Dokumenty do rejstracji

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
JasioVFR
bywalec
bywalec
Imię: Mateusz
województwo: lubelskie
Kontakt:

Dokumenty do rejstracji

Post autor: JasioVFR » czw 03 mar 2011, 20:36

Witam
Mam do kupna motor z Anglii ,sprzedający ma na moto tylko jeden dokument tj:Certificate of permanent export .Koleś jest polakiem ,mieszka w anglii przyjechał do PL z tym motorem ten dokument jest wystawiony na jego nazwisko i chce mi go sprzedać normalnie w PL na umowę między mną a nim spisaną w anglii.A motor normalnie kupuje w PL.Czy z tym dokumentem normalnie zarejestruje moto?Sprzedający mówi że to przetłumaczyć i skarbówkę opłacić i moto można rejestrować.Czy to jest prawda??
Z góry dziękuję za odp
Pozdrawiam

piter44
bywalec
bywalec

Post autor: piter44 » pt 04 mar 2011, 09:12

Niech sprzedający zarejestruje lepiej to moto bo możesz mieć problemy.

http://bubleprawne.gazeta.pl/Bubleprawn ... pach_.html

A i zwykły telefon do komunikacyjnego od rejestracji i Ci wszystko powiedzą, tam zazwyczaj dość miłe panie są ;-)

Awatar użytkownika
pawel_316
teksciarz
teksciarz

Post autor: pawel_316 » pt 04 mar 2011, 14:58

to jest jakaś bzdura, ja kupiłem miesiac temu motor, też miał tylko ten kwit wyrejestrowania z Anglii tzn V561 i nie miałem najmniejszego problemu z rejestracją u nas, różnica polegałą na tym że ja kupowałem go od firmy z PL na fakturę wieć ominął mnie urząd skarbowy. Jeżeli dokument wyrejestrowania jest na gościa od którego Ty kupisz na umowe to raczej nie powinno być problemów, ale dla pewności zadzwoniłbym jeszcze na Twoim miejscu do swojego wydziału komunikacji.
... Bezpieczeństwo ma Pierwszeństwo ...

mlody55
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: mlody55 » pt 04 mar 2011, 19:06

jako ciekawostka coś wam opiszę
miałem skuter w Anglii ponad dwa lata, w dowodzie moje nazwisko. W ostatnie wakacje zawiozłem go do Polski i chciałem zarejestrować. W sumie bez problemu, ale pani w okienku upierdliwie chciała fakturę albo umowę kupna-sprzedaży, pomimo iż moje nazwisko widniało w dowodzie jako prawnego właściciela od 2 lat. :lol:
No i mialem takową umowę spisaną w Londynie w języku polskim :twisted:
odszedł koszt tłumaczenia jednej strony,
Jeśli umowę spiszecie w Polsce i pojazd nabywacie od osoby fizycznej dojdzie 2% podatku do skarbówki od wartości na umowie czy też z ich tych tabel.
Tak jak pisali poprzednicy, zadzwoń do wydziału komunikacji, dowiesz się co i jak
powodzenia

ODPOWIEDZ