Używany kombinezon ze skóry a pralnia chemiczna ??????
- 8Bodzio8
- pisarz
- Imię: Tomek
Używany kombinezon ze skóry a pralnia chemiczna ??????
Witam
Zastanawiam się nad zakupem używanego kombinezonu ze skóry i mam pytanie czy ktoś miał okazję oddawać kombi do pralni chemicznej ?? Chodzi dokładnie o wypranie kombinezonu od wewnętrznej strony podszewka i elementy bezpośrednio przylegające do ciała. Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie ew czy możecie mi polecić jakieś dobre miejsce w woj śląskim najlepiej okolice katowic ??
Wiem że są firmy zajmujące się renowacją skór czyli wybarwianiem naprawą przetarć itd ale czy tam też można liczyć na wypranie i tzw dezynfekcję wewnętrznej strony kombinezonu ??
Czekam na info.
Zastanawiam się nad zakupem używanego kombinezonu ze skóry i mam pytanie czy ktoś miał okazję oddawać kombi do pralni chemicznej ?? Chodzi dokładnie o wypranie kombinezonu od wewnętrznej strony podszewka i elementy bezpośrednio przylegające do ciała. Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie ew czy możecie mi polecić jakieś dobre miejsce w woj śląskim najlepiej okolice katowic ??
Wiem że są firmy zajmujące się renowacją skór czyli wybarwianiem naprawą przetarć itd ale czy tam też można liczyć na wypranie i tzw dezynfekcję wewnętrznej strony kombinezonu ??
Czekam na info.
Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. 

- sams0n
- teksciarz
- Imię: Szymon
- województwo: podlaskie
W zeszłym tygodniu byłem ww pralni. Prałem co prawda kurtkę tekstylną (przyszywałem naszywki) lecz spojrzałem na cennik , czyszczą i piorą skóry
nie ma najmniejszego problemu cenny nie są takie straszne (prałem w Oleśnicy koło Wrocławia) za swoją kurtkę dałem 25zł
skóra była 2x droższa lecz nie kombi tylko rozbili cenowo spodnie kurtka.
Ja jestem zadowolony z usługi, wiem jedno protektory trzeba koniecznie wyciągnąć nie dali gwarancji że czyszczenie nie wpłynie na ochraniacze!
nie ma najmniejszego problemu cenny nie są takie straszne (prałem w Oleśnicy koło Wrocławia) za swoją kurtkę dałem 25zł
skóra była 2x droższa lecz nie kombi tylko rozbili cenowo spodnie kurtka.
Ja jestem zadowolony z usługi, wiem jedno protektory trzeba koniecznie wyciągnąć nie dali gwarancji że czyszczenie nie wpłynie na ochraniacze!
"Deski nie oddają ciosów"- Bruce Lee
- 8Bodzio8
- pisarz
Dzięki samson za info. Byłem w jednej z popularnych pralni chemicznych i pani ma w cenniku jedną opcję dla motocyklistów kombinezon motocyklowy czyszczenie i renowacja 350 pln ;-(. Nie robią tego na miejscu wysyłają gdzieś do centrali i pewnie trwa to ok tygodnia. Myślę, że taniej będzie poszukać firmy która zajmuje się renowacją wyrobów skórzanych gdzieś w okolicy. Ale mnie chodziło o wypranie podszewki i niestety chyba będę musiał zainwestować w bieliznę z długim rękawem na moto a skórę z zewnątrz to sobie sam wyczyszczę. Wywiedziałem się że są trzy rzeczy potrzebne Mydło glicerynowe, Olej do konserwacji i Pastę do konserwacji. Wszystko można dostać w sklepach ze sprzętem jeździeckim razem z instrukcją jak i co. Ja posiadam taki zestaw do rękawic i butów i sprawdza się doskonale POLECAM. Koszt trzech substancji ok 60 pln.
Najpierw nabieramy na gąbkę niewielką ilość mydła i czyścimy.
Po wyschnięciu nakładamy 2-3 warstwy oleju do konserwacji łatwo dociera w trudne miejsca np nakolanniki czy nałokietniki gdzie jest harmonijka ze skóry. Każdą warstwę nakładamy po wyschnięciu poprzedniej. Jak kolejna wchłania się dłużej niż 20 min to znaczy że wystarczy
Po wyschnięciu najlepiej na drugi dzień nacieramy pastą czekamy do wyschnięcia. Po wyschnięciu polerujemy pieluchą.
I jest ogień. Trochę pracochłonne ale jest zima i mamy dużo czasu
Najpierw nabieramy na gąbkę niewielką ilość mydła i czyścimy.
Po wyschnięciu nakładamy 2-3 warstwy oleju do konserwacji łatwo dociera w trudne miejsca np nakolanniki czy nałokietniki gdzie jest harmonijka ze skóry. Każdą warstwę nakładamy po wyschnięciu poprzedniej. Jak kolejna wchłania się dłużej niż 20 min to znaczy że wystarczy
Po wyschnięciu najlepiej na drugi dzień nacieramy pastą czekamy do wyschnięcia. Po wyschnięciu polerujemy pieluchą.
I jest ogień. Trochę pracochłonne ale jest zima i mamy dużo czasu

Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. 

- 8Bodzio8
- pisarz
żybis opisz jak to robiliście technicznie i jaki ozon kupiliście??Żybis pisze:Fajny temat , podpowiem że mój kolega zakupił kombi ale strasznie śmierdział od wewnątrz i nie dawał rady tak jechało a razem wpadliśmy na pomysł żeby go wyozonować tak jak się to robi wewnątrz samochodu i po tej operacji wszystko super , już nie capi, polecam.

- 8Bodzio8
- pisarz
Fred pisze:Kurde Bodzio przez zimę odłożył byś trochę kasy i kupił nowe kombi
Zresztą po co Ci kombi, kup najpierw kurtkę ze skóry a potem spodnie
Łatwo powiedzieć mam tyle tematów na ktore musze odłożyć że nie mam pytań. Co do używki kombi to myślę o mało przelatanym sezon dwa a nie jakieś 10 letnie zapocone shit

Nowe co mi się podoba to 2,5 tysia ;-(.

- DaXmAn
- zadomowiony
Re: Używany kombinezon ze skóry a pralnia chemiczna ??????
Odświeżę temat, w kwestii odświeżenia
wewnętrznej strony kombinezonu, po 3-ch sezonach już trochę z niego capi
I szukam sposobu na wypranie/wyczyszczenie/odkażenie, (bo domyślam się że flora bakteryjna bogata) takiego, który nie zniszczy mi kombinezonu. Nie wiem co ozonowanie daje, i szczerze powiedziawszy nie wiem gdzie takiego cuda mogę spróbować w Warszawie. Jak macie jakieś doświadczenia w kwestii czyszczenia, chętnie poczytam 

DaXmAn
- ivan
- klepacz
- Imię: Mariusz
Gdzieś widziałem ogłoszenie o czyszczeniu kombi (chyba jak się z Wawy jedzie na Babice) jak będę jechał w tym tyg to zerknę.
-
- pisarz
Ozonowanie możesz zrobić u kogoś kto ozonuje klimatyzacje samochodowe, ja tak robiłem kumplowi ale z 4 razy bo tak jechało i po czwartym było ok .