dziwne stukanie w silniku

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Plpablo
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Paweł
Kontakt:

dziwne stukanie w silniku

Post autor: Plpablo » ndz 18 lip 2010, 15:44

Od kilku dni z silnika mojej hondy dochodzą mnie dziwne dzwięki coś jak stukanie, ciężko mi określic wogóle z którego miejsca dochodzi.Dzieje sie to gdy moto stoi na luzie i tylko w momencie gdy silnik jest ciepły tzn. podczas jazdy stukanie zanika ale w momencie gdy tylko motor wyluzuje juz jest.stukanie jest nie synchroniczne(po odpaleniu moto po dluższym postoju gdy temperatura jeszcze nie wzrośnie nie ma tego stukania)
stąd też moje pytanie czy w vfr znajduje sie jakiś napinacz czy coś w tym stylu który działa pod wpływeme temperatury (*może oleju) lub może ktoś ma jakies sugestie w związku z moim problemem?aha przebieg moto to 46 tyś

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » ndz 18 lip 2010, 21:00

Może być kosz sprzęgłowy i kiedy olej gęsty to go nie słychać, w Hondach słychać sprzęgło i to nie jest żadna wada... Puść na youtube psłuchamy. Kosz słychać na biegu jałowym ( luzie ) i jest on podobny do nierównomiernego klekotania.

[ Dodano: 2010-07-18, 21:03 ]
Nie wiem jak u Ciebie jest to rozwiązane ale w mojej jest jeszcze łańcuch do napędu pompy olejowej i on rozciągnięty wydaje takie dzwięki, wymieniłem i przestało....
Zaraz zapodam filmik z mojej vfr

[ Dodano: 2010-07-18, 21:05 ]
http://www.youtube.com/watch?v=RmJLaJZL8Nw
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
Panasonix82
pisarz
pisarz
Imię: Marcin
województwo: mazowieckie

Re: dziwne stukanie w silniku

Post autor: Panasonix82 » ndz 18 lip 2010, 22:44

Plpablo pisze:Od kilku dni z silnika mojej hondy dochodzą mnie dziwne dzwięki coś jak stukanie, ciężko mi określic wogóle z którego miejsca dochodzi.Dzieje sie to gdy moto stoi na luzie i tylko w momencie gdy silnik jest ciepły tzn. podczas jazdy stukanie zanika ale w momencie gdy tylko motor wyluzuje juz jest.stukanie jest nie synchroniczne(po odpaleniu moto po dluższym postoju gdy temperatura jeszcze nie wzrośnie nie ma tego stukania)
stąd też moje pytanie czy w vfr znajduje sie jakiś napinacz czy coś w tym stylu który działa pod wpływeme temperatury (*może oleju) lub może ktoś ma jakies sugestie w związku z moim problemem?aha przebieg moto to 46 tyś
A może koledze chodzi o cykanie (tylko na cieplym silniku) jak sie nad lagami pochylisz siedzac w siodle ??

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej

Post autor: MC_Hammer » ndz 18 lip 2010, 23:36

Plpablo pisze:Od kilku dni z silnika mojej hondy dochodzą mnie dziwne dzwięki coś jak stukanie, ciężko mi określic wogóle z którego miejsca dochodzi.
To stukanie to może być :
1. klapka airboxu
2. tzw. zawór egr, w Vitku są dwa.
3. napinacz łańcuszka rozrządu, w Vitku są dwa ;)

Zlokalizuj, z kąd dobiega dźwięk, będzie łatwiej odpowiedzieć na pytanie co stuka ;)

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz
województwo: śląskie

Post autor: brii » pn 19 lip 2010, 08:16

MC_Hammer pisze:A może koledze chodzi o cykanie (tylko na cieplym silniku) jak sie nad lagami pochylisz siedzac w siodle ??
U mnie niekiedy (na rozgrzanym silniku po zatrzymaniu się) jest takie rytmiczne stukanie/raczej cykanie - co to może być? Mi koleś z pewnego serwisu powiedział, że to może być "klektor wydechowy".
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
Tomkoz
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Tomkoz » pn 19 lip 2010, 09:20

brii pisze:U mnie niekiedy (na rozgrzanym silniku po zatrzymaniu się) jest takie rytmiczne stukanie/raczej cykanie
Mi też tak cyka i wiem, że to prawidłowy objaw. Było kiedyś o tym na forum, chyba chodzi o sprzęgło..

Awatar użytkownika
brii
pisarz
pisarz
województwo: śląskie

Post autor: brii » pn 19 lip 2010, 11:48

Mam nadzieję, że się jeszcze nie kończy, bo problemów poza odgłosem nie ma żadnych :)
Wolałbym je w przyszłym sezonie robić jakby coś...
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.

Awatar użytkownika
Tomkoz
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Tomkoz » wt 20 lip 2010, 20:15

No
brii pisze:Mam nadzieję, że się jeszcze nie kończy
Mi tak cyka już od 2 lat i moto śmiga jak nóweczka... ;-)

Plpablo
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Plpablo » wt 20 lip 2010, 20:46

mnie nie cyka tylko sie tłucze i to coraz bardziej :sad: , dzwiek zlokalizowany-dochodzi z prawej strony motoru w miejscu gdzie łaczy sie cylinder z blokiem silnika-zaznaczyłem poglądowo na fotce wiec na moje oko tłucze sie łancuszek czy może sie myle ??? i co zauważyłem zaczyna sie tłuc gdy temperatura silnika przekracza 70 stopni
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: MC_Hammer » wt 20 lip 2010, 21:50

Plpablo pisze:dzwiek zlokalizowany-dochodzi z prawej strony motoru w miejscu gdzie łaczy sie cylinder z blokiem silnika-
Wygląda na napinacz :???:
U mnie był podobny objaw, tyle, że cykało przy odpuszczeniu gazu.
Pewien magik ;) (PETER), coś pokombinował i już nie cyka :lol:

Plpablo
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Plpablo » śr 21 lip 2010, 08:13

też stawiam na napinacz, moto w piątek idzie na warsztat także po reanimacji dam znać co go bolało...

Awatar użytkownika
Tomkoz
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Tomkoz » śr 21 lip 2010, 16:40

Ufff. Jak dobrze mieć koła zębate... ;-) ;-)

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » śr 21 lip 2010, 19:48

Tomkoz pisze:
brii pisze:U mnie niekiedy (na rozgrzanym silniku po zatrzymaniu się) jest takie rytmiczne stukanie/raczej cykanie
Mi też tak cyka i wiem, że to prawidłowy objaw. Było kiedyś o tym na forum, chyba chodzi o sprzęgło..
Tak bylo na forum. To czesto spotykany objaw. U mnie takze sie pojawia po rozgrzaniu to charakterstyczne cykanie. O ile sie nie myle tak pracuje kasator luzow na kolach zebatych.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: MC_Hammer » śr 21 lip 2010, 21:02

elco pisze:
Tomkoz pisze:
Tak bylo na forum. To czesto spotykany objaw. U mnie takze sie pojawia po rozgrzaniu to charakterstyczne cykanie. O ile sie nie myle tak pracuje kasator luzow na kolach zebatych.
Wszystko fajnie tylko brii ma V-teca więc o jakich luzach na kołach piszesz w jego przypadku ???

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » śr 21 lip 2010, 21:54

Odnioslem sie do posta Tomkoza, mam na mysli 800 RC46 FI. Wspomnial o tym co bylo kiedys pisane odnosnie tego modelu.
W V-tecu nie ma kasatora luzu. Wiem, ze takiego dzwieku normalnie tam nie ma. Wiec podejrzewam, ze moze to byc wspominany napinacz rozrzadu.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

ODPOWIEDZ