Rozrusznik nie reaguje 800FI
- pieszczoch
- teksciarz
- Imię: Michał
- województwo: lubelskie
Rozrusznik nie reaguje 800FI
Dzis rano odpaliłem motocykl i wszystko było ok, po ok godzinie juz niestety ale rozusznik przestał reagować. Wcześniej nie miał tendencji do zacinania się. Pierwsza rzecz to sprawdziłem przekaźnik rozrusznika. Ściągam kostkę a tu zielono no to zwiałem sie do roboty i poczyściłem styki, ale niestety moto dalej nie reaguje na komendę odpal. Może przekaźnik skończył swój żywot. Jak tak to jak to sprawdzic i gdzie jeszcze szukać przyczyny?
VFR 750 RC24 - była
VFR 750 RC36II - była
VFR 800FI - jest
XX - będzie następny
VFR 750 RC36II - była
VFR 800FI - jest
XX - będzie następny

- belkot
- klepacz
- województwo: śląskie
Re: Rozrusznik nie reaguje 800FI
Sprawdz czy z przekaznika idzie napiecie na rozrusznik (miernikiem) i bedziesz wszystko wiedzial
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
na luzie odpalasz czy na biegu? Sprawdź czujnik klamki sprzęgła, bo to często się lubi zalepić i nie działa jak powinno, a wtedy na biegu nie pokręcisz.Podobnie czujnik luzu i stopki bocznej. Od tego bym zaczął.
Przekaźnik bardzo prosto - na wyjściu (śruba na imbus nie od strony aku) podłącz żarówkę jakąś małej mocy i ją dopnij do masy, chyba że masz miernik to zamiast żarówki użyj jego (zakres 20VDC). Jak wciśniesz przycisk rozruchu powinna świecić. Jak nie to szukaj przyczyny po kolei od bezpieczników, przez kostki od prawej manetki, aż po czerwony prawy przełącznik, może on szwankuje.
Przekaźnik bardzo prosto - na wyjściu (śruba na imbus nie od strony aku) podłącz żarówkę jakąś małej mocy i ją dopnij do masy, chyba że masz miernik to zamiast żarówki użyj jego (zakres 20VDC). Jak wciśniesz przycisk rozruchu powinna świecić. Jak nie to szukaj przyczyny po kolei od bezpieczników, przez kostki od prawej manetki, aż po czerwony prawy przełącznik, może on szwankuje.
- Hefajstos
- klepacz
- Imię: Maciej
Polecam metodę organolpeptyczną, paluch na obudowę przekaźnika, jak czuje tykanie, przy wduszaniu startera- przkaźnik jest git, pod warunkiem że nie odpalasz na biegu... Jak nie trybi, metoda miernikowa, czy przed przekaźnikiem prąd dochodzi, czy nie?
- pieszczoch
- teksciarz
No i tu dałem plamy, prawdopodobnie próbowałem odpalić na biegu a w słońcu nie było widać kontrolki... Ale moto wraz nie kręci. Mam zesrany alarm datatool i jak odłączałem aku to oczywiśćie zaczął wyć. Nacisnałem przycisk od rozbrajania i zamilkł na zawsze bo pilot wogole nie reaguje a stacyjka reaguje na przekręcenie (jest dobrze bo chciałem go wywalić). Fi też działa prawidłowo. Fajnie by było jak udało mi sie go dezaktywować ale może teraz przez alarm nie kręci.
Na tej śrubie nie od strony aku jest cały czas 12V a na drugiej nic nie ma. Na kości od przekaźnika tylko na tym czerwonym grubym kablu jest 12V
Jak załączyć przekaźnik na krótko czyli bez użycia przycisku do odpalania? w ten sposób wyeliminuje niełączący przełącznik i sprawdzę czy działa przekaźnik
Na tej śrubie nie od strony aku jest cały czas 12V a na drugiej nic nie ma. Na kości od przekaźnika tylko na tym czerwonym grubym kablu jest 12V
Jak załączyć przekaźnik na krótko czyli bez użycia przycisku do odpalania? w ten sposób wyeliminuje niełączący przełącznik i sprawdzę czy działa przekaźnik
VFR 750 RC24 - była
VFR 750 RC36II - była
VFR 800FI - jest
XX - będzie następny
VFR 750 RC36II - była
VFR 800FI - jest
XX - będzie następny

- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
od aku ma byc ponad 12V w stosunku do masy, a na wyjściu w momencie kręcenia powinno pojawić się to samo. Można by zrobić zworę, ale można się poparzyc
więc nie polecam, żeby nie było
posprawdzaj pierw czujniki klamki, stopki, luzu i próbuj odpalić na luzie. No chyba że masz 12V na przekaźniku to polecam naładować aku

- pieszczoch
- teksciarz
Teraz jestem pewny że prubowałem odpalić na biegu, gamoń to gamoń:) zresetuje alarm i jak to nie pomoże przejrze wszystko pokolei. Chodziło mi o załączenie przekaźnika jakos bez przycisku a nie bezpośrednio połączyć poza przekaźnikiem, już niechcący zwarłem to trochę poiskrzyło
12,5V było ale po tygodniu zawsze tyle jest bo ten ... alarm żre mi cały czas prąd:(
Może ktoś wie jak wywalić to dziadostwo

Może ktoś wie jak wywalić to dziadostwo

VFR 750 RC24 - była
VFR 750 RC36II - była
VFR 800FI - jest
XX - będzie następny
VFR 750 RC36II - była
VFR 800FI - jest
XX - będzie następny

- poscig
- klepacz
- Imię: Marek
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Najlepiej znajdź miejsce wpinania się w instalacje moto i w tych miejscach wytnij instalacje alarmu,pamiętaj o zaizolowaniu właściwym.pieszczoch pisze:Może ktoś wie jak wywalić to dziadostwo![]()