dziwne stukanie w silniku
-
- zadomowiony
- Imię: Paweł
- Kontakt:
dziwne stukanie w silniku
Od kilku dni z silnika mojej hondy dochodzą mnie dziwne dzwięki coś jak stukanie, ciężko mi określic wogóle z którego miejsca dochodzi.Dzieje sie to gdy moto stoi na luzie i tylko w momencie gdy silnik jest ciepły tzn. podczas jazdy stukanie zanika ale w momencie gdy tylko motor wyluzuje juz jest.stukanie jest nie synchroniczne(po odpaleniu moto po dluższym postoju gdy temperatura jeszcze nie wzrośnie nie ma tego stukania)
stąd też moje pytanie czy w vfr znajduje sie jakiś napinacz czy coś w tym stylu który działa pod wpływeme temperatury (*może oleju) lub może ktoś ma jakies sugestie w związku z moim problemem?aha przebieg moto to 46 tyś
stąd też moje pytanie czy w vfr znajduje sie jakiś napinacz czy coś w tym stylu który działa pod wpływeme temperatury (*może oleju) lub może ktoś ma jakies sugestie w związku z moim problemem?aha przebieg moto to 46 tyś
- robsonic
- klepacz
- Imię: Robert
- Kontakt:
Może być kosz sprzęgłowy i kiedy olej gęsty to go nie słychać, w Hondach słychać sprzęgło i to nie jest żadna wada... Puść na youtube psłuchamy. Kosz słychać na biegu jałowym ( luzie ) i jest on podobny do nierównomiernego klekotania.
[ Dodano: 2010-07-18, 21:03 ]
Nie wiem jak u Ciebie jest to rozwiązane ale w mojej jest jeszcze łańcuch do napędu pompy olejowej i on rozciągnięty wydaje takie dzwięki, wymieniłem i przestało....
Zaraz zapodam filmik z mojej vfr
[ Dodano: 2010-07-18, 21:05 ]
http://www.youtube.com/watch?v=RmJLaJZL8Nw
[ Dodano: 2010-07-18, 21:03 ]
Nie wiem jak u Ciebie jest to rozwiązane ale w mojej jest jeszcze łańcuch do napędu pompy olejowej i on rozciągnięty wydaje takie dzwięki, wymieniłem i przestało....
Zaraz zapodam filmik z mojej vfr
[ Dodano: 2010-07-18, 21:05 ]
http://www.youtube.com/watch?v=RmJLaJZL8Nw
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę 

- Panasonix82
- pisarz
- Imię: Marcin
- województwo: mazowieckie
Re: dziwne stukanie w silniku
A może koledze chodzi o cykanie (tylko na cieplym silniku) jak sie nad lagami pochylisz siedzac w siodle ??Plpablo pisze:Od kilku dni z silnika mojej hondy dochodzą mnie dziwne dzwięki coś jak stukanie, ciężko mi określic wogóle z którego miejsca dochodzi.Dzieje sie to gdy moto stoi na luzie i tylko w momencie gdy silnik jest ciepły tzn. podczas jazdy stukanie zanika ale w momencie gdy tylko motor wyluzuje juz jest.stukanie jest nie synchroniczne(po odpaleniu moto po dluższym postoju gdy temperatura jeszcze nie wzrośnie nie ma tego stukania)
ex. VFR 800 VTEC (teraz u Żetona ) - https://picasaweb.google.com/1043711926 ... VFR800VTEC#
ex. VFR 800 FI (RC46 - teraz u Gruby73) - https://picasaweb.google.com/1043711926 ... DAVFR800FI#
Moja Ś.P. SC36 - http://www.bikepics.com/members/panasonix82/98vtr1000/
ex. VFR 800 FI (RC46 - teraz u Gruby73) - https://picasaweb.google.com/1043711926 ... DAVFR800FI#
Moja Ś.P. SC36 - http://www.bikepics.com/members/panasonix82/98vtr1000/
- MC_Hammer
- ostry klepacz
- Imię: Maciej
To stukanie to może być :Plpablo pisze:Od kilku dni z silnika mojej hondy dochodzą mnie dziwne dzwięki coś jak stukanie, ciężko mi określic wogóle z którego miejsca dochodzi.
1. klapka airboxu
2. tzw. zawór egr, w Vitku są dwa.
3. napinacz łańcuszka rozrządu, w Vitku są dwa

Zlokalizuj, z kąd dobiega dźwięk, będzie łatwiej odpowiedzieć na pytanie co stuka

- brii
- pisarz
- województwo: śląskie
U mnie niekiedy (na rozgrzanym silniku po zatrzymaniu się) jest takie rytmiczne stukanie/raczej cykanie - co to może być? Mi koleś z pewnego serwisu powiedział, że to może być "klektor wydechowy".MC_Hammer pisze:A może koledze chodzi o cykanie (tylko na cieplym silniku) jak sie nad lagami pochylisz siedzac w siodle ??
Katarzynki to takie pierniczki
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
-
- zadomowiony
- Imię: Paweł
- Kontakt:
mnie nie cyka tylko sie tłucze i to coraz bardziej
, dzwiek zlokalizowany-dochodzi z prawej strony motoru w miejscu gdzie łaczy sie cylinder z blokiem silnika-zaznaczyłem poglądowo na fotce wiec na moje oko tłucze sie łancuszek czy może sie myle ??? i co zauważyłem zaczyna sie tłuc gdy temperatura silnika przekracza 70 stopni

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- elco
- klepacz
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Tak bylo na forum. To czesto spotykany objaw. U mnie takze sie pojawia po rozgrzaniu to charakterstyczne cykanie. O ile sie nie myle tak pracuje kasator luzow na kolach zebatych.Tomkoz pisze:Mi też tak cyka i wiem, że to prawidłowy objaw. Było kiedyś o tym na forum, chyba chodzi o sprzęgło..brii pisze:U mnie niekiedy (na rozgrzanym silniku po zatrzymaniu się) jest takie rytmiczne stukanie/raczej cykanie
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.
- MC_Hammer
- ostry klepacz
Wszystko fajnie tylko brii ma V-teca więc o jakich luzach na kołach piszesz w jego przypadku ???elco pisze:Tak bylo na forum. To czesto spotykany objaw. U mnie takze sie pojawia po rozgrzaniu to charakterstyczne cykanie. O ile sie nie myle tak pracuje kasator luzow na kolach zebatych.Tomkoz pisze:Mi też tak cyka i wiem, że to prawidłowy objaw. Było kiedyś o tym na forum, chyba chodzi o sprzęgło..brii pisze:U mnie niekiedy (na rozgrzanym silniku po zatrzymaniu się) jest takie rytmiczne stukanie/raczej cykanie
- elco
- klepacz
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Odnioslem sie do posta Tomkoza, mam na mysli 800 RC46 FI. Wspomnial o tym co bylo kiedys pisane odnosnie tego modelu.
W V-tecu nie ma kasatora luzu. Wiem, ze takiego dzwieku normalnie tam nie ma. Wiec podejrzewam, ze moze to byc wspominany napinacz rozrzadu.
W V-tecu nie ma kasatora luzu. Wiem, ze takiego dzwieku normalnie tam nie ma. Wiec podejrzewam, ze moze to byc wspominany napinacz rozrzadu.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.