opony dwuskładnikowe
- luki-j1
- zadomowiony
- Imię: Łukasz
- województwo: lubelskie
opony dwuskładnikowe
Witam czy jeździ ktoś na oponach dwuskładnikowych? Ma ktoś może jakieś doświadczenie jak jest z przyczepnością i trwałością tych opon
bo nie wiem czy się opłaca wydawać 1200zł jak moge mieć za 800 diablo strada tylko troszke szybko ucieka na środku przy dłuższych trasach przy
mocno załadowanym moto.
bo nie wiem czy się opłaca wydawać 1200zł jak moge mieć za 800 diablo strada tylko troszke szybko ucieka na środku przy dłuższych trasach przy
mocno załadowanym moto.
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
Re: opony dwuskładnikowe
za +- 1000zł masz michelin pilot road 2, są to oponki dwuskładnikowe, ja zrobiłem na nich ok. 12tyś km i zostało bieżnika na drugie tyle albo i więcej 

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- Diego
- klepacz
- Imię: Mirek
- województwo: mazowieckie
Sporo ludzi od Nas smiga na dwuskładnikowych Michałkach2 i bardzo je sobie chwalą.Cena jest wysoka ale gumki sa warte tej ceny.Diablo strady są dużo tańsze ,zrobiłem na nowych 3 tysie i można je byłoby sprzedać jako nówki z półki.
Po rozgrzaniu trzymały asfaltu superowo.
Jedne i drugie polecam jak najbardziej.Gdyby różnica w cenie była ze 100-150pln wybrałbym Michałki2 ale z braku kasiory kupiłem Strady i nie żałuję.
Poszukaj na forum jest gdzieś temat o Michelinach 2CT i 3.Niedawno Gregory miał 2 za 930pln

Jedne i drugie polecam jak najbardziej.Gdyby różnica w cenie była ze 100-150pln wybrałbym Michałki2 ale z braku kasiory kupiłem Strady i nie żałuję.
Poszukaj na forum jest gdzieś temat o Michelinach 2CT i 3.Niedawno Gregory miał 2 za 930pln

Jazda na motocyklu to najlepsze coś,co można robić w ubraniu
-
- pisarz
mam z tyłu 2ct i 25000 przebiegu. widać już zużycie ale dziś spokojnie przeszedłem przegląd i myślę że na kolejne 8000 km na pewno wystarczą
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
PONAD 30 KKM NA TYLNEJ GUMIE????
To będzie jakiś rekord chyba...
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- saywer
- teksciarz
- Imię: Paweł
- województwo: mazowieckie
Ja na swoich PR2 zrobiłem 26 tyś.
I na wet na torze dawały radę.

- pawels
- zadomowiony
- województwo: kujawsko-pomorskie
Jak jest różnica w trwałości opon Pilot Power a Pilot Road? Obecnie mam tą pierwszą i moim zdaniem zużywa się bardzo szybko (ok 6-7tys). Z pewnością nie wykorzystuję jej potencjału. Dodatkowo zauważyłem, że po jednym wyjeździe turystycznym (w pełni załadowany motocykl) środek dość mocno się wypłaszczył.
-
- pisarz
Też się dziwię ale to prawda. Jednoskładnikowa wystarczała mi na 10000-12000, Wcześniej jak nie stać mnie było na nówki to ze dwie używki na sezon mi szły 5000-6000km trochę w tedy mniej jeździłem.olo pisze:PONAD 30 KKM NA TYLNEJ GUMIE????
-
- pisarz
Jarecki2102 pisze:Też się dziwię ale to prawda. Jednoskładnikowa wystarczała mi na 10000km, Wcześniej jak nie stać mnie było na nówki to ze dwie używki na sezon mi szły 5000-6000km trochę w tedy mniej jeździłem.olo pisze:PONAD 30 KKM NA TYLNEJ GUMIE????
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
u mni Nowe PR2 bez palenia lekkiego na śłubie cyz gdzies znoszą 20-25000. także 30 przy spokojnej trasowej jeździe jak najbardziej, przód spokojnie 40 50
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
-
- klepacz
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
to zależy tylko i wyłacznie od rodzaju opony, ten sam model gumy tylko dwu-składnikowy wystarczyłby Ci na tyle samo bo środek jest taki sam jak w jedno-składnikowej, dwu-składniowa jest miękka na bokachJarecki2102 pisze:Jednoskładnikowa wystarczała mi na 10000-12000
-
- pisarz
Sorry ale moim zdaniem jest nieco inaczej tzn: jedno składnikowa jest cała (miękka) przez co zużywa się tak jak zużywa, dwuskładnikowa jest miękka na bokach jak jedno składnikowa za to środek ma twardszy przez co wystarcza na dłużej.Gienio pisze:to zależy tylko i wyłacznie od rodzaju opony, ten sam model gumy tylko dwu-składnikowy wystarczyłby Ci na tyle samo bo środek jest taki sam jak w jedno-składnikowej, dwu-składniowa jest miękka na bokachJarecki2102 pisze:Jednoskładnikowa wystarczała mi na 10000-12000
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Jest tak jak pisze Gienio.
- luki-j1
- zadomowiony
- Imię: Łukasz
- województwo: lubelskie
reasumując kupując oponę michelin road 2ct to na środku opony mam standardową mieszankę a tylko brzegi są bardziej miękkie.
Więc na zwiększone przebiegi nie ma co liczyć za to mam lepszą przyczepność na winklach.
Do tej pory myślałem że te opony 2ct są skonstruowane w taki sposób że środek jest twardy (bardziej niż standardowo) a brzegi miękkie.
Z drugiej strony jak by środek był dużo twardszy a co za tym idzie gorsza by była przyczepność to co by się działo przy ostrym odkręceniu z miejsca.....
Więc na zwiększone przebiegi nie ma co liczyć za to mam lepszą przyczepność na winklach.
Do tej pory myślałem że te opony 2ct są skonstruowane w taki sposób że środek jest twardy (bardziej niż standardowo) a brzegi miękkie.
Z drugiej strony jak by środek był dużo twardszy a co za tym idzie gorsza by była przyczepność to co by się działo przy ostrym odkręceniu z miejsca.....