Komunikacja na moto przez walkie talkie + zest. słuchawkowy?

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
8Bodzio8
pisarz
pisarz
Imię: Tomek

Komunikacja na moto przez walkie talkie + zest. słuchawkowy?

Post autor: 8Bodzio8 » śr 31 mar 2010, 16:34

Witam

Szukam możliwości kontaktu z pasażerem ew. innym motocyklistą w rozsądnych pieniądzach.
Mam Walkie Talkie motorolle i zastanawiam się nad dokupieniem do niej zestawu słuchawkowego. W moim Walkie jest funkcja vox która automatycznie włącza PTT w momencie rozpoczęcia rozmowy.

http://www.allegro.pl/item979654624.html

Moje pytanie czy ktoś ma jakieś praktyczne doświadczenie z podobnym zestawem Jak to się sprawdza w praktyce :?:
Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. ;-)

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » śr 31 mar 2010, 16:44

My mamy coś takiego:

http://allegro.pl/item979291240_interco ... kazja.html

Sprawdzone i działa w 100%. Do nawet 160km/h (niemieckie autostrady ;-) ) słychać plecaczka, duża regulacja głośności.

Jest jedno ale, miałem i mam dziwne uczucie gdy jedziesz na moto i rozmawiasz. Jest to o tyle niebezpieczne bo rozprasza Twoją uwagę. Zresztą moja Kobietka zagadywała mnie różnymi widokami i stwierdziłem że lepiej nie jeździć z intercom'em.

Teraz mam CB w moto, tutaj słuchasz komunikatów o drodze albo sam pytasz, krótka piłka. Zobaczę jak z tym się jeździ :smile:
Ostatnio zmieniony pt 02 kwie 2010, 13:52 przez Fred, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
8Bodzio8
pisarz
pisarz

Post autor: 8Bodzio8 » śr 31 mar 2010, 18:39

Fred pisze:My mamy coś takiego:

http://allegro.pl/item978438218_interko ... zedaz.html

Sprawdzone i działa w 100%. Do nawet 160km/h (niemieckie autostrady ;-) ) słychać plecaczka, duża regulacja głośności.

Jest jedno ale, miałem i mam dziwne uczucie gdy jedziesz na moto i rozmawiasz. Jest to o tyle niebezpieczne bo rozprasza Twoją uwagę. Zresztą moja Kobietka zagadywała mnie różnymi widokami i stwierdziłem że lepiej nie jeździć z intercom'em.

Teraz mam CB w moto, tutaj słuchasz komunikatów o drodze albo sam pytasz, krótka piłka. Zobaczę jak z tym się jeździ :smile:
Dzienx Fred za info. A jak temat przewodów nie przeszkadzają podczas jazdy ?? Ja mam kask Nolana n43 i tam mam możliwość dokupienia zestawu dedykowanego ale są to takie ceny że szok! Sam zest podst to 200 pln oczywiście do każdego kasku to 400 potem jak sie chce Bluetooth to 700 pln oczywiście x 2 masakra jakaś!! Dlatego szukam czegoś troche bardziej przystępnego.

A co do CB to masz jakiegoś ręczniaka pod siedzenie z przyciskiem na kierownicy, masz podłączone na stałe czy doraźnie ?
Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. ;-)

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » śr 31 mar 2010, 18:51

Może produkty SCALA RIDER cię zainteresują? Ja mam jedną słuchawkę (są wersje dla dwojga :) ) Słychać bardzo dobrze, bateria trzyma rewelacyjnie (9-10h jazdy z nawigacją)

np. taki zestaw za 850zl
http://allegro.pl/item981304590_scala_r ... _nowy.html
Ostatnio zmieniony śr 31 mar 2010, 19:00 przez Wojtek86, łącznie zmieniany 1 raz.

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: Fred » śr 31 mar 2010, 18:57

Na dniach się pochwalę w osobnym dziale :smile:

Troche denerwują kabelki bo odpinasz i przypinasz, ale nie zakłada się Intercomu na 5km. "Bazę" intercomu mam podpiętą do kurtki na wysokości pasa i od tego idą kabelki do kierowcy i plecaka. Trzeba uważać żeby nie urwać jak się opuszcza pokład moto. Nie kupowałbym jakiegoś zestawu za kilka stów tylko zwykły zestaw za pare dych. Jak się znudzi albo wkur.. to nie szkoda kasy

CB radio mam pod lewą reką - jest to Alan 42 multi z zestawem słuchawkowym w kasku

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » czw 01 kwie 2010, 08:59

wszelkie tego typu zestawy mają jedną wade jak ci sie nie podoba to ciężko namówić plecaczek na demontaż
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
adi610
klepacz
klepacz
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: adi610 » czw 01 kwie 2010, 09:00

Potwierdzam opinie Fred, u mnie słychać do 90 km/h z racji tego że mam gó***any kask.

Awatar użytkownika
8Bodzio8
pisarz
pisarz

Post autor: 8Bodzio8 » czw 01 kwie 2010, 15:57

Dzięki Panowie za opinie niestety prawda jest taka jak zwykle trzeba dać parę stówek żeby się nie wkr.......ać po trzecim odpinaniu kabelków itd. Jednak bezprzewodowy system jest najlepszym rozwiązaniem.

Wojtek86 jak udało by nam się spotkać na naszym wypadzie 10.04. to zbierz ze sobą ten swój intercom chętnie się zapoznam??

Jak ktoś ma jeszcze jakieś swoje wynalazki to czekam na opinie.

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » czw 01 kwie 2010, 18:10

8Bodzio8 pisze:Wojtek86 jak udało by nam się spotkać na naszym wypadzie 10.04. to zbierz ze sobą ten swój intercom chętnie się zapoznam??
OK, ale tak jak mówiłem - mam tylko jedną słuchawkę :)

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: Fred » czw 01 kwie 2010, 20:43

PETER pisze:wszelkie tego typu zestawy mają jedną wade jak ci sie nie podoba to ciężko namówić plecaczek na demontaż
No nie było łatwo :mrgreen:

Teraz przekonałem się do CB - super sprawa.

Jak będziesz Bodzio 10-tego jeździł to wezmę Intercom i sobie sprawdzisz

Awatar użytkownika
8Bodzio8
pisarz
pisarz

Post autor: 8Bodzio8 » pt 02 kwie 2010, 07:22

Fred pisze:
PETER pisze:wszelkie tego typu zestawy mają jedną wade jak ci sie nie podoba to ciężko namówić plecaczek na demontaż
No nie było łatwo :mrgreen:

Teraz przekonałem się do CB - super sprawa.

Jak będziesz Bodzio 10-tego jeździł to wezmę Intercom i sobie sprawdzisz
Spox postaram się być 10 - go Dzieki PETER

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Post autor: Vermilion » pt 02 kwie 2010, 08:41

Fred powiedz mi jak wygląda ta plątanina kabelków w tym zestawie co masz? Baza pod siedzeniem i kabelki wędrują pod kurtką do mnie i do plecaka?? Są wystarczająco długie? Nie krępują ruchów? Najgorsze, że jak będę chciał sikać to zanim ściągnę to to pewnie się zleję w kombinezon xD
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila

Awatar użytkownika
su4beusz
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: su4beusz » pt 02 kwie 2010, 10:47

Fred pisze:My mamy coś takiego:

http://allegro.pl/item978438218_interko ... zedaz.html

ok, ale czy to się zmieści w kasku integralnym?
if my calculations are correct, when this baby hits 80mph we're gonna see some seriuos SHIT :D
http://www.bikepics.com/members/su4beusz/

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » pt 02 kwie 2010, 12:24

Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: Fred » pt 02 kwie 2010, 13:48

Baza jest wielkości dwóch pudełek od zapałek - przypinasz ją do kurtki, najlepiej z boku na wysokości pasa. Jeden kabelek leci do Twojego kasku a drugi do kasku Plecaka. Podczas jazdy jest wszystko OK. Jak chcesz zejść z moto to odpinasz plecaka np i sam jestes "bazą" - nie jesteś połączony z moto kablami tylko z plecakiem :)

su4beusz, używałem intercomu z kasku Probiker (integralny), był trochę wyrobiony i miałem luz. Wsadzasz słuchawkę do ucha i zakładasz kask a potem sobie układasz wewnątrz, zeby dobrze lażało.

Dupnąłem sie, mam taki zestaw:

http://allegro.pl/item979291240_interco ... kazja.html

ODPOWIEDZ