Kamera, gdzie i jak?
- Nomad
- teksciarz
- Imię: Michał
- województwo: zachodniopomorskie
Kamera, gdzie i jak?
Witam Wszystkich.
Czy są na forum osoby mające zamontowaną kamerę na Swoim motocyklu? Może ktoś podpowiedzieć gdzie najlepiej jest zamontować kamerę?
Mocowanie na zbiorniku paliwa odpada bo mam nieprzeźroczystą , czarną szybę. Próbowałem na lusterku ale jest niestabilna i nie nagrywa tego co jest przede mną tylko bardziej pobocze. Może na kasku albo gdzieś na bocznej owiewce czy szybie?
Jeśli to ma jakieś znaczenie, kamera jaką posiadam to REDLEAF RD990
Czy są na forum osoby mające zamontowaną kamerę na Swoim motocyklu? Może ktoś podpowiedzieć gdzie najlepiej jest zamontować kamerę?
Mocowanie na zbiorniku paliwa odpada bo mam nieprzeźroczystą , czarną szybę. Próbowałem na lusterku ale jest niestabilna i nie nagrywa tego co jest przede mną tylko bardziej pobocze. Może na kasku albo gdzieś na bocznej owiewce czy szybie?
Jeśli to ma jakieś znaczenie, kamera jaką posiadam to REDLEAF RD990
Stare chińskie przysłowie mówi : " Dopiero kiedy komar usiądzie Ci na jajach, zdasz sobie sprawę, że nie wszystko da się rozwiązać przemocą"
-
- pisarz
- Imię: Robert
Re: Kamera, gdzie i jak?
Też ostatnio zanabyłem kamerkę. Mocowanie na kasku średnio do mnie przemawia ze względów bezpieczeństwa i ( bardziej
) z powodu oporu wiatru. Póki co testuję szelki na klacie. Jest trochę problem z sensownym ułożeniem, ale zapowiada się całkiem znośnie. Muszę sprawdzić jak będzie z tankbagiem, bo wyżej już nie umieszczę ( zaczyna zawadzać o kask przy pochyleniu głowy ).

-
- bywalec
- Imię: Łukasz
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Ja mam uchwyt na rzep na lusterku i uchwyt na taśmę na owiewce od wewnątrz ale szyba przeźroczysta.
cichyl
- Nomad
- teksciarz
Cichyl co to za rzep ? jakiś specjalny czy samemu robiłeś?
Stare chińskie przysłowie mówi : " Dopiero kiedy komar usiądzie Ci na jajach, zdasz sobie sprawę, że nie wszystko da się rozwiązać przemocą"
- puzon
- klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Też kiedyś nad tym dumałem ładnych kilka dni. A w końcu przyszedł pomysł bardzo prosty mianowicie pod śrubę lusterka zamocowałem kątownik z blachy a do kątownika przykręciłem gniazdo takie wsuwane. Może nie wygląda to rewelacyjnie bo na prędce robione ale montaż i demontaż szybki i sprawny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- belkot
- klepacz
- województwo: śląskie
ja mam uchwyt zamocowany z przodu kasku na brodzie. Akurat u mnie bylo miejsce. Super sprawa bo filmuje z perspektywy kierowcy. Tak jak na baku tylko wyzej poza szyba. DOdatkowo mozna sie obrocic i sfilmowac kolege obok jadacego. Z powodu oporu powietrza nie montuje jej z boku a z gory bardzo zle filmy wygladaja. Szelki tez super sprawa ale jak sie ma nakeda ( pozycja wyprostowana). Na naszych motocyklach sie srednio sprawdza. Polecam jak tylko miejsce jest miec z przodu kasku.
-
- pisarz
Podaliście chłopaki ciekawe opcje. Z mocowaniem przy lusterku to raczej temat na później, ale zobaczę z tym zaczepem na dole kasku. Jak sam zauważyłeś belkot trochę lipa jest z szelkami. Po podciągnięciu ich w górę i zamocowaniu kamerki na lekkim wysięgniku dało radę, ale nie wiem jak będzie z tankbagiem.
- belkot
- klepacz
U mnie to wyglada tak (sam zaczep bez kamerki)
A kadr z filmu tak:
naprawde nie ma co kombinowac. I stabilizacja jest przy okazji (szyja). Na lusterku raczej wszystko sie trzesie...Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Nomad
- teksciarz
Belkot a uchwyt mocowałeś taśmą 3M czy na jakiś klej?
- dragoo
- klepacz
- Imię: Jarek
3M w zupełności wystarcza, konieczne jest jedynie odpowiednie oczyszczenie powierzchni przed klejeniem. Mój kask niestety ma dużo krzywizn i taśma przylega w ok. 70%. Mimo wszystko nie ma szans aby mocowanie z kamerką odpadło.
Mam gopro 4.
Film z tak zamocowaną kamerą wygląda tak
Mam gopro 4.
Film z tak zamocowaną kamerą wygląda tak
- belkot
- klepacz
Jak wyzej. Sama tasma. Mocowanie w jakies 80%. Trzyma jak głupie. Dla mnie film wyglada naturalnie. Najgorzej te z czubka kasku. Mozna zwymiotowac w czasie ogladania 

-
- pisarz
Patrzyłem. U mnie kask z przodu się schodzi na ostro, więc będę musiał kombinować trochę z boku. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
- Nomad
- teksciarz
I o takie odpowiedzi mi chodziło
dzięki wszystkim