W tym roku byłem w Osówce i w kompleksie Olbrzym "Riese" pod Walimiem. Bardzo polecam. Trasę tak zaplanujcie, alby nocleg wypadł wam po drodze do Twierdzy w Srebrnej Górze, tj. Willa Hubertus.
http://villahubertus.com.pl/ W lipcu tam nocowałem. Bardzo fajne warunki (zależy, który pokój) i dobre jedzenie. Piękne widoki i jakieś 200-300 m. od Twierdzy. Jest gdzie zaparkować motocykl. A, to ważne, bo jak ja byłem, to do samej Twierdzy nie można było wjechać. I jeszcze jedno. Droga do kompleksu Riese, w samej końcówce, jakieś 500 - 700 m. jest z ostrych dużych kamieni. Trzeba uważać i jechać raczej bokiem. To, nie jest ścieżka dla VFRki, ale czopery, też tam wjeżdżały. Nie zatrzymujcie się przed szlabanem wartowniczym. My motocyklami wjechaliśmy do samego kompleksu. Mówili, że motocykle mogą, ale może się coś zmieniło. Jeżeli byście się zdecydowali wjechać na Sowią Górę, to fajne wrażenie (oczywiście nie do samego końca, ale do schroniska Orzeł polecam) adrenalina idzie w górę, szczególnie przy zjeździe. A, ze schroniska pieszo na Sowią Górę. Tam jest wieża widokowa. Bardzo polecam.
p.s.
wybraliście naprawdę super rejon do objechania. Drogi, miejsca do zwiedzania i nocowania oraz widoki ekstra. Powodzenia na trasie. 17ego sierpnia będę w rejonie Kłodzka, i będę się wybierał do Pokrzywnej. Może los nas zetknie, gdzieś na trasie.