dżwięk silnika

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Maha

dżwięk silnika

Post autor: Maha » ndz 16 mar 2014, 13:38

Cześć ! Mam zamiar kupić VFR z 94 roku. Jednak niepokoi mnie dźwięk (stukanie ?) silnika. Na filmiku widać tez że ssanie jest chyba na max..a 2000 obrotów? Dymek z wydechu tez mnie zastanawia . Proszę o opinie czy warto kupować ,czy będą to koszta ..tzw .mina.Motocykl stał ponoć 2 lata. dzięki. http://youtu.be/Hs2zJRpTVP8

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Re: dżwięk silnika

Post autor: figaro » ndz 16 mar 2014, 14:35

Motocykl ładny, wygląda na ukompletowany, oczywiście wydech niefabryczny. Prawa strona niedokładnie spasowana, może sugerować jakieś wizyty na ziemi.
Dźwięk, jak dźwięk. Może to za sprawą tłumika, może regulacja silnika /zawory, gaźniki, synchro/ nie było zrobione na czas, trudno jednoznacznie orzec.
Przebieg w zakresie 60 - 80 tysi, wielce prawdopodobny. Dymek z wydechu, rzecz normalna w na zimo odpalanym silniku zasilanym gaźnikiem.
Tak samo obroty, po odpaleniu na ssaniu /na zimno/ obroty trzymają się w takiej okolicy, dopiero wraz z nagrzewaniem się silnika rosną.
Generalnie, zbyt mało, zbyt krótko aby cokolwiek doradzać lub odradzać.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Maha

Post autor: Maha » ndz 16 mar 2014, 14:50

Dziękuje za odpowiedź. Podobnie myślałem ale mechanik ze mnie średni.Będę testował jak się uda. I oczywiście poradnik zakupu z forum wykuję na pamięć :biggrin

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » ndz 16 mar 2014, 18:54

Hmm, mi bardziej to przypomina zajechaną panewkę. Ale możemy tu gdybać, najlepiej nich posłucha tego osoba znająca się i to na żywo
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
PTR
bywalec
bywalec
Imię: Piotr
województwo: lubelskie

Post autor: PTR » wt 18 mar 2014, 21:40

Gdzie w II jest kontrolka ciśnienia oleju? Chyba (o ile jest) po odpaleniu powinna zgasnąć? Mi też to przypomina panewkę...

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » wt 18 mar 2014, 21:48

PTR pisze:Gdzie w II jest kontrolka ciśnienia oleju? Chyba (o ile jest) po odpaleniu powinna zgasnąć? Mi też to przypomina panewkę...
na prawo od obrotomierza, akurat na filmiku zasłania zbiorniczek płynu hamulcowego
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
kamil grudziadz
klepacz
klepacz
Imię: Kamil
województwo: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Post autor: kamil grudziadz » wt 18 mar 2014, 21:53

ja też myśle że w silniku coś tłucze,moja miała tłumik akcesoryjny,ale takich dzwięków nie wydawała z siebie.Maha bądz czujny
Obrazek

1: Suzuki VX 800
2: Honda VFR 750 RC 36/II
3: Honda VFR 800 FI

Awatar użytkownika
kamil grudziadz
klepacz
klepacz
Imię: Kamil
województwo: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Post autor: kamil grudziadz » wt 18 mar 2014, 21:57

prównaj dzwięk choćby z tą: https://www.youtube.com/watch?v=UmRSFA232h4 inna praca silnika,nie?tu słychać wydech a nie coś w silniku
Obrazek

1: Suzuki VX 800
2: Honda VFR 750 RC 36/II
3: Honda VFR 800 FI

ODPOWIEDZ