Pilna Sprawa
-
- Imię: Tomasz
- województwo: podlaskie
Pilna Sprawa
Sprzedawał ktoś Moto obcokrajowcowi, dokładnie Białorusinowi?
Są jakieś dodatkowe procedury?
Są jakieś dodatkowe procedury?
- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
Re: Pilna Sprawa
Dla Ciebie jest najważniejsza umowa kupna sprzedaży zawarta w niej data i nie zaszkodzi godzina (na wypadek fotoradaru np), Jeżeli ten Białorusin pozwoli Ci skserować paszport to se skseruj jak nie to spisz jak najwięcej danych i tyle. Oczywiście zgłoś do ubezpieczyciela i do wydziału komunikacji, w którym masz zarejestrowanego motka masz na to 30 dni. Jeżeli chciałbyś sprawdzić (ot tak dla siebie) to nie jakiś lewy paszport to pamiętaj że Białoruś jest krajem wizowanym i wizę musi mieć (ważną) najczęściej jest w tym samym paszporcie jak nie to musi mieć drugi paszport w którym będzie wiza ( a to temu, że np. dużo jeździł i brakło miejsca na pieczątki) to takie informacje dla Ciebie. Najważniejsze umowa i kasa. Po sprzedaży motka jeżeli by nawet chciał przejechać nim przez granice to nie przejedzie bez umowy i opłaty celnej chyba, że był by współwłaścicielem. Jak coś to pytaj, pisz.
LWL 74HN
- ivan
- klepacz
- Imię: Mariusz
Jak wyplaci kase to moze byc i samym Lukaszenko.
A co mńie interesuje wiza... Spisuje umowe po polsku zebym mogl zglosic sorzedaz i tyle. Jak cos bedzie nie halo to on ma problem nie ja.
A co mńie interesuje wiza... Spisuje umowe po polsku zebym mogl zglosic sorzedaz i tyle. Jak cos bedzie nie halo to on ma problem nie ja.
- zaba80r
- pisarz
- Imię: Piotr
- województwo: poza granicą Polski
Czasem nie wysyłaj kopii dowodu rejestracyjnego. ...jeden ukrainiec chciał od kumpla , dostał info ze może dostać jedynie numer vin i temat skończył się. ...moto gsxr 2012 literek. ... weźmie sprzęt na tzw kursa i bye bye mopliku. ...
“You live more in 5 minutes going flat out on a vehicle like this than most people live in a lifetime” – Burt Munro...The world fastest Indian...
-
Dzisiaj ten Białorusin oblukał moto i zaliczkował.
W poniedziałek spisujemy umowę.
Tak na wszelki wypadek spotkałem się z gościem na stacji paliw i dopytałem się czy mają włączony monitoring.
Nie spotkałem się z nim w miejscu garażowania moto
Dowiedziałem się w Urzędzie Miasta, że musi on jeszcze załatwić tablice wyjazdowe z RP.
Okazało się, że będzie to jego pierwsze moto i niebardzo umie śmigać. Więc mu odradziłem powrót na kołach, tym bardziej, że nie ma ani kasku ani stroju. Powiedziałem mu, żeby lepiej załatwił sobie przyczepkę, tym bardziej, że do domu ma jakieś 400 km.
Tak się zastanawiam.
Czy muszę być obecny przy załatwianiu blach wyjazdowych? Czy będzie to równoznaczne z wyrejestrowaniem moto i czy ja będę musiał mimo to dokonać wyrejestrowania.
Ciekawo, czy gość może jechać na moim ubezpieczeniu po wyrejestrowaniu moto.
Ostatnio gdy kupowałem auto to również wykupowałem takie krótkie misięczne ubezpieczenie OC, które tylko było ważne na osobę i pojazd, wyrobione na nr VIN.
Gość mi tłumaczył, że na takim ubezpieczeniu mogę tylko ja prowadzić kupiony samochód. Gdyby ktoś inny go prowadził, np zamiana z kumplem w trasie, to to ubezpieczenie w takim wypadku nie jest wżne.
Pozdro
W poniedziałek spisujemy umowę.
Tak na wszelki wypadek spotkałem się z gościem na stacji paliw i dopytałem się czy mają włączony monitoring.
Nie spotkałem się z nim w miejscu garażowania moto
Dowiedziałem się w Urzędzie Miasta, że musi on jeszcze załatwić tablice wyjazdowe z RP.
Okazało się, że będzie to jego pierwsze moto i niebardzo umie śmigać. Więc mu odradziłem powrót na kołach, tym bardziej, że nie ma ani kasku ani stroju. Powiedziałem mu, żeby lepiej załatwił sobie przyczepkę, tym bardziej, że do domu ma jakieś 400 km.
Tak się zastanawiam.
Czy muszę być obecny przy załatwianiu blach wyjazdowych? Czy będzie to równoznaczne z wyrejestrowaniem moto i czy ja będę musiał mimo to dokonać wyrejestrowania.
Ciekawo, czy gość może jechać na moim ubezpieczeniu po wyrejestrowaniu moto.
Ostatnio gdy kupowałem auto to również wykupowałem takie krótkie misięczne ubezpieczenie OC, które tylko było ważne na osobę i pojazd, wyrobione na nr VIN.
Gość mi tłumaczył, że na takim ubezpieczeniu mogę tylko ja prowadzić kupiony samochód. Gdyby ktoś inny go prowadził, np zamiana z kumplem w trasie, to to ubezpieczenie w takim wypadku nie jest wżne.
Pozdro
- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
No wiza to tylko tyle co jak by sobie chciał sprawdzić czy ten białorusin to faktycznie on, tyle.
LWL 74HN
-
a jeszcze jedno
Gość chciał koniecznie płacić w dolarach, ale ja się nie zgodziłem.
Nie znam się a tej walucie i bałem się fałszywek.
Gość chciał koniecznie płacić w dolarach, ale ja się nie zgodziłem.
Nie znam się a tej walucie i bałem się fałszywek.