Urwana śrubka od baku
- emils
- pisarz
- Imię: Emil
- województwo: mazowieckie
Urwana śrubka od baku
Jak pech to pech.
Przy demontażu baku w celu wymiany filtra powietrza i przy okazji świec, urwałem śrubę. Jest to górna śruba od baku (siedząc na motocyklu).
Jedyny plus jest taki, że wystaje tak na 1cm, ale za cholere nie mam pojęcia jak ją odkręcić.
Na chwile obecną wymyśliłem:
-nacięcie diaxem tak, żebym mógł odkręcić śrubokrętem płaskim
-próba przewiercenia śrubki na wylot (pokaże to na rysunku), włożenie np gwoździa i próba odkręcenia
obrazek (na czerwono zaznaczyłem dziurę):
http://images41.fotosik.pl/1991/3e20c9682d865f76.png
Może macie jakieś pomysły? Oczywiście da rade jeździć bez niej, ale to denerwujące jednak. Jest opcja również rozwiercenia, tylko powstają tu dwa pytania:
-jak usunąć ewentualne resztki śruby
-czy gwint dalej będzie się nadawał
Przy demontażu baku w celu wymiany filtra powietrza i przy okazji świec, urwałem śrubę. Jest to górna śruba od baku (siedząc na motocyklu).
Jedyny plus jest taki, że wystaje tak na 1cm, ale za cholere nie mam pojęcia jak ją odkręcić.
Na chwile obecną wymyśliłem:
-nacięcie diaxem tak, żebym mógł odkręcić śrubokrętem płaskim
-próba przewiercenia śrubki na wylot (pokaże to na rysunku), włożenie np gwoździa i próba odkręcenia
obrazek (na czerwono zaznaczyłem dziurę):
http://images41.fotosik.pl/1991/3e20c9682d865f76.png
Może macie jakieś pomysły? Oczywiście da rade jeździć bez niej, ale to denerwujące jednak. Jest opcja również rozwiercenia, tylko powstają tu dwa pytania:
-jak usunąć ewentualne resztki śruby
-czy gwint dalej będzie się nadawał
"Bóg stworzył Hondę, bo wie co dobre. A inne motocykle? Bo ma poczucie humoru!"
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...
- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
Re: Urwana śrubka od baku
Może przyspawać do niej inną śrubę i wtedy odkręcisz bo rozumiem, że bak zdjąłeś.
Ja sobie tak właśnie radziłem ale niestety nie w motku.
Ja sobie tak właśnie radziłem ale niestety nie w motku.
LWL 74HN
- radomki
- teksciarz
- Imię: Krystian
- województwo: dolnośląskie
są specjalne wykrętaki do zerwanych śrub http://www.narzedziak.pl/yato-wykretaki ... -0590.html
bądź jak kolega wyżej przyspawać i odkręcić
bądź jak kolega wyżej przyspawać i odkręcić
- zalew
- pisarz
- Imię: Andrzej
- województwo: zachodniopomorskie
Trywialne rozwiązanie pt.chwycić kombinerkami i wykręcić nie wchodzi w grę??
Jeśli jest mało miejsca na chwycenie,to najbezpieczniej byłoby dobrać dwie wąskie nakrętki,nakręcić-skontrować wzajemnie i wykręcić dziadygę.Lub ewentualnie tak jak piszesz,nacinaj i płaskim wykręcaj.
Są takie specjalne narzędzia do wykręcania urwanych śrub/szpilek.Popytaj może ktoś ze znajomych lub w warsztacie ma i pożyczy.Inaczej trzeba trochę pokombinować.Jednak skoro ten skromny cm wystaje to wydaje mi się że nie powinno być z tym wielkiego problemu
Jeśli jest mało miejsca na chwycenie,to najbezpieczniej byłoby dobrać dwie wąskie nakrętki,nakręcić-skontrować wzajemnie i wykręcić dziadygę.Lub ewentualnie tak jak piszesz,nacinaj i płaskim wykręcaj.
Są takie specjalne narzędzia do wykręcania urwanych śrub/szpilek.Popytaj może ktoś ze znajomych lub w warsztacie ma i pożyczy.Inaczej trzeba trochę pokombinować.Jednak skoro ten skromny cm wystaje to wydaje mi się że nie powinno być z tym wielkiego problemu

-
- pisarz
- Imię: Jerry
Czemu śruba się urwała? Jeżeli urwała się przy odkręcaniu bo jest zapieczona, to kombinerki czy płaski śrubokręt raczej nie pomogą, wręcz przeciwnie. Polecam kontrę z nakrętek o której wspomniał zalew. A jak nie da rady to wykrętaka.
- emils
- pisarz
Urwała się od wkręcania. Coś musiało być albo z samą śrubą albo gwintem. Kręciłem luźno, po czym zaczeło dobrze łapać, więc kręcę a tu pyk. Nie została do końca wkręcona, a wydawało się, że jednak.
Tak czy inaczej-próbowałem nakręcić, ale pekła jakoś dziwnie i nie dało rady, więc poszły kombinerki i coś na wzór francuskiego, lecz też porażka.
Na dniach będę na mieście więc podjadę do jakiegoś sklepu ze śrubkami i popytam o te wykrętaki.
Tak czy inaczej-próbowałem nakręcić, ale pekła jakoś dziwnie i nie dało rady, więc poszły kombinerki i coś na wzór francuskiego, lecz też porażka.
Na dniach będę na mieście więc podjadę do jakiegoś sklepu ze śrubkami i popytam o te wykrętaki.
- Falcon
- pisarz
- Imię: Artur
Jak byś był w pobliżu to podjedz - dospawamy nakrętkę i się da wykręcić - ale nie opowiadaj mi bajek że lekko szło i nagle pękła . Albo śruba była nacięta ( co jest nie możliwe ), albo nie było już wcześniej gwintu i wkręcając szło lekko dopóki nie załapało pod nieodpowiednim kątem i pociągnąłeś nie mając wyczucia i pozamiatane .
Fiu,fiu zaszczekał kot Filemon
- emils
- pisarz
napisalem, że na początku było ok, potem jak zwykle zaczeło iść mocniej i cyk.
jak nic nie zrobie to skorzystam
jak nic nie zrobie to skorzystam

- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- Kontakt:
zalej czymś penetrującym, odczekaj i próbuj odkrecić dobrymi kombinerkami albo jak pisano już- przyspawaj jakąś wiekszą nakrętkę. Odkrecaj kręcąc delikatnie "prawo lewo".
- Falcon
- pisarz
- Imię: Artur
zapraszamemils pisze:jak nic nie zrobie to skorzystam

Fiu,fiu zaszczekał kot Filemon
- zalew
- pisarz
- Imię: Andrzej
W zasadzie nie sądzę żeby śruba w tym miejscu mogła siedzieć niezwykle uparcie,byc zapieczona itp.
Jeśli zabiegi kombinerkowe nie dały zamierzonego skutku,na kontry z nakrętek mało gwintu,to ja bym chyba nakręcił nakretkę(jeśli gwint jeszcze nie został doszczętnie zmasakrowany-najwyżej poprawic narzynką) i ją sobie zapunktował nim zajdzie kombinacja spawalnicza
Powodzenia
Jeśli zabiegi kombinerkowe nie dały zamierzonego skutku,na kontry z nakrętek mało gwintu,to ja bym chyba nakręcił nakretkę(jeśli gwint jeszcze nie został doszczętnie zmasakrowany-najwyżej poprawic narzynką) i ją sobie zapunktował nim zajdzie kombinacja spawalnicza

- Hefajstos
- klepacz
- Imię: Maciej
Te wykrętaki to se mozna w pewną częśc ciała wsadzić. Śruba o której piszesz jest przecież wkręcana w ramę czyli w alu , w którym gwint jest słabszy niż stalowy, a wiec dziwne , ze ta śruba się upierdzieliła. Popsikaj jakims ustrojstwem penetrującym jak Kiki napisał i wtedy prawo-lewo, jak nie pomoze, to nakrętka na góre, migomat i jazda. jak się nagrzeje śruba od spawu, to może gwint puścic, ale i osłabi się też śruba od tempy...
Daj znaka co wyszło!
Daj znaka co wyszło!