Kaski Uvex
- Draghar
- pisarz
- Kontakt:
Kaski Uvex
Hej. Przyszła pora na zmianę mojego Airocha szczękowego na inny kask
(swoją drogą po dwóch sezonach zaczyna sie rozpadać - straszny schit)
Mam słabość do Uwexów (AGV i Schoei odpadają ze względu na ceny)
Mieliście do czynienia z Uvexem? Prosze o opinie - jeszcze nie zdecydowałem
A jeśli już Uvex, to jaki model wybrać żeby nie przepłacać?
znalazłem ciekawy sklep - mają świetne ceny i duży wybór
pojadę tam przy okazji i będę się zastanawiał co wziąć
http://www.jan-mar.pl/index.php?k=96
może cos z serii PS ?
Walcie śmiało z opiniami
(swoją drogą po dwóch sezonach zaczyna sie rozpadać - straszny schit)
Mam słabość do Uwexów (AGV i Schoei odpadają ze względu na ceny)
Mieliście do czynienia z Uvexem? Prosze o opinie - jeszcze nie zdecydowałem
A jeśli już Uvex, to jaki model wybrać żeby nie przepłacać?
znalazłem ciekawy sklep - mają świetne ceny i duży wybór
pojadę tam przy okazji i będę się zastanawiał co wziąć
http://www.jan-mar.pl/index.php?k=96
może cos z serii PS ?
Walcie śmiało z opiniami
Draghar
VFR Viking SEXszyn North Roads
- Gacek
- pisarz
- województwo: dolnośląskie
- Kontakt:
Oglądałem dziś i przymierzałem szczękowca Bayarda.W porównaniu z moim obecym Osbe Cabrio to jak cycki damskie do męskich - bez porównania. http://www.motoportpoland.pl/index.php? ... t&Itemid=1
Ride or Die....
- knight
- pisarz
- Imię: Jakub
pytanie o uvexa a tu inne marki sie przewinęły 
Ja mam UVEXa model BOSS 3000
i moge nastepujace wady wymienić:
- slabej jakości szyba, szybko zrobila sie mglista
- rozwiazanie podwojnej szyby, wielka ramka, cieniutka szybka zewnetrzna i jeszce gorsza wewnetrzna i jakies to takie nieergonomiczne
- przy wiekszych predkościach kask zaczynal drżeć
- na plusie niska waga
Miałem okazje (dobra cene) na shoei raidII i uvex stal sie moim drugim kaskiem na miasto lub pasazera (czyt pasazerki
)
pozdr

Ja mam UVEXa model BOSS 3000
i moge nastepujace wady wymienić:
- slabej jakości szyba, szybko zrobila sie mglista
- rozwiazanie podwojnej szyby, wielka ramka, cieniutka szybka zewnetrzna i jeszce gorsza wewnetrzna i jakies to takie nieergonomiczne
- przy wiekszych predkościach kask zaczynal drżeć
- na plusie niska waga
Miałem okazje (dobra cene) na shoei raidII i uvex stal sie moim drugim kaskiem na miasto lub pasazera (czyt pasazerki

pozdr
- Draghar
- pisarz
- Kontakt:
ok thanks za rady
a co do airoha to zaczyna mi pekac przy szczęce i szybka tez sie rozwala
shit do n-tej potegi
przezucam sie na integrala
czyli juz wiem ze uvex boss 3000 ma wady a inne uvexy?
[ Dodano: 2007-03-04, 00:34 ]
PS: wielkie dzieki za zyczonka urodzinowe!
tak to bywa ze 28 na liczniku wyskakuje w pewnym momencie
a co do airoha to zaczyna mi pekac przy szczęce i szybka tez sie rozwala
shit do n-tej potegi
przezucam sie na integrala
czyli juz wiem ze uvex boss 3000 ma wady a inne uvexy?
[ Dodano: 2007-03-04, 00:34 ]
PS: wielkie dzieki za zyczonka urodzinowe!
tak to bywa ze 28 na liczniku wyskakuje w pewnym momencie
Draghar
- mors
- stary wyjadacz
- Imię: Jacek
- Kontakt:
Nie mam osobistych doświadczeń z kaskiem UVEX ale dwaj kumple śmigają w takich beretkach i są okrutnie zadowoleni. Na nartach uzywam gogli tej firmy i są warte kazdej złotówki (euro), które za nie dałem.
Napisałes ,że AGV są poza zakresem cenowym. Widziałem reklamę z integralnym AGV, chyba w ŚM z cena poniżej 400pln.
Ale tak naprawdę najbardziej istotna jest konstrukcja kasku. I na to zwróć uwagę. Jak wybierzesz kask - poszukaj informacji z czego został wykonany: konstrukcja, materiały. Ciężar kasku jest bardzo istotny pod warunkiem, ze obniżona masa wynika z zastosowania nowoczesnych kompozytów, a nie plastikowego gówna z wtryskarki. Na pewno wygodniej jest wozić lekką beretkę, ale gdy ma chronić przy uderzeniu to większa masa lepiej pochlonie nadmiar energii.
Jakiś czas temu był ciekawy test kasków, w którejś gazecie. Oprócz Shoei i ARAI po 2000pln i lepiej był Nolan, który w teście niewiele im ustępował,a kosztował kilka razy mniej.
Może to banalne co powiem, ale wydaje mi się, ze super tanio to raczej super g..., a głowe mamy jedną i nie ma takiej ceny, którą warto dac, zeby ją jak najlepiej chronić.
Z okazji urodzin życze Ci żebyś nigdy nie musiał sparawdzać wytrzymałości swojego kasku
asfalt był równy jak płyta lotniska, a w baku zawsze miło chlupotało pod korek.
A może rodzina i kumple wpadną na genialny pomysł i zrobią ściepę, zeby sprawić Ci coś odlotowego z górnej półki
Napisałes ,że AGV są poza zakresem cenowym. Widziałem reklamę z integralnym AGV, chyba w ŚM z cena poniżej 400pln.
Ale tak naprawdę najbardziej istotna jest konstrukcja kasku. I na to zwróć uwagę. Jak wybierzesz kask - poszukaj informacji z czego został wykonany: konstrukcja, materiały. Ciężar kasku jest bardzo istotny pod warunkiem, ze obniżona masa wynika z zastosowania nowoczesnych kompozytów, a nie plastikowego gówna z wtryskarki. Na pewno wygodniej jest wozić lekką beretkę, ale gdy ma chronić przy uderzeniu to większa masa lepiej pochlonie nadmiar energii.
Jakiś czas temu był ciekawy test kasków, w którejś gazecie. Oprócz Shoei i ARAI po 2000pln i lepiej był Nolan, który w teście niewiele im ustępował,a kosztował kilka razy mniej.
Może to banalne co powiem, ale wydaje mi się, ze super tanio to raczej super g..., a głowe mamy jedną i nie ma takiej ceny, którą warto dac, zeby ją jak najlepiej chronić.
Z okazji urodzin życze Ci żebyś nigdy nie musiał sparawdzać wytrzymałości swojego kasku

A może rodzina i kumple wpadną na genialny pomysł i zrobią ściepę, zeby sprawić Ci coś odlotowego z górnej półki

alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS
- Arturo
- klepacz
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Witam! To ja też wtrące swoje 3 grosze na ten temat. Co do tanich AGV to serdecznie NIE POLECAM. Te w cenach poniżej 400zł pozostawiają wiele do życzenia a mechanizm otwierania szybki jest tandetny i nieprecyzyjny. Z resztą jak weźmiesz do ręki to sam zrozumiesz. Sam znaczek AGV kosztuje 200zł. Czyli na Kask zostaje 200…a jak kask za 200 zł. może być dobry
. Co do NOLANa to własnych doświadczeń nie mam ale kumpel miał (nie pamiętam jaki model)i bardzo sobie chwalił. Ja ma dwa LEMy. Jest to włoska firma raczej mało znana, dystrybucją zajmuje się INTER MOTORS ale mają kiepski wybór. Jeszcze w zeszłym roku koleś na Allegro sprowadzał każdy model jak chciałeś z naprawdę dobrą kasę, model wybierałeś na stronie www.lemhelmets.com Ja sobie chwalę bo mi jeden z nich uratował czerep. Nie będę dokładnie opisywał, ale wykatapultowałem się z moto i czołem przypier... w podmurówkę przydrożnego ogrodzenia, trafiłem dokładnie czołowym wywietrznikiem który rozprysł się na 999 kawałków. Później w INTER MOTORS nie mogli mi zamówić, więc napisałem maila do Włoch. Po tym przysłali z Włoch mi zupełnie za darmo czołowy wywietrznik!!! I napisali że się cieszą że ich kask uratował mi czerep
P.S.
Sorry za taki długi post

P.S.
Sorry za taki długi post

"Ludzie kpią z nas zanim nas zdążą poznać
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"
-
- pisarz
- Imię: Jacek
- województwo: mazowieckie
Ja z kolei chciałem kask, który nie będzie parował. Po sprawdzeniu ofert wybór padł na uvex boss 525 w promocji 830 zl. Kupiłem. Podczas jazdy latem ok. Przy temp. ok. 10-5st. na plusie podczas jazdy nie paruje, ale gdy zwalniam w korkach i chwilę czekam na czerwonym zaczyna parować po czym muszę podnieść szybkę. Czy ktoś z kolegów posiada taki model. Czy aby kask nie parował potrzeba większej gotówki ?
- filipmec
- zadomowiony
- Imię: Filip
- Kontakt:
Na poczatku tego sezonu kupilem shoei XR 1000, nigdy nie zmienie na nic innego. Pinlock nigdy jeszcze nie zaparowal, nawet w bardzo duzym deszczu, bardzo lekki, nie ma dla niego predkosci przy ktorej zaczyna trzepac glowe!!! Cichy, wentylacja dziala bardzo skutecznie!!! Perfekcyjnie dopracowany mechanizm domykania szybki, najbezpieczniejsze z mozliwych mocowan DD lock (i to nie prawda ze nie wygodny, zaplatasz go raz, puzniej tylko luzujesz i sciskasz). Nie potrafilem na poczatku przyzwyczaic sie do faktu ze istnieje cos tak wygodnego jako rondel jak XR 1000. Wiem ze cena jest bardzo odstraszajaca ALE banie mamy jedna, a w cenie kasku masz darmowy serwis i bardzo dluga gwarancje. To zakup na pare ladnych lat!!!
- sensi
- klepacz
- Imię: pawel
- województwo: poza granicą Polski
ja mam takiego shoia i wszystko jest ok oprocz antyfoga- niestety u mnie nie dziala. jezdzilem nim w roznych warunkach i pinlock niestety przepuszcza. nie jest strasznie- zaparowuje tylko maly fragment na dole ale jak pisalem wczesniej moze to byc wina mojego krzywego lba albo pinlocka. ze wzgledu na suche lato olalem sprawe. generalnie gadalem o tym z innymi wlascicielami tego modelu i wszyscy generalnie chwala. tylko ta cena...
wiecej na temat kaskow w tym linku: viewtopic.php?t=2707&highlight=xr1000
wiecej na temat kaskow w tym linku: viewtopic.php?t=2707&highlight=xr1000