Turbulencje w RC46

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Grzelo

Turbulencje w RC46

Post autor: Grzelo » czw 16 kwie 2009, 00:23

Witam,
poradzcie prosze bo mi łeb rozwali albo skończą mi się zatyczki do uszów, a mianowicie:
całkiem niedawno zostałem szczęśliwym posiadaczem RC46 z 2007 roku tyle że jadąc powyżej 80-90 km/h w kasku szczękowym zaczyna strasznie huczeć, myślałem na początku ze to wina kasku, bo wcześniej w nim nie jeździłem i nie wiedziałem jak jest cichy tudzież głośny ale stając na podnóżkach przy 130 km/h jest w nim zdecydowanie cicho a jak siadam na dupie to znowu jest huk nawet jak schowam się za szybę. Tylko nie radzcie zebym jeździł na stojąco :-)
Doszedłem do wniosku, że jest to wina szyby (chyba) proszę o wasze opinie co do tego zjawiska i w jaki sposób można temu zaradzić, czyżby konieczność zakupu wyższej szyby ??

PZDR

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » czw 16 kwie 2009, 06:12

Zmien szybe
Zmien kask - szczekowce są najglosniejsze
a huk bedzie zawsze w koncu to V4 :evil:

Awatar użytkownika
Tomkoz
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Tomkoz » czw 16 kwie 2009, 08:15

Stojąc na podnóżkach przy 130 km/h?? :???:
Proponuje, abyś nam najpierw zdradził ile masz wzrostu??
Bo jeśli masz go za dużo, to musisz się bardziej pochylać, albo po prostu sobie szybę wymienić na jakaś turystyczną.
A inna sprawa, to spróbuj pożyczyć od kogoś kask i się przejechać. Generalnie kaski szczękowe są praktyczne, ale mało efektywne. Zawsze coś będzie huczeć.

Jeśli to nie pomoże, to proponuję metodę na Kriss Kross - odwrócić kask tył naprzód... ;-)

Awatar użytkownika
Argail
pisarz
pisarz
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: Argail » czw 16 kwie 2009, 10:52

Ja mam Airoha szczękowego na trasy po mieście i opatentowałem metodę - przekrzyw głowę delikatnie w jedną stronę - opływ powietrza się zmienia i mniej słychać szum - jak mi się nudzi to kręcę głową podczas jazdy i mam niezłą kakofonię, raz gwiżdże, raz huczy, nawet można jakąś melodię wygrać :)
Za to zawiodłem sie na Shoei XR 1000- za ta kasę spodziewałem się czegoś lepszego, nie chodzi o odgłosy, bo to nie kask turystyczny ale rzuca przy wyższych prędkościach
Szyba turystyczna rozwiąże problem, ale kwestia gustu wizualnego - mi sie mniej podoba wygląd wtedy - mam MRA a szukam jakejś fajnej racingowej czarnej - byle z haczykami z przodu bo wszystkie, jakie oglądałem dotychczas są gięte z jakiejś pleksi i cięcie chyba gumówką...
Jak chcesz kupić turystyczną dołóż 100 do ceny i za 250 masz profesjonalne, za taniochę na Alledrogo wydasz 150 i będą odstawać
rejoice o young man in thy youth

Grzelo

Post autor: Grzelo » czw 16 kwie 2009, 13:11

Dzięki za porady, a testował ktoś z was może oryginalną wysoką szybę hondy vs standardowa a jak tak to jakie przyniosło to efekty.
Znalazlem też na allegro klienta co robi takie szyby za 150 zł pytanie tylko czy warto wydac ta kasę i czy przyniesie to zamierzony efekt w postaci braku turbulencji.

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » czw 16 kwie 2009, 15:33

ja jezdze z szybą MRA, Wysoką, trochę wywiniętą na górze. Nie narzekam, jest fajnie. Myślę, że nikt Ci nie odpowie na pytanie która najlepsza. Musisz sam założyć i zobaczyć... Takie jest moje zdanie.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » czw 16 kwie 2009, 16:03

ciekawe, to pewnie przez wiatr ktory ostatnio wieje mocno non stop

ja tam jestem zwolennikiem kasku za 100 zl uzywanego dobrej firmy np. Shoei, ja taki mam i nie narzekam, wiadomo że głośno itd. ale nie widziałem problemu po 300 kilometrach ... jedzie sie elegancko

Awatar użytkownika
Argail
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Argail » czw 16 kwie 2009, 16:15

Grzelo pisze:Dzięki za porady, a testował ktoś z was może oryginalną wysoką szybę hondy vs standardowa a jak tak to jakie przyniosło to efekty.
Znalazlem też na allegro klienta co robi takie szyby za 150 zł pytanie tylko czy warto wydac ta kasę i czy przyniesie to zamierzony efekt w postaci braku turbulencji.
Do Norewgii jechalem ze standardową szybą - MRA doszla dopiero po powrocie - roznica jest znaczna, ale dla pasażera lepiej ze zwykłą szybą - porównanie mojej kobiety jest dość duże, za turystyczną wiatr zawija się za kierowcą i wali na pasażera, w seryjnej owiewa mniej kierowcę ale nie leci tak ostro na pasażera

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » czw 16 kwie 2009, 16:20

bialy-murzyn pisze:ja tam jestem zwolennikiem kasku za 100 zl uzywanego dobrej firmy np. Shoei, ja taki mam i nie narzekam

:shock: :shock: :shock:

:eek :eek

:roll: :roll: :roll:

Awatar użytkownika
Argail
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Argail » czw 16 kwie 2009, 16:23

no za 100zl to musiał być nieźle poużywany :D i gratis pewnie cała gromadka żyjątek :)

Awatar użytkownika
marlon
klepacz
klepacz
Imię: mariusz
Kontakt:

Post autor: marlon » czw 16 kwie 2009, 18:01

za 100pln to jakiś chyba nocnik :mrgreen:

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » czw 16 kwie 2009, 18:35

żartowałem, kosztował 130 wraz z przesyłką
jest zajebisty

foto:
Obrazek

a nawet lepszy bo luźniejszy i nie gniecie policzków
nie mówię, że taki za 7 bombek jest gorszy ale po co przepłacac jak nie widac różnicy : >

Awatar użytkownika
Grzelo

Post autor: Grzelo » czw 16 kwie 2009, 22:32

Ciekawa dyskusja, szczególnie temat turbulencji u pasażerki (może się zniechęci ;-) ) cóż pozostaje mi chyba wymienić szybę ale najpierw sprawdze jak to jest w innym kasku np. integralnym.

ODPOWIEDZ