Ano wlasnie...napisze tak...jak wymienialem olej to po jezdzie probnej na centralnej stopce wskaznik pokazywal nieco ponizej maxa...Przyjalem wiec ze wszystko jest ok...Kilka dni temu jadac do pracy troche sobie odkrecilem manete, po osmiu godzinach koncze prace, i co widze? pod motocyklem plama oleju...szybka inspekcja i wszystko zaczyna sie ukladac...wyciek z rurki odplywowej...w domu po przyjezdzie motor na centralna... Olej 3mm ponad maximum!...Jutro zabieram sie za upuszczanie nadmiaru...Swoja droga, na czym polega niebezpieczenstwo przy zbyt wysokim poziomie?poscig pisze:Herman
1.Pamiętaj,ze olej najlepiej utrzymywać na poziomie dokladnie pomiędzy max/min VFR oleju nie pobiera pomiędzy wymianami ,po co ta nadgorliwość max stan działa bardziej na niekorzyść niz na korzyść silnika.
Poobserwowalem troche moto i chyba faktycznie mam podobnie...najwiecej zalezy od temperatury otoczenia...jak jest cieplej to moto grzeje sie duzo duzo szybciej, jak jade w nocy to i rama nie jest tak nagrzana...Staram sie nie krecic moto na wysokie obroty wiec jak jade w trasie to przy okolo 100-120 km/h temperatura utrzymuje sie w granicach 75-90 stopni...wzrasta jedynie kiedy sie zatrzymuje lub dluzej jade wolno...2.Z tego co piszesz to temperatura pracy silnika jest zachowana pomiędzy wartościami granicznymi.Podczas jazdy(wszystko tez zależy od tempa i temp.zewnętrznej) wartość 75'C a 90'C to standart,u mnie podczas normalnej jazdy(bez dzidowania) temp.to granice 80'C temp.powietrza ok.20'C,jesli zaczynam szybciej oglądać świat zza szybki to temperatura rośnie nawet do.ok.88'C.Wystraczy,że choc na chwile zatrzymam się lub wjede do miasta temp.rosnie do 90-100'C.
No mniej wiecej tak jest...a i tam mam wrazenie ze jest 'normalniej' gdy wycieklo nieco nadmiarowego oleju...chociaz wciaz mam za duzo...4.Jesli temp.pracy silnika mieści sie miedzy 75-85'C podczas normalnej jazdy,a w mieście i korkach właczają sie wentylatory i temp.z górnej granicy spada to niczym sie nie przejmój.Odpal moto i czekaj aż osiagnie max temp.jesli temp dojdzie do np.110'C i nie włączy sie wentylator to będziesz miał wtedy zmartwienie i problem do rozwiązania. Pomorzemy)