Kilka podstawowych pytań o Honda VFR 700 Interceptor RC24

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Mianas
bywalec
bywalec
Imię: Szymon
województwo: pomorskie

Kilka podstawowych pytań o Honda VFR 700 Interceptor RC24

Post autor: Mianas » czw 06 lut 2014, 17:31

Witam. Posiadam Honde od wrzesnia 2013r takze można powiedzieć że świeży zakup. Mam kilka pytań co do niej gdyż jest to mój pierwszy wiekszy motocykl wcześniej jeździłem na MZ ETZ 250. Honda jest z 88r i ma przejechane +/- 87tys.
1. Jaki olej wlać do silnika? Ile go wchodzi?
2. Jaki filtr oleju kupić? Jest jakiś dany typ,czy filtry sa uniwersalne i pasują wszystkie?
3. Co ile wymienia się olej? Tak jak w samochodach co 10tyś czy częściej?
4. Co ile wymienia się filtr paliwa i filtr powietrza?
5.Jakie najszersze opony można założyć to tego modelu Hondy? Aktualnie mam 110 z przodu i 130 z tyłu felgi 17'.
6.Co ile wymiania sie olej w lagach? Ile go tam wchodzi? Jaki olej powinno się wlewać?
7. Co ile wymiania się płyn hamulcowy oraz płyn od sprzęgła? Czy do hamulców i sprzęgła jest ten sam płyn np. DOT4?
8.Co ile wymiania się napęd? Wystarczy wymienic sam łancuch czy trzeba wymienić także zębatki?

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Re: Kilka podstawowych pytań o Honda VFR 700 Interceptor RC2

Post autor: Arnold » czw 06 lut 2014, 18:34

Siemka.
Pierwszą rzeczą jaką powinieneś zrobić to zaopatrzyć się w serwisówkę. ;) Np tutaj: http://www.carlsalter.com/download.asp?p=819 Pamiętaj że Ty masz po liftingowy model a serwisówka jest dla starszych wersji.
1. Z niej wyczytasz jaki olej producent zaleca i ile go wchodzi. Tutaj 10W-40 i 3,9 litra.
2. Filtr oleju bez problemu kupisz w sklepie motocyklowym, np. u naszego forumowego dostawcy Gregora. Filtry są różne.
3. Nie znalazłem ile w Twojej ale w RC46 wymienia się co 12 000 km.
4. To też musisz poczytać w serwisówce.
5. Zakładaj takie jak zaleca producent. Zakładając inne musisz liczyć się z niepewnym prowadzeniem motocykla.
6. Oleje wymienia się co roku. A jak pocieknie zawieszenie to wymienia się uszczelniacze razem z olejem.
7. Co dwa lata. I w sprzęgle i w hamulcach jest ten sam płyn.
8. Napęd wymienia się jak dojdzie do końca naciągu lub gdy jest nierówno wyciągnięty, albo zębatki "się skończyły". Wymienia się komplet łańcuch z zębatkami.

To tak na szybko.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » czw 06 lut 2014, 18:44

Mianas pisze:1. Jaki olej wlać do silnika? Ile go wchodzi?
mimo że motocykl już w sędziwym wieku zalałbym jakiś półsyntetyk 10W40, np. motul 5100
Mianas pisze:2. Jaki filtr oleju kupić? Jest jakiś dany typ,czy filtry sa uniwersalne i pasują wszystkie?
musi być dedykowany pod dany model np. ten http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... bid=104468
Mianas pisze:3. Co ile wymienia się olej? Tak jak w samochodach co 10tyś czy częściej?
co sezon, nie rzadziej niż co 10tys km
Mianas pisze:4. Co ile wymienia się filtr paliwa i filtr powietrza?
filtr powietrza co 18-20tys km w zależności w jakich warunkach jeździsz, zawsze można sprawdzić czy nie jest zasyfiony ew. przedmuchać, filtr paliwa podobnie, wszystko zależy gdzie tankujesz itp, filtr paliwa to parę złotych także nie żałowałbym i zmieniał co sezon albo dwa.
Mianas pisze:5.Jakie najszersze opony można założyć to tego modelu Hondy? Aktualnie mam 110 z przodu i 130 z tyłu felgi 17'.
fabryka pisze o przód 110/80 V 17, tył 140/80 V 17 i raczej nie zmieniałbym tego jeśli chcesz uniknąć pogorszenia prowadzenia motocykla
Mianas pisze:6.Co ile wymiania sie olej w lagach? Ile go tam wchodzi? Jaki olej powinno się wlewać?
co dwa lata, ew co 20tys km, olej jest specjalny do zawieszeń "fork oil" w zależności jakie chcesz uzyskać tłumienie zalewasz inną gęstość, pośrednim jest 10W
Mianas pisze:7. Co ile wymiania się płyn hamulcowy oraz płyn od sprzęgła? Czy do hamulców i sprzęgła jest ten sam płyn np. DOT4?
ten sam DOt4, również co dwa sezony, ew co 20tys km albo przy każdej zmianie klocków.
Mianas pisze:8.Co ile wymiania się napęd? Wystarczy wymienic sam łancuch czy trzeba wymienić także zębatki?
wymieniasz zawsze komplet - łańcuch + zębatki, a co ile to zależy od stylu jazdy, jak wygląda na zużyty łańcuch albo zębatki, ma nierówny naciąg bądź się skończył to wymieniasz

:bye
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Biker
pisarz
pisarz
Imię: Paweł
województwo: lubuskie

Post autor: Biker » czw 06 lut 2014, 19:40

Po zakupie motocykla ja bym wymienił co z resztą zrobiłem wszystkie płyny ustrojowe dla świętego spokoju.Sprawdziłbym także stan świec zapłonowych.To tak na już,potem ewentalnie gaźniki,zaworki,klocki itd.
Very Funny Ride
Cztery koła poruszają ciało ,2 koła duszę......

Awatar użytkownika
Mianas
bywalec
bywalec

Post autor: Mianas » czw 06 lut 2014, 19:58

1. Co myslicie o oleju Gulf? Z tego co zauwazyłem ma lepsza klase jakosci niż castrol a jest tańszy.
2.Co do filtra paliwa to moze być taki zwykły za 4zł z motoryzacyjnego czy te motocyklowe maja jakąś gęsciejsza siateczke i zatrzymuja wiecej brudu?
3.Zauwazyłem ze sa 3 rodzaje opon twarde, srednie i miekkie; jak to rozpoznac przy kupowaniu mają jakies oznaczenia?
4. Co do filtra oleju to wszystkie filtry z tym oznaczeniem HF303 bedą pasowały?
Biker pisze:Po zakupie motocykla ja bym wymienił co z resztą zrobiłem wszystkie płyny ustrojowe dla świętego spokoju.Sprawdziłbym także stan świec zapłonowych.To tak na już,potem ewentalnie gaźniki,zaworki,klocki itd.
Motocykl kupowałem od kumpla mojego taty który zrobił to wszystko w 2013r pytam o te rzeczy tylko dlatego aby wiedziec na przyszłość.

Biker
pisarz
pisarz
Imię: Paweł
województwo: lubuskie

Post autor: Biker » czw 06 lut 2014, 20:34

Filtr paliwa musi mieć odpowiednią przepustowość by nie brakowało jej paliwka jak będzie papusiać,zwłaszcza na wysokich obrotach jak i pod obciążeniem. Najlepiej załóż taki jaki jest. Nie wiem jak jest w RC 24 ale w RC 46 jest w baku.
Very Funny Ride
Cztery koła poruszają ciało ,2 koła duszę......

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz

Post autor: figaro » czw 06 lut 2014, 22:19

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
pieszczoch
teksciarz
teksciarz
Imię: Michał
województwo: lubelskie

Post autor: pieszczoch » czw 06 lut 2014, 23:09

Co do wymiany, że "ktoś" wymienił nie zawsze bym wierzył, już raz slyszałem jak poprzedni właściciel rozrząd wymienił w aucie i pasek pękł zaraz:P a olej i filtry to groszowe sprawy wiec zrob to dla wlasnego spokoju
VFR 750 RC24 - była
VFR 750 RC36II - była
VFR 800FI - jest
XX - będzie następny :)

Awatar użytkownika
Mianas
bywalec
bywalec

Post autor: Mianas » czw 06 lut 2014, 23:17

Tzn olej i filtry to wymienie, ale chodzi mi akurat o to że cały naped, hamulce,olej w lagach itd było wymieniane tego jestem pewniem w 100%. W końcu kupowałem moto od najlepszego kumpla mojego taty.

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz

Post autor: figaro » pt 07 lut 2014, 12:55

Wymiana napędu zależy od stopnia jego zużycia.
Na zużycie napędu składa się długość oraz sposób eksploatacji.
Jeżeli zakres naciągu doszedł do końca skali na tylnym wachaczu a łańcuch jest luźny nalezy go wymienić razem z obydwiema zębatkami.
Pamiętaj, najszybciej zużywa się zębatka na wałku skrzyni biegów.
Jest ona niewidoczna, schowana pod osłoną.
Zwróć uwage na stan zębów na zębatce tylnego koła.
Ich wygląd również świadczy o potrzebie wymiany.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
Mianas
bywalec
bywalec

Post autor: Mianas » śr 12 mar 2014, 22:35

Nie bede zakładał nowego tematu wiec zapytam tutaj. Obecnie mam opony na profilu 80 czy jesli załoze profil 70 to moto bd się lepiej prowadziło? Głownie chodzi mi o składanie sie w zakrety no i przyczepnosć w nich? Tak pytam bo planuje zakupic nowe oponki wiec chce troche zaciągnąć języka. :)

Awatar użytkownika
kubatron2
klepacz
klepacz
Imię: jakub
województwo: małopolskie

Post autor: kubatron2 » śr 12 mar 2014, 23:24

ja to własciwie nie wiem czy ten temat to masł maślane czy :offtopic nie ogarniam 200000 tematów w jednym.to po co wogóle jakies działy teematy itd masakra

ODPOWIEDZ