zrobienia przeglądu w innym mieście niż znajduje się urząd np: wszystkie papiery będą składane w Zakopanym a Przegląd , badanie techniczne dokonane na Helu
rejestracja motocykla z zagranicy
- ivan
 - klepacz

- Imię: Mariusz

Jest, nie ma teraz żadnej rejonizacji. Tylko nie wszystkie stacje robią pierwszy przegląd, tzn. nie robią stacje przy serwisach które robią tylko kolejne badania techniczne. Musi być Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów (czy jak to tam się nazywa).Damo 88 pisze:Pytanie odnośnie Pierwszego przeglądu w czasie rejestracji z zagranicy , Czy jest możliwość
zrobienia przeglądu w innym mieście niż znajduje się urząd np: wszystkie papiery będą składane w Zakopanym a Przegląd , badanie techniczne dokonane na Helu
- awiater
 - pisarz

- Imię: Andrzej
 - województwo: mazowieckie
 - Kontakt:

Nie musi być wcale okręgowa.ivan pisze:Jest, nie ma teraz żadnej rejonizacji. Tylko nie wszystkie stacje robią pierwszy przegląd, tzn. nie robią stacje przy serwisach które robią tylko kolejne badania techniczne. Musi być Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów (czy jak to tam się nazywa).Damo 88 pisze:Pytanie odnośnie Pierwszego przeglądu w czasie rejestracji z zagranicy , Czy jest możliwość
- ethiel0
 - teksciarz

Re: rejestracja motocykla z zagranicy
Czesc to ja odgrzeje kotleta i doloze nowosci...
A co jest jak Moto kupilem w UK ale zarejestrowalem na siebie w IRL bo tam mieszkalem i ponad rok go uzywalem a teraz wracam do PL na stale i chce go zarejestrowac w PL?(nie wiem jak w PL w IRL nie placi sie podatku VRT jak pojazd jest wlasnoscia(dluzej niz 6 miesiecy) osoby przybywajacej do kraju tzw mienie przesiedlencze czy cus heh sa z tym jakies myki? musze umowe kupna nadal pokazywac jak moto w dowodzie rejestracyjnym jest na mnie)
Moze ktos moglby mi napisac w punktach gdzie i co zalatwic trzeba...wielkie dzieki.

A co jest jak Moto kupilem w UK ale zarejestrowalem na siebie w IRL bo tam mieszkalem i ponad rok go uzywalem a teraz wracam do PL na stale i chce go zarejestrowac w PL?(nie wiem jak w PL w IRL nie placi sie podatku VRT jak pojazd jest wlasnoscia(dluzej niz 6 miesiecy) osoby przybywajacej do kraju tzw mienie przesiedlencze czy cus heh sa z tym jakies myki? musze umowe kupna nadal pokazywac jak moto w dowodzie rejestracyjnym jest na mnie)
Moze ktos moglby mi napisac w punktach gdzie i co zalatwic trzeba...wielkie dzieki.
- PETER
 - stary wyjadacz

- Imię: PIOTR

bardzo ciekawi mnie taka sytuacja ,jak coś będzie wiadomo to może jakiś szerszy opis, a może juz ktoś z naszych próbował zarejestrować pojazd będący jego własnością i zarejestrowany na niego za granicą 

"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
						- awiater
 - pisarz

- Kontakt:

Koledzy procedura jest taka sama jak w przypadku sprowadzenia pojazdu z kraju UE, kupionego od pana x, tylko nie potrzeba przedstawiać dowodu zakupu. Pozdr

moje byłe
VFR RC 36 1997r.
XL 1000V Varadero 2000r.
Aktualnie
Kawasaki ZRX 1200 2006r.
						VFR RC 36 1997r.
XL 1000V Varadero 2000r.
Aktualnie
Kawasaki ZRX 1200 2006r.
- ethiel0
 - teksciarz

ok dzieki 

nie ma zadnych znizek czy ulatwien jak sie juz jest wlascicielem pojazdu pare lat etc? hmm

nie ma zadnych znizek czy ulatwien jak sie juz jest wlascicielem pojazdu pare lat etc? hmm
- awiater
 - pisarz

- Kontakt:

Nie ma 

moje byłe
VFR RC 36 1997r.
XL 1000V Varadero 2000r.
Aktualnie
Kawasaki ZRX 1200 2006r.
						VFR RC 36 1997r.
XL 1000V Varadero 2000r.
Aktualnie
Kawasaki ZRX 1200 2006r.
- kiler80
 - teksciarz

- Imię: Piotrek
 - województwo: małopolskie

a właśnie że są,
jakies 2,5 roku temu wróciłem z irlandii autem mojego posiadania, i sprawa wyglądała tak:
- tłumaczenie dowodu + przeglądu
- urząd celny - zwolnienie z cła i recyclingu - z oświadczeniem że przez rok nie sprzedam auta i będę go użytkował tylko sam (w dowodzie nic nie jest wbite)
- urząd skarbowy - zwolnienie z podatku, tylko jakiś formularz-oświadczenie wypełniałem (nie pamiętam dokładnie co to było)
* w US lub UC chcieli ode mnie zaświadczenie, że pracowałem w Irlandii - i nie pamiętam czy były to PaySip-y czy P60 jako potwierdzenie tego faktu,
z tymi papierami do wydziału komunikacji i standardowa opłata rejestracyjna i auto dostało polskie blachy, niestety przegląd uznali tylko na rok od daty wykonania mimo że irlandzki był na dwa lata, i przez pół roku jeździłem na polskich blachach z prawą kierownicą
 do kolejnych przeglądów niestety trzeba było zrobić "przekładke"

jakies 2,5 roku temu wróciłem z irlandii autem mojego posiadania, i sprawa wyglądała tak:
- tłumaczenie dowodu + przeglądu
- urząd celny - zwolnienie z cła i recyclingu - z oświadczeniem że przez rok nie sprzedam auta i będę go użytkował tylko sam (w dowodzie nic nie jest wbite)
- urząd skarbowy - zwolnienie z podatku, tylko jakiś formularz-oświadczenie wypełniałem (nie pamiętam dokładnie co to było)
* w US lub UC chcieli ode mnie zaświadczenie, że pracowałem w Irlandii - i nie pamiętam czy były to PaySip-y czy P60 jako potwierdzenie tego faktu,
z tymi papierami do wydziału komunikacji i standardowa opłata rejestracyjna i auto dostało polskie blachy, niestety przegląd uznali tylko na rok od daty wykonania mimo że irlandzki był na dwa lata, i przez pół roku jeździłem na polskich blachach z prawą kierownicą
- awiater
 - pisarz

- Kontakt:

"a właśnie że są,
- tłumaczenie dowodu + przeglądu" (standart)
"- urząd celny - zwolnienie z cła i recyclingu - z oświadczeniem że przez rok nie sprzedam auta i będę go użytkował tylko sam (w dowodzie nic nie jest wbite)" (jakie zwolnienie z cła? Z tego co wiem Irlandia jest w UE, więc cła się nie płaci, może z akcyzy, pojazd traktowany jako mienie przesiedleńcze może być zwolniony. Jakie zwolnienie z recyklingu? Recykling opłaca się na konto Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej i tutaj zwolnień nie daje Urząd Celny, zwolnione są samochody ciężarowe powyżej 3,5 tony, pojazdy specjalne, motocykle)
"- urząd skarbowy - zwolnienie z podatku, tylko jakiś formularz-oświadczenie wypełniałem (nie pamiętam dokładnie co to było)" ( składa się deklarację Vat 24, a otrzymuje Vat 25 - zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT od towraów i usług, koszt 150,-)
"* w US lub UC chcieli ode mnie zaświadczenie, że pracowałem w Irlandii - i nie pamiętam czy były to PaySip-y czy P60 jako potwierdzenie tego faktu,
z tymi papierami do wydziału komunikacji i standardowa opłata rejestracyjna" (nie standartowa bo + 75,50 za kartę pojazdu) "i auto dostało polskie blachy, niestety przegląd uznali tylko na rok od daty wykonania mimo że irlandzki był na dwa lata, i przez pół roku jeździłem na polskich blachach z prawą kierownicą
 do kolejnych przeglądów niestety trzeba było zrobić "przekładke"[/quote] "(i słusznie!)
Pozdrawiam

- tłumaczenie dowodu + przeglądu" (standart)
"- urząd celny - zwolnienie z cła i recyclingu - z oświadczeniem że przez rok nie sprzedam auta i będę go użytkował tylko sam (w dowodzie nic nie jest wbite)" (jakie zwolnienie z cła? Z tego co wiem Irlandia jest w UE, więc cła się nie płaci, może z akcyzy, pojazd traktowany jako mienie przesiedleńcze może być zwolniony. Jakie zwolnienie z recyklingu? Recykling opłaca się na konto Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej i tutaj zwolnień nie daje Urząd Celny, zwolnione są samochody ciężarowe powyżej 3,5 tony, pojazdy specjalne, motocykle)
"- urząd skarbowy - zwolnienie z podatku, tylko jakiś formularz-oświadczenie wypełniałem (nie pamiętam dokładnie co to było)" ( składa się deklarację Vat 24, a otrzymuje Vat 25 - zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT od towraów i usług, koszt 150,-)
"* w US lub UC chcieli ode mnie zaświadczenie, że pracowałem w Irlandii - i nie pamiętam czy były to PaySip-y czy P60 jako potwierdzenie tego faktu,
z tymi papierami do wydziału komunikacji i standardowa opłata rejestracyjna" (nie standartowa bo + 75,50 za kartę pojazdu) "i auto dostało polskie blachy, niestety przegląd uznali tylko na rok od daty wykonania mimo że irlandzki był na dwa lata, i przez pół roku jeździłem na polskich blachach z prawą kierownicą
Pozdrawiam
moje byłe
VFR RC 36 1997r.
XL 1000V Varadero 2000r.
Aktualnie
Kawasaki ZRX 1200 2006r.
						VFR RC 36 1997r.
XL 1000V Varadero 2000r.
Aktualnie
Kawasaki ZRX 1200 2006r.
- Tosik
 - bywalec

- Imię: Adam
 - województwo: dolnośląskie

Cześć, postanowiłem podczepić się pod wątek. 
Kupiłem moto z UK- mam tłumaczenia, ale nie mam jeszcze pierwszego przeglądu i nie opłaciłem podatku ani nie zarejestrowałem sprzętu. Czy jest ważna kolejność? Mianowicie interesuje mnie czy moge iść US nie mając zrobionego pierwszego przeglądu?
Z góry dizęki za pomoc.

Kupiłem moto z UK- mam tłumaczenia, ale nie mam jeszcze pierwszego przeglądu i nie opłaciłem podatku ani nie zarejestrowałem sprzętu. Czy jest ważna kolejność? Mianowicie interesuje mnie czy moge iść US nie mając zrobionego pierwszego przeglądu?
Z góry dizęki za pomoc.
http://motocyklemtuitam.blogspot.com/
"Bo serce ułana gdy położysz je na dłoń – na pierwszym miejscu panna…przed panną tylko koń"
						"Bo serce ułana gdy położysz je na dłoń – na pierwszym miejscu panna…przed panną tylko koń"
- brylek22
 - klepacz

tak, w US nie potrzeba przeglądu bo co to ich obchodzi,
1.przegląd i US nie ma kolejności,
2.WK jest następny i tu kolejność jest ważna bo już masz VAT25 i przegląd,
3.ubezpieczenie na końcu bo musisz mieć tablice rejestracyjną,
ot cała filozofia i procedura

1.przegląd i US nie ma kolejności,
2.WK jest następny i tu kolejność jest ważna bo już masz VAT25 i przegląd,
3.ubezpieczenie na końcu bo musisz mieć tablice rejestracyjną,
ot cała filozofia i procedura
- Tosik
 - bywalec

- Imię: Adam
 - województwo: dolnośląskie

Tak, sądziłem ale zawsze lepiej się upewnić 
 dzięki !

http://motocyklemtuitam.blogspot.com/
- Damo 88
 - klepacz

Czy Dokument Bodajże V5 ( anglia ) czyli dowód rejestracyjny . Przy zakupie i rejestracji w Polsce trzeba coś w nim wypełniać.
Czy wystarczy osobna umowa dwu języczna kupna sprzedaży ?

Czy wystarczy osobna umowa dwu języczna kupna sprzedaży ?
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .