Opona 180/50 albo inna, jaka?
-
- zadomowiony
- Imię: Michał
- województwo: mazowieckie
Opona 180/50 albo inna, jaka?
Witam. Można powiedzieć że jestem początkujący jeśli chodzi o motocykle. Kupiłem Honde Vfr 750F jednak na podwórku przebiłem oponę z tyłu. Obecna jaka jest zamontowana to 190/50 zr17 m/c(73w), brat motocyklista doradził mi żebym kupił 180/50, no i właśnie teraz mam pytanie jaką kupić do najlepiej 150zł? Czy rzeczywiście najlepiej brać 180/50? Na allegro jeśli chodzi o ten rozmiar do 200zł znalazłem http://allegro.pl/opona-szosowa-180-55r ... 08121.html, http://allegro.pl/180-55-r-17-pirelli-s ... 32922.html. Na ceneo nowe są za drogie. I jeszcze jest drugie wyjście czyli naprawa obecnej, każdy serwis naprawi, ale nie chce żeby podczas jazdy strzeliła. Kiedy można taką oponę naprawiać(w których miejscach może być przecięta, przebita itp)?
- kamil grudziadz
- klepacz
- Imię: Kamil
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
Re: Opona 180/50 albo inna, jaka?
po pierwsze dzial powitalnia obowiazuje! NIGDY nie naprawiaj opony motocyklowej.chyba ze do komara.po drugie vfr ma oryginalnie 170/60/17 i tego sie trzymaj.jesli upierasz sie przy 180 to kup taka: http://quadshop.pl/towar-6427-opona_mot ... presa.html za 199 zl NOWA.

1: Suzuki VX 800
2: Honda VFR 750 RC 36/II
3: Honda VFR 800 FI
-
- zadomowiony
Okej, zaraz się przywitam;). Nie upieram się za 180 raczej chce się dowiedzieć jaka będzie dla mnie najlepsza? Czytałem że szersze lepsze są do stawiania na koło, jak jest za szeroka to gorzej się w zakrętach składa. Nigdy nie stawiałem na koło to będą początki, ponieważ jestem początkujący to chce ja dobrze opanować. Z tym naprawianiem opon to tak też myślałem, ale też gdzieś na forum(innym) przeczytałem ze w niektórych przypadkach można dlatego zapytałem
- kamil grudziadz
- klepacz
- Kontakt:
kup 170 tak jak ma w oryginale i bedzie oki.polecam z allegro tego kolesia: http://allegro.pl/show_user.php?uid=10919787 , u niego dostaniesz pewna uzywke

-
- zadomowiony
Okej, dzięki. Poprzeglądam, dam znać co wybrałem i ocenicie czy warto. pozdrawiam
- kamil grudziadz
- klepacz
- Kontakt:
ta wydaje sie byc oki,rocznik 2010 > http://moto.allegro.pl/opona-metzeler-r ... 81255.html

-
- zadomowiony
Wydaje sie być w porządku, natomiast jak te opony mają się do indeksu prędkości bo sprzedawca nie podaje czy tj ZR itd? Znalazłem trochę tańszą http://allegro.pl/opona-dunlop-sportmax ... 82099.html wydaje się być okej, albo http://allegro.pl/opona-dunlop-sportmax ... 81272.html albo http://allegro.pl/opona-dunlop-sportmax ... 81242.html. Ta ostatnia wydaje się najgorsza dlatego najtańsza. Jestem uczniem także kasa jest ważna natomiast chce kupić najlepszą jeśli chodzi o cena/jakość, chyba ze naprawdę warto dołożyć do tej za 169
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
michalelo, wiesz co znaczy DOT w oznaczeniu opony...? poza tym każdy model opony ma inne właściwość, taki D205 jest dość twardy jak jest nowy a dziesięcioletni......strach się bać!
Kamil dobrze radzi-dołóż trochę i kup nowszy model i dużo lepszy rocznik
Kamil dobrze radzi-dołóż trochę i kup nowszy model i dużo lepszy rocznik
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

-
- zadomowiony
Już wiem co to oznacza, rzeczywiście wydaje się najlepsza i raczej ją kupie i chyba nawet jeszcze dzisiaj:). Wiem już jaki ma indeks prędkości, kupuje. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- kamil grudziadz
- klepacz
- Kontakt:
Twoje zycie chyba jest wazniejsze,co?jesli juz decydujesz sie na opone uzywana,bo wiadomo ze nie kazdego stac na nowa(ja tez mam uzywke) to chociaz zadbaj o to zeby byla jak najmlodsza,nie naprawiana i z pewnego zrodla.w brode bys sobie plul gdybys stal sie kaleka bo pare zlotych bylo Ci zal... szerokoscimichalelo pisze:Jestem uczniem także kasa jest ważna

- slimak
- klepacz
- Imię: Marcin
Słuchaj co kamil grudziadz mówi daleko zajedziesz i nie zakładaj szerszej opony niż zalecana bo zmieni się charakterystyka jazdy na winklach no chyba, że jestes mistrzem prostej
ZKL
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
Kasa, kasa, kasa, itd, itd... To niestety jest jeden z największych problemów posiadaczy motocykli w naszym kraju.michalelo pisze: Jestem uczniem także kasa jest ważna natomiast chce kupić najlepszą jeśli chodzi o cena/jakość, chyba ze naprawdę warto dołożyć do tej za 169

Stać ich na moto o mocy 100 KM, osiągające Vmax ok. 240 w czasie od 0 do 100 poniżej 4 sek., ważące ponad 220 kg., a guma, sorry zabrakło już funduszy.

Jaka szkoda, że nie potrafimy uczyć sie na błędach innych.

Przepraszam za OFF, nadchodząca wiosna /i sezon/ mnie rozkleja

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Jaki masz model VFR? RC36I czy RC36II? Jeśli II to musisz kupić 170 jeśli I to możesz władować 180, a to dlatego że I ma identyczne wymiary felgi jak nowsza RC46, która jeździ właśnie na 180. II ma pół cala węższą felgę i tam szersza opona zmieni swój kształt i będzie się dziwnie w zakrętach jeździło. Tak sam przypadek jest w Suzuki Bandit. Pierwszy model jeździł na 150 mm, a nowszy na 160 mm przy identycznej feldze, efekt taki że lepiej jeździ się na 160.
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
michalelo pisze:Można powiedzieć że jestem początkujący
no patrz, początkujący i już na kołomichalelo pisze:Czytałem że szersze lepsze są do stawiania na koło

aby to robić musisz przejść na 3 level, na razie jesteś na 1 więc spoko

aby nie robić offtopu, napiszę załóż 170'tkę znajdziesz jakąś przyzwoitą używkę za 200-300 ziko
nie wyceniaj swojego życia na tak mało, pojeździsz - zrozumiesz.
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
- zadomowiony
Re: Opona 180/50|jaki olej?
Dzięki wyszystkim za rady w sprawie opony, ale już w czwartek kupiłem tą za 169zł. Koło odkręciłem i w tym tygodniu już złożę z nową oponką. Ale Jeszcze nie będę jeździł, ponieważ mam do zamontowania kierunki tylnie, przegląd i rejestracje. Natomiast dzisiaj sprawdziłem stan oleju i jest na minimum. Wersja rc36II. Jaki olej najlepszy to tej vfrki będzie?