Lustrzanka cyfrowa na moto???

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Magdalena
Kontakt:

Post autor: MadziX » śr 06 sty 2010, 21:03

mors pisze:Madzia - przy Extra Cold Guinnessie to mi się tak wzrok wyastrza, ze możemy pooglądać pod światło - mam tego 2 zaj.biste segregatory
brzmi świetnie.. :mrgreen:

jeśli chodzi o Sigmę...świadomy wybór z mojej strony, ale nie dlatego, że uważam, że za niższą cenę mogę mieć otrzymać jakość Nikkora - wg mnie niestety takie cuda się nie zdarzają. Podobnie jak z akumulatorami ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » czw 07 sty 2010, 02:19

Madziu - tylko świetnie?! Dopadła Cię ta słynna angielska flegma :evil to brzmi REWELACYJNIE! :biggrin
Wyobraź sobie - co kliszka to Guinnessik :roll: myślę że po 7 znowu wróciłaby mi zaćma, astygmatyzm, zez, jaskra i bielmo... ale wiem, że byłoby warto :evil

Pamiętajmy też o pewnym myku, który stosują firmy produkujące korpusy. Ponieważ w obiektywach umieszcza się procesory (ten badziew to się już chyba wszędzie wepchnął) aby mógł współpracować z elektroniką korpusu.
Firmy potrafią zaszyć w oprogramowaniu nowo wypuszczonego aparatu takie kruczki, że nie do końca prawidłowo współpracują z nim niefirmowe obiektywy. Oczywiście Sigma, Tokina czy Tamron błyskawicznie reagują na taki chłyt poniżej pasa, ale pewna część obiektywów, która dostała się na rynek wcześniej może niewspółpracować prawidłowo z danym korpusem.
Można taki procek potem wymienić, ale może to być już usługa płatna.
Tak było jak wyszedł Cannon 30 (analog) - okazało się, że buntuje się na współpracę z Sigmą 20/1.8. Kiedy ja kupowałem ten cud optyki dystrybutor zapewniał mnie, że w moim egzemplarzu jest już właściwy procek i rzeczywiście nie miałem takich problemów.
Ale uważać trzeba.
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » czw 07 sty 2010, 10:04

mors pisze:Madziu - tylko świetnie?! Dopadła Cię ta słynna angielska flegma :evil to brzmi REWELACYJNIE! :evil
rzeczywiście chyba angielska zmrożona zimą flegma zmroziła również normalne emocje :evil Po 7-mym Guinessiku zdjęcia na pewno nabrałyby nowego wymiaru w naszych oczach :evil może nawet 3D :eek :evil

Ciekawe jest to co piszesz.
Tak jak wcześniej pisałam z Sigmy tele jestem bardzo zadowolona i jednocześnie ciekawa jaka różnica w zdjęciach byłaby po zamontowaniu do tego samego body odpowiednika Nikkora.
Miałam też jeszcze jeden obiektyw - też Sigma ( dokładnie nie pamiętam parametrów ) - taki prawie szeroki kąt , ale nie do końca ;) Sprzedałam ją po pierwszym wypadzie na narty. Okazało się, że zakup używki to nie był najlepszy pomysł i tu chciałam przestrzec wszystkich, którzy mieliby taki sam zamiar, przed kupowaniem używanych obiektywów - szkoda kasy, lepiej odłożyć, poczekać i kupić nówkę.
Nigdy nie wiadomo czy poprzedni właściciel nie woził upragnionego przez Was słoika w topkejsie ;) :evil
Ostatnio zmieniony czw 07 sty 2010, 12:22 przez MadziX, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
RALF
klepacz
klepacz
Imię: Rafał

Post autor: RALF » czw 07 sty 2010, 10:23

Ja kupiłem w grudniu Pentaxa kx moim zdaniem najlepszy wybór w klasie Entry-level.

Filmy w HD, iso do 12800 Zdjecia nocne bez lampy to nie problem.

Oto specyfikacja

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9588
Radio Kolor 103 FM
K&N - Exhaust Delkewic - White Lamp - White Indicators - Polished wheel rims -Carbon Mudguard - Bagster

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » pt 08 sty 2010, 00:23

RALF pisze: Filmy w HD, iso do 12800 Zdjęcia nocne bez lampy to nie problem.
ISO zaje.iste za to szumy - to jest problem :biggrin
aha 720p to jest PRAWIE HD - :biggrin

o obiektywach nic nie piszesz rozumiem, że ten rewelacyjny Pentax robi zdjęcia bez obiektywu :evil

korpus służy tylko i wyłącznie do "wkręcenia" OBIEKTYWU i ewentualnie jako pojemnik na baterie... no i może żeby matryca się ni brudziła :biggrin

Madziu - trzeba szybko protestować Twój wynalazek :evil
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
RALF
klepacz
klepacz

Post autor: RALF » pt 08 sty 2010, 10:07

mors pisze:
RALF pisze: Filmy w HD, iso do 12800 Zdjęcia nocne bez lampy to nie problem.
ISO zaje.iste za to szumy - to jest problem :biggrin
aha 720p to jest PRAWIE HD - :biggrin

o obiektywach nic nie piszesz rozumiem, że ten rewelacyjny Pentax robi zdjęcia bez obiektywu :evil

korpus służy tylko i wyłącznie do "wkręcenia" OBIEKTYWU i ewentualnie jako pojemnik na baterie... no i może żeby matryca się ni brudziła :biggrin

Madziu - trzeba szybko protestować Twój wynalazek :evil

Po co ta ironia Morsie. :mlotek
Nie kazdy musi sie znać tak jak ty.
Ja wypowiadam sie jako całkowity laik.
Moja opinia jest na podstawie wykonanych zdjęć.

Obiektywy to indywidualna sprawa. :evil
Ostatnio zmieniony pt 08 sty 2010, 13:47 przez RALF, łącznie zmieniany 1 raz.
Radio Kolor 103 FM
K&N - Exhaust Delkewic - White Lamp - White Indicators - Polished wheel rims -Carbon Mudguard - Bagster

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » pt 08 sty 2010, 10:42

Ralf pewnie masz na mysli dedykowany obiektyw...
Wiadomo są one dosyć podstawowe, ale i tak fotki wychodzą przyzwoite. Wiele dobrych zdjęć zrobiłam podstawowym obiektywem, który wg znawców jest tylko atrapą, ale nie raz tak było,że miałam możliwośc wziaść tylko ten obiektyw.Wychodzę z nastęującego założenia - wolę zabrać na wyjazd lustrzankę z tą 'atrapą' niz jakikolwiek kompakt - a fotki tylko potwierdzają słuszność tejże teorii.
mors pisze:Madziu - trzeba szybko protestować Twój wynalazek
rozjaśnisz o co chodzi ? :roll: :lol:

p.s. przykładowa fotka z Alp robiona ND50 + podstawowy obiektyw ( atrapa :P )
może nie jest to rewelacja, ale ja moje minimum zadawala i wg mnie da się strawić :evil

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
RALF
klepacz
klepacz

Post autor: RALF » pt 08 sty 2010, 13:33

MadziX pisze:Ralf pewnie masz na mysli dedykowany obiektyw...
Wiadomo są one dosyć podstawowe, ale i tak fotki wychodzą przyzwoite. Wiele dobrych zdjęć zrobiłam podstawowym obiektywem, który wg znawców jest tylko atrapą, ale nie raz tak było,że miałam możliwośc wziaść tylko ten obiektyw.Wychodzę z nastęującego założenia - wolę zabrać na wyjazd lustrzankę z tą 'atrapą' niz jakikolwiek kompakt - a fotki tylko potwierdzają słuszność tejże teorii.
mors pisze:Madziu - trzeba szybko protestować Twój wynalazek
rozjaśnisz o co chodzi ? :roll: :lol:

może nie jest to rewelacja, ale ja moje minimum zadawala i wg mnie da się strawić :evil

Obrazek

No MadziX o to mi chodzi ja porównuje z moją stara cyfrówką .

Jesli mówimy o obiektywach mam ( Atrapki) jak wy to nazywacie

18-55 i 50-250. Pewnie dokupię lepsze, ale jeszcze nie teraz troche kosztują. :sad:

P.s Nie wchodzę już w dyskusje z wami, bo widzę ,że jeszcze za wcześnie i poprostu sie na tym nie znam.

Pozdrawiam Ralf :biggrin
Radio Kolor 103 FM

Awatar użytkownika
RALF
klepacz
klepacz

Post autor: RALF » pt 08 sty 2010, 13:51

To może morsie wypowiedz sie troche o tym moim Pentaxie kx bo ja widzę, że jestem ciemny strasznie.
Tylko proszę łopatologicznie.

P.s to moja pierwsza lustrzanka. :oops:
Radio Kolor 103 FM

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » pt 08 sty 2010, 14:47

RALF pisze: No MadziX o to mi chodzi ja porównuje z moją stara cyfrówką .
Jesli mówimy o obiektywach mam ( Atrapki) jak wy to nazywacie
18-55 i 50-250. Pewnie dokupię lepsze, ale jeszcze nie teraz troche kosztują. :sad:
P.s Nie wchodzę już w dyskusje z wami, bo widzę ,że jeszcze za wcześnie i poprostu sie na tym nie znam.
Pozdrawiam Ralf :biggrin
Wiesz ja nazywam to żartobliwie 'atrapką' ironizując kiedyś zasłyszany text. Wiadomo - w ten sposób podchodząc do sprawy to się okazuje, że trzeba wygrać w totolotka i zakupić zestaw obiektywów za kilkadziesiąt tys zł. Na wszystko można wydać fortunę, ale nie wpadajmy w skrajności.
Tak naprawdę bardzo dużo zdjęć zrobiłam tym podstawowym obiektywem. Też trochę czasu minęło, zanim kupiłam np teleobiektyw. Niestety to duży wydatek.
18-55 i 50-250 - szczerze mówiąc Ralf czego chcieć więcej !
Z Pentaxem nie miałam do czynienia, ale podejrzewam, że w tej klasie sprzętu daje bardzo zadawalające efekty. A to ze pierwsza lustrzanka - kiedyś trzeba zacząć ;)
Jestem na razie jestem na etapie eksperymentów, takze na dzien dzisiejszy niektórych obiektywów się pozbyłam , a na nowe muszę trochę poczekać - cóż inne priorytety mam na ten rok ;) Także na narty jadę z podstawowym :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Yaco » pt 08 sty 2010, 18:45

MadziX pisze:...

Obrazek
Ło Matko Polko, a co to jest?? Winieta jakby przez kartonik z dziurką robione, aberracje takie że przez pryzmat lepiej by wyszło. A do tego podejrzewam, że na cropach wszystko byłoby rozmyte... :mrgreen: (JOKE) ;-)
Fajna fota, POWAGA 8)

Jak dla mnie kit ma jedna niezaprzeczalną zaletę. Wagę. Na motocykl to chyba najlepsze rozwiązanie. Tyle tylko, że mydli... na szerokim i wąskim mydli... na otwartym czy zamkniętym też mydli... :???: Ale jak się rozleci to mniej szkoda :mrgreen:

RALF, próbowałeś robić tym Pentaxem fotki nocne? Przy maksymalnym ISO?

BTW. Kiedyś fociłem trochę E-300 kumpla. Jakość fotografii baaardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Szkła kitowe.
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » pt 08 sty 2010, 21:02

Yaco pisze: Ło Matko Polko, a co to jest?? Winieta jakby przez kartonik z dziurką robione, aberracje takie że przez pryzmat lepiej by wyszło. A do tego podejrzewam, że na cropach wszystko byłoby rozmyte... :mrgreen: (JOKE) ;-)
Fajna fota, POWAGA 8)
dzięki :smile:
i prawie mnie wkręciłeś Yaco :evil i tak posmutniałam trochę, bo co prawda fotka przykładowa,nie na popis i nie na pochwałę oczekująca, no ale żeby aż tak źle było :drool :cry: :evil
Yaco pisze: Jak dla mnie kit ma jedna niezaprzeczalną zaletę. Wagę. Na motocykl to chyba najlepsze rozwiązanie. Tyle tylko, że mydli... na szerokim i wąskim mydli... na otwartym czy zamkniętym też mydli... :???: Ale jak się rozleci to mniej szkoda :mrgreen:
.
no tak nie da się ukryć :eek :grin: :evil
Obrazek

Awatar użytkownika
RALF
klepacz
klepacz

Post autor: RALF » sob 09 sty 2010, 09:18

RALF, próbowałeś robić tym Pentaxem fotki nocne? Przy maksymalnym ISO?

Yaco próbowałem w sylwestra w Wenecji .
Moim zdaniem super wyszły. Muszę wrzucic na kompa fotki to potem umieszczę.

Wygoda naprawdę... i ci wszyscy ludzie ze statywami :biggrin
Radio Kolor 103 FM

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » sob 09 sty 2010, 18:35

Madziu - PRZETESTOWAĆ!!! PRZETESTOWAĆ!!! :biggrin płetwy mi zmarzły i może już trenowałem te Guinnessiki :evil

RALF - na początek gwoli moich obowiązków moda (morderatora :biggrin ) w tym dziale Forum:

1. nie używamy w stosunku do siebie nawzajem określeń "koleżka" i "cwaniaczyć" to są określenia pejoratywne i mogą komuś nie odpowiadać - takie obostrzenie jest podpisywane w Regulaminie korzystania z Forum
2. odnosimy się do siebie z szacunkiem :biggrin a już szczególnie do osób starszych :evil
3. wypowiadamy się merytorycznie w działach nie OffToplessowych - do Offtoplessu jest odpowiedni dział.
4. Dobrze i elegancko jest przeczytać WSZYSTKIE (niestety :biggrin ) wypowiedzi zanim się wypowiemy, gdyż może coś było już wałkowane, a kolejna wypowiedź tylko zaciemnia i zaśmieca DZIAŁ GDZIE MUSI BYĆ PORZĄDEK BO TU SIĘ SZUKA ODPOWIEDZI NA POWAŻNE PYTANIA. To także wskazuje na szacunek do osób wypowiadających się w temacie.

a teraz odpowiedź MERYTORYCZNA :biggrin

TO JEST NAPRAWDĘ DOBRA LUSTRZANKA - bez żadnych podtekstów. Jako pierwsza - świetny wybór... ale :evil ( u morsa jest zawsze "ale" :biggrin )

- jeżeli piszemy o parametrach to sprawdźmy czy to prawda co piszą w ulotkach reklamowych - ULOTKA to tylko reklama - niekoniecznie jest to tzw. CAŁA PRAWDA, czasami PÓŁ PRAWDA a najczęściej G.Ó.W.N.O PRAWDA

- HD - High Definition - to rozdzielczość 1920x1080, a 1280x720 to ciut mniej tak około 55% mniej. Do tego dochodzi w jakim trybie jest obraz rejestrowany i - (interlaced) z przeplotem czy p - (progressive scan) - obraz bez przeplotu. Bez wdawania się w szczegóły to p jest lepsze niż i - gdzie na zmianę wyświetla się poł obrazu o liniach nieparzystych a potem drugie pół. Czyli np 1080p jest duuużo lepsze niż 720i, ale w stosunku do obu rozdzielczości stosuje się określenie HD. Jest różnica? Jest i to duża.
A w ulotce napiszą HD.

- Czułość matrycy rejestrującej nazywanej potocznie "ISO" - co znaczy tak naprawdę w jęz. ang. International Organization for Standardization czyli Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna.
Oczywiście im więcej tym lepiej zarówno na dole np. 50 jak i na górze 12800 - łoł szacun, ale niestety nic za darmo. Przy takiej czułości pewnie można zrobić zdjęcie w nocy bez statywu, ale szumy na matrycy pogorszą jakość zdjęcia poniżej pewnego poziomu. Być może dla niektórych będzie to poziom akceptowalny, a dla innych nie, ale na pewno będzie widoczny. Proponuję zrobić testy i porównać szczególnie na ciemnych gładkich powierzchniach.
Niestety - o czym już pisałem DOBRE zdjęcia robi się ze statywem nawet w pełnym słońcu :biggrin .
Statyw daje ogromne możliwości (zdjęcia z ruchem rozmytym, HDR, super ostre i nieporuszone, wielokrotnie naświetlone, z maksymalną głębią ostrości itp. itd.) i nie należy się wyśmiewać z ludzi ze statywem. Oni nie są skazani, ani zmuszeni słabością matryc. To najczęściej świadomy wybór i raczej wskazuje na PROFESJONALIZM. Na górę Synaj taszczyłem ważący pewnie 10kg statyw i nie żałuję chociaż ciężko było :biggrin
Ten Pentax ma dolną czułość 100. Dla mnie to niestety nie wystarcza wolę 50, dlaczego? a jeśli chcesz rozmyć ruch, który nie jest taki bardzo szybki to trzeba wydłużyć czas naświetlania. Oczywiście w pierwszej kolejności stosujemy preselekcję przysłony lub w trybie manualnym ustawiamy maksymalną przysłonę np. 22 i wtedy dostajemy maksymalny czas naświetlania. Im niższa czułość matrycy w tym dłuższy czas naświetlania. Może się okazać w pełnym słońcu na plaży czy śniegu że ten czas jest jednak za krótki. Tu wyższość 50 nad 100. Można tez oczywiśnie stosować filtry szare 2x 4x czy nawet 400x. Ale lepiej mieć tę dodatkową możliwość itd.

ale co jest NAJWAŻNIEJSZE w tym całym galimatiasie. Decydując się na zakup korpusu konkretnej firmy to decyzja na długie lata - zakładając że będziemy powoli zbierać do tego korpusu OBIEKTYWY.
To obiektyw (oprócz człowieka) robi zdjęcie, a nie korpus. Korpus jest dodatkiem do systemu i nie powinien decydować o wyborze systemu. A często tani nie jest.
To nie jest jak z moto. Dzisiaj Honda jutro Suzuki pojutrze Kawa albo Ducati. To raczej jak małżeństwo na całe życie więc trzeba dobrze PRZEMYŚLEĆ wybór, żeby potem nie żałować :evil

Doradzając innym w dowolnej materii - korzystnie jest mieć jakąś podstawową wiedzę bo możemy źle doradzić - a tego byśmy chyba nie chcieli.

Ty zdecydowałeś się na Pentaxa i niezależne obiektywy firm, które robią pod Pentaxa - Twój wybór. Chętnie na ten temat podyskutuję MERYTORYCZNIE.

Wybór Systemu, potem obiektywu, a na koniec korpusu powinien być przemyślany, a głównym kryterium (oprócz kasy) to DO CZEGO TEN SYSTEM MA SŁUŻYĆ. Nie mając tej wiedzy nie możemy poradzić SENSOWNIE.
Tak jak radząc komuś - "kup Harleya" (pomimo że to świetny motocykl i z naszego egzemplarza jesteśmy super zadowoleni) możemy kogoś wpuścić w malinę bo może ma ochote na crossowe przejażdżki po bezdrożach pustyni błędowskiej, albo udział w Moto GP :evil

i tylko stąd drogi RALFie mój ironiczny komentarz do Twojej wypowiedzi. :biggrin

Awatar użytkownika
sensi
klepacz
klepacz
Imię: pawel
województwo: poza granicą Polski

Post autor: sensi » sob 09 sty 2010, 20:38

morsie zyjemy w czasach pogoni za cyferkami. kiedy kupowalem swoj d50 pan sprzedawca stwierdzil "czemu pan chce ten? on ma TYLKO 6 mpix. czemu pan chce tak malo?" takim ludziom sie nie miesci w glowie, ze chcesz np. podpiac aluminiowa 20 letnia 55 1.4 nikkora do cyfrowego korpusu ;-)
podobnie jest z vfr- ile ludzi mowi mi ona ma TYLKO 800 a kumpel to ma 1000 albo 1200.... i jak tu z takimi rozmawiac?

ODPOWIEDZ