KASK - kompendium
- zaba80r
- pisarz
- Imię: Piotr
- województwo: poza granicą Polski
Re: KASK - kompendium
hjc rapha 10 plus- 3 gwiazdki w tescie sharpa!!!1 moj paro letni xr-1000 ma tez trzy(z czego boczne uderzenie w xr1000-ma lepszy wynik)i mniejsza masę. Juz bylem mierzyłem i cena byla super malowanie Bena Spica ale skorupa hjc mi do pudła ochronnego na kaski nie wchodzi( takie podróżne, sztywne). Wiec zostaje przy moim xr1000 za za jakis czas xr-1000. speed r 4 gwiazdki to starszy race-r ma 5. dziwne skoro speed-r jest nowszym kaskiem http://www.megamotorcyclestore.co.uk/hj ... ce-helmet/
“You live more in 5 minutes going flat out on a vehicle like this than most people live in a lifetime” – Burt Munro...The world fastest Indian...
- kiki
- ostry klepacz
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Rpha nie miałem gdzie przymierzyć ale wg mnie ma lepsze zapiecie szybki. I z chęcią bym go podotykał 

- zaba80r
- pisarz
za jakis czas xr-1100 maly błąd sorki co do zapiecia to z przodu jest klips ale w rekawicach tez ciezko go odpiac. Duzy plus za wygodę srodka, ale jak dlugo taki bedzie??? pzdrzaba80r pisze:hjc rapha 10 plus- 3 gwiazdki w tescie sharpa!!!1 moj paro letni xr-1000 ma tez trzy(z czego boczne uderzenie w xr1000-ma lepszy wynik)i mniejsza masę. Juz bylem mierzyłem i cena byla super malowanie Bena Spica ale skorupa hjc mi do pudła ochronnego na kaski nie wchodzi( takie podróżne, sztywne). Wiec zostaje przy moim xr1000 za za jakis czas xr-1000. speed r 4 gwiazdki to starszy race-r ma 5. dziwne skoro speed-r jest nowszym kaskiem http://www.megamotorcyclestore.co.uk/hj ... ce-helmet/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
“You live more in 5 minutes going flat out on a vehicle like this than most people live in a lifetime” – Burt Munro...The world fastest Indian...
- Koobsky
- pisarz
- Imię: Kuba
XR-1100 polecam. Nie ma problemu z otwieraniem szyby nawet w zimowych rękawiczkach. Wentylacja działa super. Pinlock też był w zestawie.
Jak ktoś nie miał wcześniej do czynienia z zapięciem "DD" to może go denerwować ale po krótkim czasie się człowiek przyzwyczaja i nie ma już z tym problemu. W teście SHARP'a 5 gwiazdek.
Fajna też jest opcja mikro wentylacji wizjera. TZN można sobie go bardzo delikatnie uchylić, tak na 3mm.
W porównaniu z XR-1000 ma sporo szerszy wizjer co po przesiadce widać gołym okiem.
Co mi się jeszcze spodobało w XR-1100 to fakt, że ma specjalne miejsce na głoniki do bluetooth'a.
Jak ktoś nie miał wcześniej do czynienia z zapięciem "DD" to może go denerwować ale po krótkim czasie się człowiek przyzwyczaja i nie ma już z tym problemu. W teście SHARP'a 5 gwiazdek.
Fajna też jest opcja mikro wentylacji wizjera. TZN można sobie go bardzo delikatnie uchylić, tak na 3mm.
W porównaniu z XR-1000 ma sporo szerszy wizjer co po przesiadce widać gołym okiem.
Co mi się jeszcze spodobało w XR-1100 to fakt, że ma specjalne miejsce na głoniki do bluetooth'a.
http://www.goriders.net
Zapraszam do polajkowania mojego fanpage'a na facebook'u.
https://www.facebook.com/www.goriders.net
Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec
Zapraszam do polajkowania mojego fanpage'a na facebook'u.

https://www.facebook.com/www.goriders.net
Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec
-
- bywalec
- Imię: Michał
- województwo: pomorskie
Panowie prosze o pomoc mam wybrane 2 kaski HJC R-PHA 10+ i SHARK SPEED-R i nie wiem który wybrac
shark przemawia do mnie tym ze ma blendę ale znowu HJC jest lekki no i tam sa 2 szybki. oba kaski sa fajne pod kazdym wzgledem.

- Bury
- klepacz
- Imię: Andrzej
jak w sklepie na ten temat rozmawialem to mi powiedzieli ze blenda też waży!!! jak nima blendy to lzejszy a im wiecej pierdól tym waga wyższaz;) jak z wszystkim
VFR800 RC46 98r była
CBR1100XX Super Blackbird
Darkness Black Metallic
Darkness Black Metallic
- zaba80r
- pisarz
speed -r tanszy a bezpieczniejszy... http://sharp.direct.gov.uk/testsratings/hjc-r-pha-10 http://sharp.direct.gov.uk/testsratings/shark-speed-r
- vicctor
- zadomowiony
- województwo: wielkopolskie
Nie chciał bym pisać bzdur, więc mnie sprostujcie ale co do tej blendy.
Blenda generalnie pogarsza kask - będzie głośniejszy z uwagi na dodatkowe elementy, sama blenda też może wibrować czy zwyczajnie drżeć co daje dodatkowe efekty akustyczne, no i parę gram więcej.
Osobiście żeby uniknąć tego problemu dokupiłem sobie szybę progresywną. Koszt niemały bo to prawie 400pln kosztowało (Shoei, może Shark będzie tańszy), ale muszę powiedzieć, że jeździłem w tym przez całe lato w dzień i w nocy i było OK. Pewnie że zwykła czarna szyba daje lepszą ochronę przed ostrym słoneczkiem, ale progresywna szybka to IMO niezły kompromis.
Blenda generalnie pogarsza kask - będzie głośniejszy z uwagi na dodatkowe elementy, sama blenda też może wibrować czy zwyczajnie drżeć co daje dodatkowe efekty akustyczne, no i parę gram więcej.
Osobiście żeby uniknąć tego problemu dokupiłem sobie szybę progresywną. Koszt niemały bo to prawie 400pln kosztowało (Shoei, może Shark będzie tańszy), ale muszę powiedzieć, że jeździłem w tym przez całe lato w dzień i w nocy i było OK. Pewnie że zwykła czarna szyba daje lepszą ochronę przed ostrym słoneczkiem, ale progresywna szybka to IMO niezły kompromis.
Brak mi koncepcji na fajną stopkę. Ale pracuję nad tym zagadnieniem.
- kubatron2
- klepacz
- Imię: jakub
- województwo: małopolskie
a bleda oszukuje odległosci......sprawdziłem plus wygląd https://www.google.pl/search?q=sedzia+d ... B300%3B400 i taka klepa sie z tego robi
- grover88
- teksciarz
- Imię: Marcin
- województwo: lubelskie
Ja jak szukałem dla siebie kasku po dzwonie to wchodziły w gre tylko dwa w moim zakresie możliwości ( nowy RPHA i XR1100 różnica ok 150zł na korzyść hjc ) w efekciekońcowym padło na szuja bo obsługa była dużo milsza i nie narzekam ( dokupiłem deflektor i wkładki na uszy bo mi głośnawo ) szuj sprawiał na początku wrażenie płytkiego ale jest super i obsługa intuicyjna. Jak masz mamone to gorąco polecam ( za swój w środku sezonu dałem niecałe 1700 już kolorowy )
VFR800 RC46 Fi - poszła w UA
VFR800 RC46 II - czarna bestyia...
VFR800 RC46 II - czarna bestyia...
- Bury
- klepacz
- Imię: Andrzej
nie wiem panowie ja mam jezdze i mi raczej poprawia widzenie w sloneczne dni niz przeszkadza. wibrowanie??? w moim sharku nie ma mowy o wibrowaniu a pare gram wiecej zbytnio nie przeszkadza. moj dam żonie a sobie walne speed R 

VFR800 RC46 98r była
Darkness Black Metallic
Darkness Black Metallic
-
- bywalec
- Imię: Michał
Czyli wychodzi na to ze lepiej sharka speed-r? Tylko jest też taki problem ze głowę mam 56.5cm i hjc muszę mieć rozmiar S a z sharkiem nie wiem czy S czy M ? Na pomorzu ciężko znaleźć sklep w którym mógłbym przymierzyć S i M ewentualnie na zamówienie i trzeba wyłożyć za dwa kaski 

- kiki
- ostry klepacz
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
ja w sharku mając około 60 cm wziąłem M więc Ty bierz mniejszy
- gregors79
- teksciarz
- Imię: Grzegorz
- województwo: śląskie

http://www.xlmoto.pl/kask-airoh-mathiss ... iple-bialy opinie są różne ale cienko z kaską więc będzie musiał wystarczyć. Na aledrogo są po 500 zł (czarne) nie bedzie pasował pod kolor moto ale mi się podoba. Proszę nie krytykowac

pozdrawiam
Transalp 600V 91r był
Suzuki SV 650 2001 był
Vfr 800 Fi 98 był
Vfr 800 Fi 00r jest
Suzuki SV 650 2001 był
Vfr 800 Fi 98 był
Vfr 800 Fi 00r jest
-
- zadomowiony
- Imię: Rafał
- województwo: dolnośląskie
Pytanie trochę offtopowe, ale nie wiedziałem gdzie zamieścić.
Spotkał się ktoś może z kaskiem z wizerunkiem pandy? Potrzebuje zakupić taki, ale.ciężko znaleźć..
Spotkał się ktoś może z kaskiem z wizerunkiem pandy? Potrzebuje zakupić taki, ale.ciężko znaleźć..