Ducati : Lagi czy Rama ?

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
zuzia tajger
klepacz
klepacz
Imię: ...
województwo: warmińsko-mazurskie
Kontakt:

Ducati : Lagi czy Rama ?

Post autor: zuzia tajger » pt 28 sie 2009, 15:40

WRRRR.
Generalnie pierwszy raz rozbujałam Dudka troche mocniej i wyszło szydło z worka.
Ściąga mnie na prawą Jak jade normalnie, jak puszcze kierow. zeby to jakos "niby sprawdzić" skreca !
Sam. Zas*aniec.
Felga odpada, bo była sprawdzana.
Obstawiam lagi albo rame.
Ale to up side, wiec by coś tam ciekło, poza tym było wymieniane olejowate itp i nic nie wyszło.
Jak ja mam te rame sprawdzić ?
Maciek 800 moze Ty mi pomozesz ??
:(
Rama nie wyglada generalnie na krzywą, ale pod pewnym swiatlem widac, jakby byla domalowywana.
Moze przeczuliłam się ... nie wiem.

arek
teksciarz
teksciarz
Imię: Arek

Post autor: arek » pt 28 sie 2009, 16:22

To może wydać się trochę śmieszne ale sprawdź czy masz prosto tylne koło (o ile nie masz monowachacza) - jakiś czas temu kupowałem dla kumpla XJ 600 i jak pojechałem na próbną rundkę to ściąga w prawo - zatrzymuję się patrzę co i jak - czy prosta i itd, no i okazało się że było koło krzywo ustawione bo ktoś kiedyś majstrował przy śrubach regulacyjnych i nie były równe - 10 min pracy i już jeździła prosto. A jak nie to zostają lagi - być może któraś półka jest niedokręcona i lagi mają tendencję to obracania się w półkach?? Trza by zobaczyć na żywo

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: olo » pt 28 sie 2009, 16:43

Zuza, po pierwsze:moto często LEKKO ściaga na prawo bo jezdnia jest tak wyprofilowana że od środka w obie strony jest lekki spad żeby woda odpływała, może to jest przyczyna.....taki banał.... Po drugie:jest fajny sposób sprawdzenia jednośladowości maszyny - jedziesz sobie równiutko, prościutko a w odstepie za Tobą ktos patrzy uważnie na koła czy tylne leci idealnie za przednim...
A może po regulacji łańcucha masz bardzo krzywo ustawione tylne koło...?
Myślę że jak moto jest krzywe to ewentualne ściąganie niekoniecznie jest zależne od prędkości, więc skoro było dobrze - może to jakaś pierdoła...?
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

zuzia tajger
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: zuzia tajger » pt 28 sie 2009, 17:16

arek pisze:przy śrubach regulacyjnych i nie były równe
Orzył mi coś tam dokrecał, ale nie wiem co. ORZYŁ ??
olo pisze:A może po regulacji łańcucha masz bardzo krzywo ustawione tylne koło...?
Jade sprawdzić :)
...

Awatar użytkownika
Fisher
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Fisher » pt 28 sie 2009, 17:17

Zuza, przyczyn może być wiele.. Może być to wszystko co napisali poprzednicy, ja obstawiałbym raczej jakąś pierdołę, np można sprawdzić czy lagi nie są przestawione w pólkach.
U znajomego działo się tak samo przy uszkodzonej oponie (wizualnie guma jak malina, młoda - rok 06, a po wjechaniu w sporą dziurę wewnętrznie uszkodzona z jednej strony i ciągła w lewo).

Ja myślę żę to raczej nie rama, bo moto musiałoby wcześniej mieć niezłego dzwona, ale jeśli chcesz sprawdzić i się uspokoić to polecam takie miejsca jak to http://www.tecrol.bielsko.pl/

Koszt laserowego sprawdzenia ramy to od 50 zł (powiedzą Ci i pokażą czy prosta) do 100 zł (to samo ale z wydrukiem i potwierdzeniem że jest prosta :)) i masz pewność.. Kolejny plus że rama nie musi być goła, motocykl może być w całości do pomiaru i nie trzeba nić rozbierać. W takim przypadku 50 zł to nie pieniądze...

Do Bielska masz daleko, ale w Twoich stronach pewnie też się znajdzie taki zakład, byle mieli odpowiedni sprzęt i robili to rzetelnie.

Życze szybkiego i najlepiej darmowego rozwiązania problemu :)

Awatar użytkownika
maciek
klepacz
klepacz
Imię: Maciej
Kontakt:

Post autor: maciek » pt 28 sie 2009, 20:45

Mi też ściągało na prawo, ale bardzo lekko. Co ciekawe, okazało się, że ściąga mi tak samo każdy motocykl którym jadę :)
Przyczyną było to, że krzywo siedziałem i jadąc prosto leciutko przechylałem motocykl na prawo :D
maciek | była VFR800FI | Fotografia www.piech-dubis.com

zuzia tajger
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: zuzia tajger » sob 29 sie 2009, 00:11

maciek pisze:Przyczyną było to, że krzywo siedziałem i jadąc prosto leciutko przechylałem motocykl na prawo
To już nie możliwe :) Pozycje mam dobrą ponoć.
Fisher pisze: takie miejsca jak to http://www.tecrol.bielsko.pl/
Poszukam w Olsztynie, bo
olo pisze:A może po regulacji łańcucha masz bardzo krzywo ustawione tylne koło...?
Wyszło, ze wszystko jest ok.
Ale dalej ciągnie ;/
Lagi niedawno robiłam. Jedyny koleś zaufany który dostał w łapki dudusia. I dał im rade (ponoć wszystko jest na odwrót w nich).
...

Awatar użytkownika
marlon
klepacz
klepacz
Imię: mariusz
Kontakt:

Post autor: marlon » sob 29 sie 2009, 18:21

maciek, mam to samo :mrgreen: nawet rower na prawo mi ściąga :lol:

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: kris2k » sob 29 sie 2009, 19:11

marlon pisze:maciek, mam to samo :mrgreen: nawet rower na prawo mi ściąga :lol:
nie zeby to byla jakas plaga... ale przyznam sie ze moja zaba tez lekko sciga w prawo, z GS500 tez tak mialem... nie mam pojecia dlaczego :mrgreen:

...ostatnio dalem sobie spokoj z szukaniem dziury w calym bo jak sie lekko przechyle w lewo to zjawisko znika, wiec chyba krzywo siedze na motocyklu (oczywiscie do tej pory bylem swiecie przekonany ze siedze prosto) ...ale sam juz nie wiem 8)

zuzia tajger
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: zuzia tajger » sob 29 sie 2009, 20:16

Prawdopodobnie odnalazłam przyczyne.
Rama była malowna, teraz tylko potwierdzić jej krzywość i strzelić sobie w łeb.
Ide pobrykać w teoretycznie jeszcze nieświadomości.
...

Awatar użytkownika
Fisher
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Fisher » ndz 30 sie 2009, 09:18

zuzia tajger pisze:Prawdopodobnie odnalazłam przyczyne.
Rama była malowna, teraz tylko potwierdzić jej krzywość i strzelić sobie w łeb.
Ide pobrykać w teoretycznie jeszcze nieświadomości.
Zuza, myślę że masz zbyt fatalistyczne nastawienie. Osobiście nie chce mi się wierzyć że to rama, Wasyl oglądał, latał tym nim i tego nie zauważył? Jakoś wątpię.
A jeśli już faktycznie rama jest gdzieś skrzywiona to w takim miejscu jak podałem ci linka powyżej można ją naprawić i będzie jak nówka. Widziałem co potrafią ci goście zrobić z ramą, czarodzieje. Z banana robili prościutką ramę. Poza tym na wszystko co robią dają gwarancję a nie kosztuje az tyle żeby nie opłacało się. W końcu Dudek fajne moto, szkoda go przekreślić z powodu ramy. Ewentualnie używka (o co chyba cholernie trudno), pomiar czy prosta i przekładka.

Tak czy siak, Zuza, uszy do góry, uśmiech i nie dołuj się niepotrzebnie na zapas. Zrób pomiar ramy i jeśłi odpukać wtedy wyjdzie że coś nie tak to będziesz myślałą co dalej.

zuzia tajger
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: zuzia tajger » ndz 30 sie 2009, 12:21

Fisher - ja UWIELBIAM MARUDZIC I PANIKOWAĆ.
Ale jak coś co kocham zaczyna się psuć to kurka się wkurzam.
W poniedziałek chyba go do jedwabna podrzuce, tam jest gosciu od Dudków moze mi pomoze.
...

Awatar użytkownika
mack72
klepacz
klepacz
Imię: MACIEJ
województwo: podlaskie
Kontakt:

Post autor: mack72 » ndz 30 sie 2009, 19:38

zuzia tajger, do Jedwabnego do RYŚKA?

Awatar użytkownika
mack72
klepacz
klepacz
Imię: MACIEJ
województwo: podlaskie
Kontakt:

Post autor: mack72 » ndz 30 sie 2009, 19:41

daj znać to się spotkamy

Awatar użytkownika
maciek 800
klepacz
klepacz

Post autor: maciek 800 » ndz 30 sie 2009, 20:39

Sorry dopiero się ogarnąłem po weselu :mrgreen: :mrgreen:

Z Ducatem jest tak że jak walnie glebę to się skręca jak karton po proszku do prania.
Przede wszystkim to trzeba sprawdzić czy półki są proste: wystarczy położyć na zwykłym stole, jeżeli równo przylegają to ok, jeśli są jakieś zastrzeżenia to stół treserski polecam. Upsy z reguły się nie gną ale ośka przedniego koła zrobiona z gówna tak.
Rama niestety też jest delikatna, więc jeżeli znalazłaś ślady malowania ramy!!!!!!!!!! :shock: :shock: to niestety ale dołączasz do grona 50% motocyklistów w polsce :???:

Ps: Każdemu kto narzeka na nierówności polskich dróg polecam przejechać się nowym bezwypadkowym moto.
pzdr

ODPOWIEDZ