Średnia prędkość
- armen1pl
- pisarz
- Imię: Arek
- województwo: mazowieckie
Re: Średnia prędkość
Z wątku o średniej prędkości mamy teraz debatę o uciekających koniach 

Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika.
- śliniak290
- klepacz
- Imię: Wojciech
normalnie jest co poczytać
, a jeżdżę jak umiem
i to moja sprawa 

Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!
- Łysolek
- Shrek
- Imię: Adam
a juz sądziłęm że to kolejny temat w stylu o pachwinach
a Wy na serio o tych średnich ??? 
i o którą średnią chodzi ???
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arednia
bo moja ulubiona to Średnia Stolarskiego

i o którą średnią chodzi ???
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arednia
bo moja ulubiona to Średnia Stolarskiego

- Groszek
- klepacz
- Kontakt:
o to samo miałem pytać. Chodzi o prędkość średnią czy przeciętną z jaką jeździmy? Ostatnio miałem średnią 103-104km/h (wg komputera) i naprawdę musiałem się chwilami ostro sprężać aby taką średnią utrzymać, więc jeżeli niektórzy mówią o średniej 110-120 - to nie wiem jak to robią 
ale poważnie:
Tak czytam ten temat, i tylko sie zastanawiam... czy ci sami motocykliści potem skarżą się, że wszyscy dookoła na drodze czyhają na ich życie? Czy ci sami ludzie naklejają sobie te hasła "Motocykle są wszędzie"?

ale poważnie:
A no właśnie nie! Gdybyś jeździł po własnym podwórku, lub zamkniętym torze - to i owszem. Ale jeżdżąc po publicznej drodze musisz liczyć się z tym, że konsekwencje Twojego błedu może ponieść także ktoś inny, bezstronna, przypadkowa i niewinna ofiara. I zawsze powtarzam - mandat jest najniższą karą, jaka może Cię spotkać za przekroczenie prędkości.śliniak290 pisze:i to moja sprawa
![]()
Tak czytam ten temat, i tylko sie zastanawiam... czy ci sami motocykliści potem skarżą się, że wszyscy dookoła na drodze czyhają na ich życie? Czy ci sami ludzie naklejają sobie te hasła "Motocykle są wszędzie"?
Tak, ja mam naklejki motocykle są wszędzie i narzekam że podczas jazdy mam wrażenie że na mnie polują kierowcy puszek
Czytam Twoje posty i zastanawia mnie czy masz jakiś problem z motocyklistami? Sądząc po zdjęciach Twoich dwóch poobijanych VFR-ek chyba jednak problem tkwi gdzie indziej?
PS. Ten post należy traktować jako "nieagresywny", tak jak piszę, tak samo zapytałbym Ciebie face to face
Czytam Twoje posty i zastanawia mnie czy masz jakiś problem z motocyklistami? Sądząc po zdjęciach Twoich dwóch poobijanych VFR-ek chyba jednak problem tkwi gdzie indziej?
PS. Ten post należy traktować jako "nieagresywny", tak jak piszę, tak samo zapytałbym Ciebie face to face
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
A ja sobie czytam i ciesze się że jeżdżę tak żeby mieć frajdę z jazdy na moto czy to jest szybko -nie wiem dla jednych za szybko, dla drugich za wolno,a dla mnie
i jeśli komuś nie odpowiada to nie musimy jeździć razem
,żeby nie denerwować
innych a czasami lubię i na jednym i nie koniecznie sam i koniecznie między polami ,ale moto ma sprawiać mi przyjemność i tyle

"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- śliniak290
- klepacz
- Imię: Wojciech
co ty gadaszPETER pisze:ale moto ma sprawiać mi przyjemność i tyle![]()

Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!
- globe11
- pisarz
- Imię: Janusz/Krzysiek

Mi właśnie taka średnia wychodzi 80-110 i gdy sprawdzam Vmax to jest tam od 160 do 2xx czasami nie wyjeżdżam za miasto.
Miałem parę nerwowych sytuacji, ale zawsze kończyło się bezpiecznie. Co do zwierząt na drodze to raczej mała różnica czy wygrzmocę w sarnę jadąc 120 czy 160.
Kieruję się jednak paroma zasadami czy to z plecakiem czy sam:
1. Nie wyprzedzam na trzeciego!!! - tak reguluję prędkością by dojechać do auta, które chcę wyprzedzić w momencie gdy nic nie jedzie z naprzeciwka lub bardzo rzadko gdy auta mi wyraźnie zjadą. Oba wyprzedzane i mijane.
2. Nie wyprzedzam z dużą różnicą prędkości +20-30 - jeśli wyprzedzam jeden pojazd to po rozpoczęciu wyprzedzania odkręcam ostro by uciec od auta, ale dojeżdżam do niego z prędkością +20km/h. Gdy jest kolumna to podobnie, ale nie odkręcam tylko ze stałą prędkością obserwując auta czy nie skręcają zwalniają itp.
3. Staram się nie mijać w zakręcie - przyśpieszam lub zwalniam aby nie spotkać się na szczycie zakrętu z mijanym autem.
4. Odpuszczam przed krzyżówkami - zwalniam przed skrzyżowaniem (gdy widzę znak). Jeśli skrzyżowanie jest dobrze widoczne i według mojej oceny nie ma niebezpieczeństwa to wracam do przelotowej. Jeżeli są tam jakieś pojazdy, które mogą się dziwnie "zachować" zwalniam do tępa aut.
To tak na szybko co mi wpadło na myśl

Rocznie przejeżdżam po Polskich drogach około 14tys km
jak do tej pory miałem szczęście na drodze i bardzo chciałbym by tak pozostało, nie uważam też, że kuszę los.
Z całego serca życzę Wszystkim szczęśliwych powrotów do domów!!!
WSK, MZ, CB450S, Bandit600s, RC46 ....
życie jest tak fajne jak striptiz transwestyty - niby wszystko ładnie, pięknie aż tu nagle ch...j*!!!
Gdy Mężczyźnie jest źle to szuka Kobiety,
gdy Mężczyźnie jest dobrze to Kobieta szuka jego.
życie jest tak fajne jak striptiz transwestyty - niby wszystko ładnie, pięknie aż tu nagle ch...j*!!!
- zaba80r
- pisarz
- Imię: Piotr
- województwo: poza granicą Polski
hmmmm lecisz przypuszczalnie 180 dziadzio przed toba 80 nie widac zjazdow i zabudowan to zwalniasz do 100 zeby potem znow pezyspieszyc,,, moze sie czepiam ale na drodze roznie jest ... kazdy ma swoje zasady ale czasem .....lubimy zapier.. i tego nie da sie ukryc, miasto krzyzowki zgadzam sie ale poza miastem dzis z gosciem zlapalem sie w mercedesie s500 w nowej budzie ojjjj dzialo sie , doganial mnie na wioskach i potem rowno trzymal pedal w podlodze do +1x0+ szedl za mna ,,,, potem dziadzio w matizie skrecal w lewo ladnie zwolnilem dziadzio skrecil i pan w s-ce siedzi mi na dupie, puszczam go uprzejmiei doganiam na pierwszym winklu i na wyjsciu mam usmiech od ucha do ucha bo mieciu zbiera sie i sie zebrac nie moze a kosztuje z grube 400tys zl a tu moto za niecale 10tys zl robi z nim co chce...ehhh bezcenne
ale w lusteku jeszcze mi sie pokazal chyba go zabolalo 

“You live more in 5 minutes going flat out on a vehicle like this than most people live in a lifetime” – Burt Munro...The world fastest Indian...
- globe11
- pisarz
- Imię: Janusz/Krzysiek
Hej,zaba80r pisze:moze sie czepiam ale na drodze roznie jest
zastanawiałem się jak Ci odpisać i czy w ogóle

oczywiście nie męczę sobie mózgu prowadząc motocykl, że dziadzio może zasłabnąć, może mu strzelić gumka itp... itd...
A tak poważnie w takich sytuacjach czujność zostaje oszukana/wygaszona i daje znać o sobie brawura, adrenalina... jestem zwykłym, przeciętnym kierowcą motocykla

jak do tej pory mam szczęście, że sytuacja na drodze nie musiała weryfikować moich umiejętności - jazda 2xxkm/h to żadna umiejętność!!! tzn. jest to umiejętność, ale nie moja tylko motocykla z której zdarza mi się korzystać.
WSK, MZ, CB450S, Bandit600s, RC46 ....
- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
A dlaczego nie, ja bynajmniej jak najbardziej, to wynika z tego, że mogę pociskać 180 ale jak jestem sam na drodze.zaba80r pisze:hmmmm lecisz przypuszczalnie 180 dziadzio przed toba 80 nie widac zjazdow i zabudowan to zwalniasz do 100 zeby potem znow pezyspieszyc,
Wyprzedzając drugi pojazd muszę mieć pewność, że on mnie widzi, jadę na wysokości jego lewego lusterka przez chwilę, i wyprzedzam w większości przypadków widać, że kierowca mnie zauważył.
Lecąc 180 i go wyprzedzając z taką prędkością, to można kierowcę auta, który jedzie 90 km/h przyprawić o zawał serca, tylko mu huknie coś koło ucha.
LWL 74HN