Mandat z fotorejestratora

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Tomek Grudziądz
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: Tomek Grudziądz » wt 01 mar 2011, 18:05

I ja mam pytanie odnośnie fotoradarów.
A więc tak:
5 września 2010 roku byliśmy z kumplami na wycieczce motocyklami,wszyscy (na razie oprócz mnie) dostali fotki.Jeden dostał w grudniu,drugi w lutym,trzeci dzisiaj tj.w marcu.
Moje pytanie :
Po jakim czasie mogą przychodzić zdjęcia z fotoradarów?
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"

Awatar użytkownika
adrian76
pisarz
pisarz
Imię: Adrian
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: adrian76 » wt 01 mar 2011, 18:34

nie wiem jaki jest maksymalny termia ale mi przyszło w ciągu 3 tygodni. Z tego co słyszałem to 90 dni mają na wysłanie zawiadomienia o złamaniu przepisów ruchu drogowego. Ale jak piszę tylko słyszałem, nie jest to pewnie źródło.
nie jeździj szybciej, niż potrafisz myśleć/

Awatar użytkownika
moskittiero
teksciarz
teksciarz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: moskittiero » wt 01 mar 2011, 18:47

W ciągu roku od daty pomiaru (a nie odczytu fotografii z pamięci fotoradaru) Policja musi zgłosić wniosek o ukaranie do sądu rejonowego (chyba, że wykaże trwa postępowanie w którym nie ma bezczynności). Sąd musi się wyrobić w ciągu 2 lat od daty pomiaru.

Postępując właściwie przegrać nie przegrasz, o ile sąd będzie stosować zasady praworządności, które w Polsce formalnie obowiązują, tj. o ile Ci nie udowodnią, że to Ty prowadziłeś.

Jeżeli kiedykolwiek przed sądem pojawisz się osobiście, to na pierwszej rozprawie zażądaj, aby Straż Miejska uzupełniła wniosek o dwa dokumenty: zgodę Komendy Miejskiej/Powiatowej (w zależności od rejonu) na wykonywanie pomiarów w danym czasie i na danym odcinku drogi, świadectwo legalizacji Okręgowego Urzędu Miar miejsca posadowienia fotoradaru - jeżeli był stosowany jako mobilny. Jeżeli sąd się do wniosku przychyli, to na 100 % rozprawa się na tym zakończy (Straż Miejska prawie na pewno nie będzie mieć obu dokumentów).

"Policja się broni. Komisarz Adam Jasiński z Komendy Głównej Policji twierdzi, że właściciel samochodu powinien pamiętać, komu go powierza. Powinien też wskazać kierującego na żądanie policji. Powinien, ale sąd nie widzi w tym podstawy do ukarania."
Otóż NIE POWINIEN. Żaden obywatel RP nie ma obowiązku pamiętania czegokolwiek. Takiego obowiązku nie narzuca nań, ani Konstytuacja, ani żadna z ustaw. Również Sąd Najwyższy w cytowanym już orzeczeniu stwierdził wyraźnie, iż to na władzy publicznej ciąży obowiązek dowiedzenia właścicielowi samochodu, że pamięta komu go "powierzył".

Awatar użytkownika
Tomek Grudziądz
klepacz
klepacz

Post autor: Tomek Grudziądz » wt 01 mar 2011, 19:09

moskittiero pisze:Jeżeli kiedykolwiek przed sądem pojawisz się osobiście
Chodzi o to że wszyscy co wtedy jechali (oprócz mnie na razie :smile: )dostali do zapłaty a nie na rozprawę w sądzie grodzkim.

Awatar użytkownika
moskittiero
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: moskittiero » wt 01 mar 2011, 19:13

Zależy od kogo adresowane jest pismo, aby nie komplikować sytuacji w pierwszej kolejności jednostka Straży Miejskiej występuje sama (ole ile nie minęło 30 dni od daty ujawnienia fotografii) z propozycja przyjęcia mandatu karnego i jego opłaty. Jeśli coś się nie zgadza/nie idzie pomyśli - kierowany jest wniosek o ukaranie do Sądu - Wydział Grodzki Karny.

Awatar użytkownika
Tomek Grudziądz
klepacz
klepacz

Post autor: Tomek Grudziądz » wt 01 mar 2011, 19:16

moskittiero pisze:ole ile nie minęło 30 dni od daty ujawnienia fotografii)
A skąd mam wiedzieć kiedy ujawnili fotografię jak mandaty przychodzą po 5 miesiącach od zrobienia foty

Mała ciekawostka

http://moto.onet.pl/1638960,1,straz-mie ... tml?node=2

Awatar użytkownika
supi
bywalec
bywalec
województwo: mazowieckie

Re: Mandat z fotorejestratora

Post autor: supi » pn 16 maja 2011, 12:17

kwestię obowiązku wskazania reguluje art. 96&3 kodeksu wykroczeń w związku z art. 78&4 Prawa o ruchu drogowym - jest to obowiązek, a nie wedle uznania ( oczywiście zawsze można jakąś historę opowiedzieć, ale czy Sąd to łyknie to licho wie :) ) A przy okazji nie ma już wydziałów grodzkich tylko zwykłe karne. Faktycznie czas na wniesienie wniosku to rok od daty zaistnienia wykroczenia, a jeżeli wniosek został skierowany i sąd wszczoł postępowanie to dwa lata od daty zaistnienia wykroczenia. A jeżeli chodzi o punkty to one zawsze liczą się na chwilę zdarzenia i są uaktywniane po prawomocnym orzeczeniu - nawet po więcej niż roku czasu od zdarzenia - i wtedy uwaga na kumulację na ten dzień :P . Niestety tylko 30 dni jest na mandat od czasu ujawnienia wykroczenia. Moskittiero porusza temat umyślności lecz niestety 96 KW jest nowum i tam nie jest poruszana umyślność - niestety. ( wcześniej faktycznie w komentażach było odwołanie się do umyślności )
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
greck
teksciarz
teksciarz
Imię: grzegorz
województwo: śląskie

Post autor: greck » pn 16 maja 2011, 21:54

dostałe zwykła pocztą z urzędu gminy ( gdzieś tam :-) ) ( fotoradar w śmietniku ) nie odpisałem i tak co 2-3 miesiące przysyłają mi przypomninie ( dalej zwykłą pocztą ) a ja dalej nie odpisuję bo ich nie dostaję :-) I to juz tak z 2 lata !!!

Awatar użytkownika
supi
bywalec
bywalec
województwo: mazowieckie

Post autor: supi » wt 17 maja 2011, 22:09

A tak z drugiej strony z urzędu gminy? - to chyba chcą mandat albo prawomocną karę ściągnąć. Mój znajomy miał ściągnięte przez urząd skarbowy. Komornik w zasadzie też może. Nie pamiętam ile lat jest na ściągnięcie, ale chyba 5 - może się mylę :?: oraz odsetki ustawowe. Z drugiej strony to też dużo ich tam chyba nie będzie.

Awatar użytkownika
moskittiero
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: moskittiero » śr 18 maja 2011, 00:38

Zaznaczyć należy iż koszta to komornik, który zgodnei z prawem ściąga swoją należność najpierw i lub całość nawet w mieniu jeśli zachodzi taka konieczność.

ODPOWIEDZ