jakie konsekwencje bez prawka na kat. A
- bialy-murzyn
- klepacz
- Szozdul
- pisarz
- Imię: Maciek
A czy to nie jest tak że jak komuś zrobi się krzywdę i załóżmy ze poszkodowany zostanie inwalidą to do konca swojego zycia trzeba mu rente wypłacac? Chyba nie warto ryzykować....... moze byc nie z Twojej winy bo ktos Ci zajedzie droge odbijesz i niechcący przejedziesz kogos? Wsadzic mogą za takie coś, jeszcze jak na pasach kogos sie zaczepi to wogole koniec.
- maciek 800
- klepacz
Kamieniami nie rzucam bo bez winy nie jestem, ale..... miałem 2 rutynowe kontrole uprawnień już jak prawko miałem. Co wiecej jak wracaliśmy ze zlotu w Bieszczadach jakieś 10 motocykli to też nam zrobili kontrolę z blokadą drogi w Kozienicach.
A mając dzwona przywal w S- kę albo Kota to do końca życia będziesz spłacał dzwona zamiast beztrosko śmigać na nowych sprzętach. A kurs to jedyne 1000 PLN .
A mając dzwona przywal w S- kę albo Kota to do końca życia będziesz spłacał dzwona zamiast beztrosko śmigać na nowych sprzętach. A kurs to jedyne 1000 PLN .

- Jonecki
- teksciarz
- Imię: Hubert
- Kontakt:
Sam zaczynałem od jazdy bez kwitu i parę razy przed niebieskimi musiałem zmykać (w gatkach miałem naprawdę ciepło
) i chociaż to były czasy CZ i Junaka, to do tej pory mam pewien niesmak (jeśli nie gorzej). Patrząc na te moje wyczyny głupio mi teraz i mogę powiedzieć ze więcej nie siądę za stery czegoś na co nie mam uprawnień. Zresztą zaraz po tym jak zalegalizowałem swoją skromną osobę na drodze zrobiło mi sie głupio
bo w sumie dużo sie nie wysiliłem a jazda in legal jest dla mnie dożo przyjemniejsza. Jeśli jesteś dobrym kierowcą ( a nie wątpię że tak jest) to egzamin na prawko nie będzie dla Ciebie ŻADNYM problemem. Mam zresztą dosyć słuchania że ten czy tamten to zapier.... bez prawka i dla wszystkich jest OK. Szlag mnie wtedy trafia
. Tak wiec, jeśli masz/chcesz latać na moto po publicznych drogach to tylko z prawem jazdy kat. A innej opcji nie ma.
PS.
Pomijając powyższe wypociny jest jeszcze jeden szczegół...... Ja po prostu takich ludzi nie szanuję
stawiam ich w jednej linii z tymi po kielichu czy jednym piwku.

PS.
Pomijając powyższe wypociny jest jeszcze jeden szczegół...... Ja po prostu takich ludzi nie szanuję

Sens tkwi w bezsensie sensu...
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
nie łap minusów na Północy joges, mam nadzieje, ze masz lejce, bo będziemy w 3mieście omijaćjogesm3m pisze:ja jezdzilem bez prawka prawie rok i ani razu mnie nie zatrzymali moim zdanie mjezeli nie nagionasz przepisow i wygladasz jak motocyklista to cie nie zatrzymia

temat lejcy poruszany był głęboko u nas na forum kiedyś, nie ma tu szacunu w tę stronę, sorry. bezpieczna jazda, to Nas interesuje, tzn szybko sprawnie i bezpiecznie, zgodnie z praawem tzn papierem

VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
- Gregory
- ostry klepacz
- Imię: Grzesiek
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Tylko, że policja zawsze uzna twoją winę, gdyż traktują to jak jazdę po kielichu. Powiedzą Ci po prostu: Pana tu nie powinno być, bo nie ma Pan uprawnień do kierowania pojazdu.Janusz B. pisze:Nic bardziej błędnego.[b]Gregory[/b] pisze:ale jak będziesz uczestniczył w wypadku, to koszty rosną, bo zawsze to będzie twoja wina i poniesiesz wszystkie koszty naprawy pojazdów w nim uczestniczących.
Jeżeli wypadek będzie z winy tej drugiej osoby, okoliczność że nie masz prawka nie zwalnia ubezpieczalni tamtego człowieka z odpowiedzialności cywilnoprawnej. Oczywiście nie będą chcieli płacić i bez procesu raczej się nie obędzie, ale ostatecznie jakiś tam hajs da się wyszarpnąć.
Nie zadziałają jednak Twoje ubezpieczenia i jeśli będzie wypadek z Twojej winy to Twoja ubezpieczalnia pokryje koszty uczestnikowi wypadku, a potem przyjdzie do Ciebie po pieniądze, zaś z AC i NNW nie zobaczysz ani złotówki.
Tak czy inaczej nie pier*ol i rób prawko.
Tak, czy siak, rób prawko

Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów
Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.
CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,
Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.
CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,
- rinas
- klepacz
- Imię: Paweł
Ja kilka lat jeździłem bez prawka, ale tylko dlatego że nie miałem lat jeszcze, aby zrobić.
Tyle stresu co się najadłem za każdym razem, jak miśki mijałem, to tylko ja wiem.
A jak tylko mogłem, zrobiłem od razu A i B i od tamtej pory, mam spokój. I z perspektywy kilku lat wiem, że głupotą jest być pełnoletnim i jeździć na moto bez prawa jazdy. Bo taki to motocyklista, jak ...
Tyle stresu co się najadłem za każdym razem, jak miśki mijałem, to tylko ja wiem.
A jak tylko mogłem, zrobiłem od razu A i B i od tamtej pory, mam spokój. I z perspektywy kilku lat wiem, że głupotą jest być pełnoletnim i jeździć na moto bez prawa jazdy. Bo taki to motocyklista, jak ...
- Janusz B.
- klepacz
- Imię: Dżony
Nie zawsze. Znam takiego Pana osobiście (dużo ludzi z tego forum go zna[b]Gregory[/b] pisze:Tylko, że policja zawsze uzna twoją winę (...)Powiedzą Ci po prostu: Pana tu nie powinno być, bo nie ma Pan uprawnień do kierowania pojazdu.

Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie.
Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę...
http://www.bezwiny.pl
Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę...
http://www.bezwiny.pl
- JuNioR
- klepacz
- Imię: Przemek
- Kontakt:
Jazda bez lejcy jest osobistą sprawą każdego motonity. Nie pochwalam, ani nie ganię. Każdy zna ryzyko, każdy wie że konsekwencje mogą być srogie.
Ale tak samo w ogóle jest przy wsiadaniu na sprzęt - dla jednych głupie ryzykowanie życia, dla nas całe życie.
Ja nie wsiadłem bez lejcy, bo w życiu zawsze tak jest że wypadek zrobisz zawsze wtedy jak nie jesteś w porządku. W moim osobistym odczuciu, jest to niepotrzebne zwiększanie stresu gdy mijasz miśków, odbiera przyjemność z jazdy. Poza tym, co to za motonita turystyk, który nie podróżuje poza PL, a jak pojedziesz do Gebbelsów bez Białeczka i coś zrobisz - współczuję $$
A co do jazdy w grupie, jeśli ktoś nie ma lejcy, i przy jeździe w grupie zacznie coś świrować, uciekać, kombinować przed policją - czym spowoduje ryzyko dla reszty grupy - niech wypier** i z nim już nie pojadę dopóki nie zrobi prawka.
Natomiast jeśli jeździ normalnie - to tylko jego ryzyko.
Każdy jest dorosły - niech sam ocenia opłacalność własnych decyzji i sam dokonuje wyborów.
Ale tak samo w ogóle jest przy wsiadaniu na sprzęt - dla jednych głupie ryzykowanie życia, dla nas całe życie.
Ja nie wsiadłem bez lejcy, bo w życiu zawsze tak jest że wypadek zrobisz zawsze wtedy jak nie jesteś w porządku. W moim osobistym odczuciu, jest to niepotrzebne zwiększanie stresu gdy mijasz miśków, odbiera przyjemność z jazdy. Poza tym, co to za motonita turystyk, który nie podróżuje poza PL, a jak pojedziesz do Gebbelsów bez Białeczka i coś zrobisz - współczuję $$
A co do jazdy w grupie, jeśli ktoś nie ma lejcy, i przy jeździe w grupie zacznie coś świrować, uciekać, kombinować przed policją - czym spowoduje ryzyko dla reszty grupy - niech wypier** i z nim już nie pojadę dopóki nie zrobi prawka.
Natomiast jeśli jeździ normalnie - to tylko jego ryzyko.
Każdy jest dorosły - niech sam ocenia opłacalność własnych decyzji i sam dokonuje wyborów.
- robsonic
- klepacz
- Imię: Robert
- Kontakt:
Coś czuje że policjantem chyba jesteś kolegoZULEK pisze:Robsonic masz dziecinne podejście do tematu i chwaliś się nie masz czym.
"Męczysz" się raz a później masz czyste sumienie i pełny komfort jazdy.
Nie piszę o konsekwencjach jazdy bez prawka czy z bo gleby dzwony i poważne wypadki zdarzają się i tym co mają prawko.
A że kontrolują.... to bardzo dobrze od tego są i taką mają robotę!!

A prawko zrobie,może jak wezmę urlop.... mam pracę która mi cały dzień zabiera,niestety....
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę 

- bialy-murzyn
- klepacz