wybór wydechu
- belkot
- klepacz
- województwo: śląskie
Re: wybór wydechu
Moim zdaniem problem polega z rozumieniem słowa wydech. Jeżeli wymienisz wydech na przelotowy (wydech cały od cylindrów do końca) ma to wpływ na skład mieszanki. Natomiast zmiana tłumika nie ma wpływu. Niestety niektórzy używają zamiennie słowo wydech i tlumnik. Stad powtarzane w internecie nieprawdziwe stwierdzenia.
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Ecu może zmienić dawkę paliwa ale na pewno w takim stopniu. Możliwość podciągnięcia jest ale bardzo mocno ograniczona.Zaper pisze:Sondy lambda są więc to one ogarna skład mieszanki, wiec trochę nie rozumiem tych wywodów.
Tylko podpinane pc, baazy itp dadzą radę albo wgranie nowej mapy w ecu.
-
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: małopolskie
To reasumując tłumik - czyli samą końcówkę układu wydechowego można zmieniać bez przeszkód i szkody dla silnika. Natomiast żeby zmienić resztę na przelot trzeba już dłubać w kompie. zgadza się?
- ZioLek-82-
- klepacz
- Imię: Marcin
Widzę Zaper że ostrożnie przybierasz się do "operacji" 
Dłub w tłumiku i się nie spinaj.

Dłub w tłumiku i się nie spinaj.
nie wiemy co nas może jeszcze spotkać, nie wiemy kiedy może nas coś dopaść ..
Była:YAMAHA XJ 900 Diversion 95 /Są: HONDA CX 650 EURO 83r / HONDA VFR 800 FI 01r /
Była:YAMAHA XJ 900 Diversion 95 /Są: HONDA CX 650 EURO 83r / HONDA VFR 800 FI 01r /
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Niby tak, ale w sumie to po wymianie najlepiej polecieć na hamownie i sprawdzić afr na obciążonym silniku.Zaper pisze:To reasumując tłumik - czyli samą końcówkę układu wydechowego można zmieniać bez przeszkód i szkody dla silnika. Natomiast żeby zmienić resztę na przelot trzeba już dłubać w kompie. zgadza się?
Pozdro
kiki
- Samson1983
- pisarz
- Imię: Sławek
- województwo: podkarpackie
A ja jeszcze wtrącę swoje zdanie, bo jest zasadnicza różnica.
Jeżeli moto ma gaźniki i założone oryginalne tłumiki - a Ty nagle wkładasz tłumiki przelotowe bez prze regulowania gaźników i tak jeździsz, to owszem jest szkodliwe dla silnika. (Nie mówiąc już nic na temat że takie moto nie jedzie). Ale jeżeli zrobisz regulacje, wzbogacisz mieszkankę nic się nie dzieje.
Co do motocykli z wtryskiem, to po to masz sondy że jak założysz tłumik przelotowy to one ustalą skład mieszanki dla silnika i nic się złego nie dzieje.
No chyba że zakładasz cały kompletny przelotowy układ wydechowy (czyli począwszy od kolektorów po tłumiki, wywalasz sondy) to trzeba przeprogramować na nowo ECU i dopiero wtedy maszyna odsapnie pełną piersią i nic złego się jej nie stanie.
Jeżeli moto ma gaźniki i założone oryginalne tłumiki - a Ty nagle wkładasz tłumiki przelotowe bez prze regulowania gaźników i tak jeździsz, to owszem jest szkodliwe dla silnika. (Nie mówiąc już nic na temat że takie moto nie jedzie). Ale jeżeli zrobisz regulacje, wzbogacisz mieszkankę nic się nie dzieje.
Co do motocykli z wtryskiem, to po to masz sondy że jak założysz tłumik przelotowy to one ustalą skład mieszanki dla silnika i nic się złego nie dzieje.
No chyba że zakładasz cały kompletny przelotowy układ wydechowy (czyli począwszy od kolektorów po tłumiki, wywalasz sondy) to trzeba przeprogramować na nowo ECU i dopiero wtedy maszyna odsapnie pełną piersią i nic złego się jej nie stanie.
..."kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej" Ryszard Riedel
...Is there anything?? that love you so much, you'd protect it, no matter the cost or the damage it did to you?
...Is there anything?? that love you so much, you'd protect it, no matter the cost or the damage it did to you?
-
- klepacz
Panowie może ktoś wrzuć zdjęcia jak jest pogięta rura pomiędzy katalizatorem a tłumikiem dominator prowadzonym górą ?
- belkot
- klepacz
- województwo: śląskie
pytales sie ile kosztuje sama rura w dominatorze? Do Vteca wycenili na 400 zl. Moim zdaniem duzo za duzo. Moze do twojego bedzie taniej. Mi rury robi kumpel co ma Tiga. Powiedzial mi ze jedno kolanko z nierdzewki to 12 zl a sliczna lsniąca prosta rura 36 zl... Liczac to napewno bedzie duzo taniej niz w dominatorze...
-
- klepacz
Będę kombinował z tym połączeniem. Nasunęła mi się jeszcze jedna myśl tzn. jak wydech jest poprowadzony górą i jedziemy z plecakiem to w sumie tłumik oraz rura do niego są blisko nogi pasażera, o ile tłumik to jeszcze znośnie tak rura ta będzie cholernie gorąca. Jest się czym martwić czy nie , ma to ktoś przetestowane ?
Mój kolega ma poprowadzony wydech górą i połączenie zrobili mu ze starej rury i owinęli ją tą taśmą termiczną do kolektorów.
Zdjęcia na tej aukcji dobrze pokazują tłumik prowadzony górą:
http://allegro.pl/wydech-dominator-owal ... 09513.html
Mój kolega ma poprowadzony wydech górą i połączenie zrobili mu ze starej rury i owinęli ją tą taśmą termiczną do kolektorów.
Zdjęcia na tej aukcji dobrze pokazują tłumik prowadzony górą:
http://allegro.pl/wydech-dominator-owal ... 09513.html
- Sebter
- pisarz
- województwo: warmińsko-mazurskie
U mnie jest górą, jeździłem z plecakami różnej maści i nikt się nie poparzył także raczej tym sie nie przejmuj 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Bruce
- zadomowiony
- Imię: Tomek
- województwo: łódzkie
Też się długo zastanawiałem nad tym co zrobić z wydechem żeby ładnie mruczał... Ludzie mówią różne rzeczy i nie wiadomo komu wierzyć ale ja osobiście zgadzam się z Samson'em
http://motocykle-lodz.pl/topic/160-t%C5 ... =dominator
Tutaj masz temat z FŁM i facet o nicku działkowy_emeryt wyjaśnia wszystko łopatologicznie. Przejrzyj temat może Ci się coś rozjaśni. Jeśli o mnie chodzi to w końcu założyłem używki leo vince dedykowane do vitka bo wyszły niewiele więcej niż dominator a nie martwię się o motka i dowód
A filtr powietrza jaki masz? Bo jeśli K&N to motek może CI falować na wolnych obrotach..
http://motocykle-lodz.pl/topic/160-t%C5 ... =dominator
Tutaj masz temat z FŁM i facet o nicku działkowy_emeryt wyjaśnia wszystko łopatologicznie. Przejrzyj temat może Ci się coś rozjaśni. Jeśli o mnie chodzi to w końcu założyłem używki leo vince dedykowane do vitka bo wyszły niewiele więcej niż dominator a nie martwię się o motka i dowód

" Lepiej mieć z czego pocieniować niż nie mieć z czego pogrubasić "
Coś dla nacieszenia oka:
http://www.youtube.com/watch?v=6wDBAU3kHZs
http://www.youtube.com/watch?v=fXWVYtsf43Y

Coś dla nacieszenia oka:
http://www.youtube.com/watch?v=6wDBAU3kHZs
http://www.youtube.com/watch?v=fXWVYtsf43Y
- Sebter
- pisarz
Ja mam zwykły filtr, nic się absolutnie nie dzieje, wszystko jest git ;D
Ja się też nie martwię o dowód bo miałem sprawdzaną głośność i mogą mnie misiaki w trąbkę pocałować bo mieszczę się w 100 DB ;D
Ja się też nie martwię o dowód bo miałem sprawdzaną głośność i mogą mnie misiaki w trąbkę pocałować bo mieszczę się w 100 DB ;D
- coshuu
- zadomowiony
- Imię: Radosław
Limit to 96db. U mnie wypluwa 95 z db killerem
- Sebter
- pisarz
Ale same misiaki mówią że do 100 db nie robią nic, taki ich wewnętrzny limit. Mi pokazało chyba 99db albo 100db, w każdym razie jestem czysty a wygar w miare jest ;D Chociaż rzędówka głośniej ryczy 

- coshuu
- zadomowiony
- Imię: Radosław
Jeden misiek powie to drugi tamto. W Krakowie łapią za pokrzywione tablice a gdzie indziej nie. Trzymanie się przepisowych wartości sprawia ze nie musisz liczyć na dobry humor policji.
Więc na przyszłość do 125ccm 94db. Powyżej 96
Więc na przyszłość do 125ccm 94db. Powyżej 96