jakie konsekwencje bez prawka na kat. A

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
mack72
klepacz
klepacz
Imię: MACIEJ
województwo: podlaskie
Kontakt:

Post autor: mack72 » ndz 08 lut 2009, 21:20

j...ie mnie to co Kozaki bez prawka sobie myślą o takich Cieniasach z prawkiem..ale moim skromnym zdaniem to brak wam JAJ,drodzy motocykliści,żeby te pare ósemek wykręcic,,,a może poprostu nie dacie rady hehe :twisted:

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » ndz 08 lut 2009, 21:28

ja tam prawka nie mam
jezdze już caly rok
jechałem milion razy koło policji i nawet nie patrzyli na mnie

ale wiem jedno: kiedys nadejdzie ten sądny dzien
a ja już nie będę bez prawka

a propos: są już te kursy na prawko A w lutym ?

Awatar użytkownika
kecajm69
klepacz
klepacz
Imię: Jacek

Post autor: kecajm69 » ndz 08 lut 2009, 21:33

Znam takiego kolegę który śmigał bez prawka i po półrocznej samowolce przy próbie pierwszej kontroli zaliczył szlifa przed policjantami bo się wystraszył tak to komentował. Za mandat i naprawe moto było by prawko.Ale lepiej mu było zgrywać cwaniaka z bańką w nosie.
Jacek M.

Awatar użytkownika
Szozdul
pisarz
pisarz
Imię: Maciek

Post autor: Szozdul » ndz 08 lut 2009, 22:18

A czy to nie jest tak że jak komuś zrobi się krzywdę i załóżmy ze poszkodowany zostanie inwalidą to do konca swojego zycia trzeba mu rente wypłacac? Chyba nie warto ryzykować....... moze byc nie z Twojej winy bo ktos Ci zajedzie droge odbijesz i niechcący przejedziesz kogos? Wsadzic mogą za takie coś, jeszcze jak na pasach kogos sie zaczepi to wogole koniec.

Awatar użytkownika
maciek 800
klepacz
klepacz

Post autor: maciek 800 » ndz 08 lut 2009, 22:22

Kamieniami nie rzucam bo bez winy nie jestem, ale..... miałem 2 rutynowe kontrole uprawnień już jak prawko miałem. Co wiecej jak wracaliśmy ze zlotu w Bieszczadach jakieś 10 motocykli to też nam zrobili kontrolę z blokadą drogi w Kozienicach.
A mając dzwona przywal w S- kę albo Kota to do końca życia będziesz spłacał dzwona zamiast beztrosko śmigać na nowych sprzętach. A kurs to jedyne 1000 PLN . ;-)

Awatar użytkownika
Jonecki
teksciarz
teksciarz
Imię: Hubert
Kontakt:

Post autor: Jonecki » ndz 08 lut 2009, 22:32

Sam zaczynałem od jazdy bez kwitu i parę razy przed niebieskimi musiałem zmykać (w gatkach miałem naprawdę ciepło :???: ) i chociaż to były czasy CZ i Junaka, to do tej pory mam pewien niesmak (jeśli nie gorzej). Patrząc na te moje wyczyny głupio mi teraz i mogę powiedzieć ze więcej nie siądę za stery czegoś na co nie mam uprawnień. Zresztą zaraz po tym jak zalegalizowałem swoją skromną osobę na drodze zrobiło mi sie głupio :neutral: bo w sumie dużo sie nie wysiliłem a jazda in legal jest dla mnie dożo przyjemniejsza. Jeśli jesteś dobrym kierowcą ( a nie wątpię że tak jest) to egzamin na prawko nie będzie dla Ciebie ŻADNYM problemem. Mam zresztą dosyć słuchania że ten czy tamten to zapier.... bez prawka i dla wszystkich jest OK. Szlag mnie wtedy trafia :bardzozly. Tak wiec, jeśli masz/chcesz latać na moto po publicznych drogach to tylko z prawem jazdy kat. A innej opcji nie ma.

PS.
Pomijając powyższe wypociny jest jeszcze jeden szczegół...... Ja po prostu takich ludzi nie szanuję :evil: stawiam ich w jednej linii z tymi po kielichu czy jednym piwku.
Sens tkwi w bezsensie sensu...

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » ndz 08 lut 2009, 22:43

jogesm3m pisze:ja jezdzilem bez prawka prawie rok i ani razu mnie nie zatrzymali moim zdanie mjezeli nie nagionasz przepisow i wygladasz jak motocyklista to cie nie zatrzymia :D
nie łap minusów na Północy joges, mam nadzieje, ze masz lejce, bo będziemy w 3mieście omijać ;-) ma być wszystko cacy jeździć z kimś kto nie ma prawka.......to jak samobójstwo.....chyba że lubisz adrenaline.....ale to chyba bez znaczenia ;-)
temat lejcy poruszany był głęboko u nas na forum kiedyś, nie ma tu szacunu w tę stronę, sorry. bezpieczna jazda, to Nas interesuje, tzn szybko sprawnie i bezpiecznie, zgodnie z praawem tzn papierem :bye
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
Gregory
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Grzesiek
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Gregory » pn 09 lut 2009, 08:30

Janusz B. pisze:
[b]Gregory[/b] pisze:ale jak będziesz uczestniczył w wypadku, to koszty rosną, bo zawsze to będzie twoja wina i poniesiesz wszystkie koszty naprawy pojazdów w nim uczestniczących.
Nic bardziej błędnego.
Jeżeli wypadek będzie z winy tej drugiej osoby, okoliczność że nie masz prawka nie zwalnia ubezpieczalni tamtego człowieka z odpowiedzialności cywilnoprawnej. Oczywiście nie będą chcieli płacić i bez procesu raczej się nie obędzie, ale ostatecznie jakiś tam hajs da się wyszarpnąć.
Nie zadziałają jednak Twoje ubezpieczenia i jeśli będzie wypadek z Twojej winy to Twoja ubezpieczalnia pokryje koszty uczestnikowi wypadku, a potem przyjdzie do Ciebie po pieniądze, zaś z AC i NNW nie zobaczysz ani złotówki.

Tak czy inaczej nie pier*ol i rób prawko.
Tylko, że policja zawsze uzna twoją winę, gdyż traktują to jak jazdę po kielichu. Powiedzą Ci po prostu: Pana tu nie powinno być, bo nie ma Pan uprawnień do kierowania pojazdu.

Tak, czy siak, rób prawko :evil:
Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów

Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.

CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » pn 09 lut 2009, 08:55

Ja kilka lat jeździłem bez prawka, ale tylko dlatego że nie miałem lat jeszcze, aby zrobić.
Tyle stresu co się najadłem za każdym razem, jak miśki mijałem, to tylko ja wiem.

A jak tylko mogłem, zrobiłem od razu A i B i od tamtej pory, mam spokój. I z perspektywy kilku lat wiem, że głupotą jest być pełnoletnim i jeździć na moto bez prawa jazdy. Bo taki to motocyklista, jak ...

Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz
Imię: Dżony

Post autor: Janusz B. » pn 09 lut 2009, 09:59

[b]Gregory[/b] pisze:Tylko, że policja zawsze uzna twoją winę (...)Powiedzą Ci po prostu: Pana tu nie powinno być, bo nie ma Pan uprawnień do kierowania pojazdu.
Nie zawsze. Znam takiego Pana osobiście (dużo ludzi z tego forum go zna ;-)), który miał dzwona i nie miał prawa jazdy, a policja sprawcą wypadku uznała kierowcę samochodu.
Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie.
Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę...
http://www.bezwiny.pl

Awatar użytkownika
JuNioR
klepacz
klepacz
Imię: Przemek
Kontakt:

Post autor: JuNioR » pn 09 lut 2009, 10:18

Jazda bez lejcy jest osobistą sprawą każdego motonity. Nie pochwalam, ani nie ganię. Każdy zna ryzyko, każdy wie że konsekwencje mogą być srogie.

Ale tak samo w ogóle jest przy wsiadaniu na sprzęt - dla jednych głupie ryzykowanie życia, dla nas całe życie.

Ja nie wsiadłem bez lejcy, bo w życiu zawsze tak jest że wypadek zrobisz zawsze wtedy jak nie jesteś w porządku. W moim osobistym odczuciu, jest to niepotrzebne zwiększanie stresu gdy mijasz miśków, odbiera przyjemność z jazdy. Poza tym, co to za motonita turystyk, który nie podróżuje poza PL, a jak pojedziesz do Gebbelsów bez Białeczka i coś zrobisz - współczuję $$

A co do jazdy w grupie, jeśli ktoś nie ma lejcy, i przy jeździe w grupie zacznie coś świrować, uciekać, kombinować przed policją - czym spowoduje ryzyko dla reszty grupy - niech wypier** i z nim już nie pojadę dopóki nie zrobi prawka.
Natomiast jeśli jeździ normalnie - to tylko jego ryzyko.

Każdy jest dorosły - niech sam ocenia opłacalność własnych decyzji i sam dokonuje wyborów.

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » pn 09 lut 2009, 11:10

ZULEK pisze:Robsonic masz dziecinne podejście do tematu i chwaliś się nie masz czym.
"Męczysz" się raz a później masz czyste sumienie i pełny komfort jazdy.
Nie piszę o konsekwencjach jazdy bez prawka czy z bo gleby dzwony i poważne wypadki zdarzają się i tym co mają prawko.
A że kontrolują.... to bardzo dobrze od tego są i taką mają robotę!!
Coś czuje że policjantem chyba jesteś kolego ;-) i niczym się nie chwale, bo nie ma czym...
A prawko zrobie,może jak wezmę urlop.... mam pracę która mi cały dzień zabiera,niestety....
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » pn 09 lut 2009, 12:49

jak mnie polizei zatrzyma a mam kat. B to dostaję 300 zł i ktoś musi odjechać moim sprzętem lub puszczają mnie i jadę dalej

więc policji jak dotąd nie bałem się, bo nie ma czego

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » pn 09 lut 2009, 12:52

bialy-murzyn pisze:B to dostaję 300 zł
więc policji jak dotąd nie bałem się, bo nie ma czego
3 razy Cię złapią i masz prawko. Za 4 razem, już wychodzisz poza tą kalkulację ...

Awatar użytkownika
ZULEK
pisarz
pisarz
Imię: Jarek
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ZULEK » pn 09 lut 2009, 13:01

robsonic pisze:Coś czuje że policjantem chyba jesteś kolego
To Robsonic masz marny węch bo niebieską pałką to ja nie jestem.
Jak każdy noramlny ujęty w polskie prawo obywatel pałkę mam koloru normalnego ;-) ;-) :biggrin :biggrin

ODPOWIEDZ