
2-3 za moto.
Ale czasami pola te działają troszkę inaczej i nie liczą za namiot czy moto, tylko za wyznaczone miejsce, czyli 2 namioty jak się mieściły na jednym miejscu to liczyli za 1. Sprawa tak samo wyglądała z moto ;-) .
piter pisze:Jakie robiliście przebiegi dzienne? Jak rozumiem jechaliście drogami płatnymi, a jeśli tak to jakbyś mógł napisać ile kosztują winiety?
Dzienne przebiegi były bardzo różne. Jadąc do Włoch sięgały średnio ok 500 km/dzień, ale we Włoszech mój kompan uparł się, że nie będzie jeździł drogami płatnymi i jeździliśmy przez miasta ( dla mnie porażka ) i wtedy zrobić 300 było sukcesem.
W drodze powrotnej ( jak wyjechaliśmy z Sycylii ) nasze drogi się rozeszły. Długo by tłumaczyć, ale po prostu nie zgadzaliśmy się w kilku ważnych sprawach i doszliśmy do wniosku, że każdy wraca jak chce. Ja z żonką wracaliśmy drogami płatnymi i wtedy była perfekcja. Dojazd do Rzymu zajął mam ok 6h z przerwami, a z tego co wiem, to jemu o 6h dłużej niż nam :twisted: . Po zwiedzeniu Rzymu ( naprawdę polecam każdemu - zapiera dech w piersiach ) ruszyliśmy do domu. Odległość ok 1600km. W pierwszy dzień wyjazd dość późno, bo po 10 rano ( nie chciało mam się wracać), ale nabiliśmy niecały 1000km. Nocleg w Austrii i rano ( znowu ok 10 ) ruszyliśmy dalej. U celu byliśmy ok 17.
Ceny za drogi:
Słowacja - 5 euro na tydzień
Austria - 5 euro za 10 dni
Włochy - wychodziło mniej więcej ok 50-60 centów za 10km ( najdrożej, ale drugi raz i tak był jechał autostradą )
Przepisy można było naginać tylko we Włoszech, do od połowy w dól i Sycylii. Na moto przymykali oko ;-) Na pozostałych drogach niestety przepisy to podstawa, szczególnie Austria :evil: .

Na pytania mogę odpowiadać, więc jak jeszcze jakieś macie to z miłą chęcią odpowiem.

Pozdrawiam.

mirov
Imię: Mirek
Kontakt:

Post autor: mirov » sob 11 lip 2009, 10:12

Fantastyczna wyprawa i super widoki! Warto zobaczyć i przezyć takie chwile, gdyż wspomnienia i wrażenia z podróży są niezapomniane!

Awatar użytkownika
Bragi
teksciarz
teksciarz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Bragi » wt 14 lip 2009, 02:39

Gregory pisze:Austria - 5 euro za 10 dni
Gregory a w Austrii moto czasem nie ma za friko autostrad? Bo ja byłem na początku czerwca we Włoszech jadąc przez Austrię i kojarzy mi się że było free...
Chwila która trwa, może być najlepszą z Twoich chwil... ['] Piotras

Awatar użytkownika
Gregory
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Gregory » wt 14 lip 2009, 09:01

Bragi pisze:
Gregory pisze:Austria - 5 euro za 10 dni
Gregory a w Austrii moto czasem nie ma za friko autostrad? Bo ja byłem na początku czerwca we Włoszech jadąc przez Austrię i kojarzy mi się że było free...
Niestety, dokładnie się dopytałem na kilku stacjach i każdy mówił, że trzeba na moto, więc wolałem stracić 5 euro niż później dużo więcej na mandat :???:

Awatar użytkownika
marmot
pisarz
pisarz

Post autor: marmot » śr 15 lip 2009, 15:28

Dokładnie 4,40 za 10 dni

ODPOWIEDZ