Mandat z fotorejestratora

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Mandat z fotorejestratora

Post autor: poscig » pn 08 cze 2009, 11:53

Dziś dzwoni do mnie Mamusia i komunikuje mi ,ze dostałem sliczne zdjęcie z Człuchowa.Widać tył VFR,kufer i tablicę.Faktycznie śmigałem tam tydzień temu samemu.Były tez odcinki gdzie dzidowałem ,ale ,,oni,,złapali mnie na 100km/h na ograniczeniu do 70km/h.
Mandat w wysokości 250pln i 4 punkty.Teraz pytanie do znających temat
1. Czy moge jakoś sie wykpic?
2.Co jesli motocykl prowadziła inna osoba niz ja.
3 Czy jest jakaś luka w prawie ,która pomoże mi ominąc płacenia tego i uniknąć punktów karnych ,choc tym sie nie przejmuje bo miałem czyste konto. p
Przerabialiście to???? z góry dziekuje

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » pn 08 cze 2009, 11:54

poscig, a więc tak:

1. Nie możesz
2. Jeżeli prowadziła inna osoba, musisz podać jej dane, inaczej pójdzie na właściciela
3. Chyba raczej nie, przynajmniej ja nic nie wiem. Jak ja miałem takie sytuacje, to z bólem serca, ale płacić musiałem :/

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » pn 08 cze 2009, 11:59

skąd dostałeś zdjęcie? z jakiegoś urządzenia z masztu, czy jakiś pojazd Ci zrobił ?
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: C_L_K » pn 08 cze 2009, 12:12

rinas pisze:2. Jeżeli prowadziła inna osoba, musisz podać jej dane, inaczej pójdzie na właściciela
Nie jestem pewien, ale na właściciela w takich sytuacjach przechodzi tylko mandat, bez punktów. Pozatym o ile się nie mylę, to jak działo się to tak dawno, że nie pamiętasz komu dokładnie pożyczałeś, bo było wtedy kilku kumpli i każdy chciał się karnąć to jako właściciel nie dostajesz mandatu za prędkość, ale karę za niewskazanie sprawcy, która jest niższa (chyba 100zł) niż mandat.
Walnij po szczegóły do naszego nadwornego mecenasa. On pewnie wie w tym temacie trochę więcej.

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » pn 08 cze 2009, 12:15

C_L_K pisze:
rinas pisze:2. Jeżeli prowadziła inna osoba, musisz podać jej dane, inaczej pójdzie na właściciela
Nie jestem pewien, ale na właściciela w takich sytuacjach przechodzi tylko mandat, bez punktów. Pozatym o ile się nie mylę, to jak działo się to tak dawno, że nie pamiętasz komu dokładnie pożyczałeś, bo było wtedy kilku kumpli i każdy chciał się karnąć to jako właściciel nie dostajesz mandatu za prędkość, ale karę za niewskazanie sprawcy, która jest niższa (chyba 100zł) niż mandat.
Walnij po szczegóły do naszego nadwornego mecenasa. On pewnie wie w tym temacie trochę więcej.
O widzisz Celik, tego to nie wiedziałem. Mi mówili, że jak się nie wskaże sprawcy, to punkty idą na właściciela... Ale nie pamiętam już, kto mi to mówił. W każdym razie, ja akurat nie byłem wskazującym, tylko tym wskazanym :)

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » pn 08 cze 2009, 12:22

Zdjęcie było raczej na 100% ze stacjonarnrgo fotoradaru.NIkt za mną nie smigał a przy tej prędkości tj.100km/h zoriętowałbym sie na 100%.Z podaniem danych innej osoby nie ma problemu,słyszałem ,ze najlepiej z innego kraju i sprawa wygrana bo na dzień dzisiejszy jeszcze właścicel pojazdu nie odpowiada za niego (pojazd)w takich sytuacjach.Pewności nie mam.Dlatego muszę sie dowiedzieć abyśmy My wszyscy to dokładnie wiedzieli.Zawsze mogę podać Belga poprzedniego właściciela...niech szukaja bylebym miał czyste konto.Sprawa wydażyła sie tydzień temu wiec organy dzałaja szybko.Dobrze ,ze to 100km/h na 70km/h a nie inne wykroczenie.

Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz
Imię: Dżony

Post autor: Janusz B. » pn 08 cze 2009, 12:26

poscig pisze:1. Czy moge jakoś sie wykpic?
2.Co jesli motocykl prowadziła inna osoba niz ja.
3 Czy jest jakaś luka w prawie ,która pomoże mi ominąc płacenia tego i uniknąć punktów karnych ,choc tym sie nie przejmuje bo miałem czyste konto. p
1. Tak.
2. Przesyłasz jej dane, w dalszej kolejności atakują ta osobę, jeśli potwierdzi, dostaje mandat i punkty.
3. Owszem jest - nie tyle luka, co mniejsza sankcja. Otóż za niewskazanie osoby kierującej pojazdem, która popełniła wykroczenie, właściciel dostaje mandat 200 zł ale bez punktów - w Twoim przypadku zaoszczędzisz 50 zł i zachowasz czyste konto.

Napisz im kwit, że nie masz pojęcia kto prowadził, ale jedno jest pewne - to nie byłeś Ty.
Ostatnio zmieniony pn 08 cze 2009, 12:28 przez Janusz B., łącznie zmieniany 1 raz.
Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie.
Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę...
http://www.bezwiny.pl

Awatar użytkownika
Edek
pisarz
pisarz
Imię: Edyta
Kontakt:

Post autor: Edek » pn 08 cze 2009, 12:28

Celik ma racje, mój tata w tamtym tygodniu został wezwany na komendę, ponieważ zrobili mu zdjęcie(jechał puszką). zdjęcie było nie wyraźne a tata dostał chwilowego zaniku pamięci i nie pamiętał, kto wtedy jechał jego samochodem. W rezultacie zapłacił wyższy mandat a pkt. nikt nie dostał.

Awatar użytkownika
Edek
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Edek » pn 08 cze 2009, 12:30

Janusz B. pisze:właściciel dostaje mandat 200 zł ale bez punktów.
a nie kwota mandatu +200 zł za niewskazanie kierowcy ???

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » pn 08 cze 2009, 12:31

Edek pisze:Celik ma racje, mój tata w tamtym tygodniu został wezwany na komendę, ponieważ zrobili mu zdjęcie(jechał puszką). zdjęcie było nie wyraźne a tata dostał chwilowego zaniku pamięci i nie pamiętał, kto wtedy jechał jego samochodem. W rezultacie zapłacił wyższy mandat a pkt. nikt nie dostał.
Edytka niższy czy wyższy mandat.
A co jeśli wskazany to obcokrajowiec???

Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz
Imię: Dżony

Post autor: Janusz B. » pn 08 cze 2009, 12:35

Edek,
Nie.
Dlatego że wykroczenie, za które karany jest właściciel to niewskazanie osoby kierującej pojazdem.
Nie ponosisz odpowiedzialności za występy kierującego, lecz za to, że nie chcesz go sprzedać.

Opcji z obcokrajowcem nie przerabiałem.
Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie.
Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę...
http://www.bezwiny.pl

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » pn 08 cze 2009, 12:56

bardzo cenne info. czy w razie czego potraficie wskazać paragrafy którymi można się podeprzeć ? od dziś będe miał brudną szybę w samochodzie.... :twisted:
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
Edek
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Edek » pn 08 cze 2009, 13:17

poscig pisze:A co jeśli wskazany to obcokrajowiec???
Z tego co się orientuje obcokrajowiec nie może dostac punktów i dlatego płaci tylko mandat.

Awatar użytkownika
Edek
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Edek » pn 08 cze 2009, 13:18

poscig pisze:Edytka niższy czy wyższy mandat.
W wersji pierwotnej tata dostał 300 zł i 6 pkt. Po nieweskazaniu kierowcy kazali mu zapłacić 500 zł.

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: poscig » pn 08 cze 2009, 14:17

Edek pisze:
poscig pisze:Edytka niższy czy wyższy mandat.
W wersji pierwotnej tata dostał 300 zł i 6 pkt. Po nieweskazaniu kierowcy kazali mu zapłacić 500 zł.
Z tego co widzę muszę wskazać sprawcę i najpewniej będzie to jednak obcokrajowiec...najlepiej z innego kontynentu,ale musze szybko zgłębic temat.Nie ma u nas jakiegoś policmena???lub osoby zajmującej sie takimi sprawami na codzień???

ODPOWIEDZ