Okularnicy- do tablicy!
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
Re: Okularnicy- do tablicy!
proste oprawki http://optisfera.pl/media/catalog/produ ... 220091.jpg
odpowiedni kask przeznaczony dla okularników i nie ma problemów z uciskiem.
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- Ruda i Piotr
- stary wyjadacz
- Imię: Kasia
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Od zawsze śmigam w okularach i nigdy nie miałam żadnych problemów z zakładaniem ich pod kask a zawsze śmigam w integralu 
Co do parowania to wystarczy krótka wizyta w sklepie optycznym i panie zaoferują mnóstwo specyfików przeciw parowaniu
Pozdrawiam

Co do parowania to wystarczy krótka wizyta w sklepie optycznym i panie zaoferują mnóstwo specyfików przeciw parowaniu

Pozdrawiam

Mamy dwie miłości-
i
VFR Viking SeXszyn North Roads

VFR Viking SeXszyn North Roads
3 lata latam w soczewkach i polecam tym którzy mają okulary bo komfort nieporównywalny
Jaką masz wadę? Jak 0,5dpi to spokojnie kup soczewki (najlepiej miesięczne) i zakładasz rano a ściągasz wieczorem
Jaką masz wadę? Jak 0,5dpi to spokojnie kup soczewki (najlepiej miesięczne) i zakładasz rano a ściągasz wieczorem
-
- zadomowiony
- Imię: Marcin
- województwo: kujawsko-pomorskie
Nigdy nie zakumam co fajnego jest w szczękowcach.Hefajstos pisze:Najlepszym rozwiązaniem dla okularników są kaski z podnoszoną szczeną, sam taki mam i nosze "bryle" i nie mam problemów z okularami podczas zakładania garnka. Co do parowania? hmm w chłodne dni zdarzało sie że szybka kasku parowała ale czesciowo (szybka miała fabrycznego niby anty-foga), ale okulary nie.
Ciężkie toto, obsługa mechanizmu w większości dziadowska, wcale nie ma więcej miejsca na okulary.
Serio. Jedynym argumentem za szczękowcem lata temu byłaby blenda. Ale w tej chwili blendę można znaleźć również w integralach.
To czy jest dużo miejsca na okulary zależy od konkretnego modelu kasku. Są modele integralne, w które okulary wkłada się łatwo - te z większymi otworami.
Krótko - rada kupna kasku w sklepie a nie w necie ma największy sens dla osoby noszącej okulary. Kask trzeba koniecznie przymierzyć. A przy kupnie następnych oprawek trzeba wybrać się z kaskiem do optyka.
Nie czyń jak ja czynię. Czyń jak nauczam.
-
- zadomowiony
Są też modele z elastycznymi plastikowymi zausznikami.Fakir pisze:proste oprawki http://optisfera.pl/media/catalog/produ ... 220091.jpg
Tak jak pisałem wcześniej - dobrze do optyka wybrać się z kaskiem.
- Radarro
- klepacz
- Imię: Radek
- województwo: śląskie
Ja śmigam od zawsze w okularach i w integralu i nie jest źle.
Tzn nie było źle bo od 2 tyg mam nowe okulary z końcówkami zauszników "w gumie" i już tak łatwo pod kask nie wchodzą, szczególnie jak łeb chociaż trochę sie spoci.
Dlatego proponuje proste zauszniki i plastikowe, łatwiej na uszy wejdą.
Johann - głowny arg za szczękowcem jest taki, że zakładasz kask na łeb z okularami i zamykasz przyłbicę. Tylko tyle i aż tyle.
Tzn nie było źle bo od 2 tyg mam nowe okulary z końcówkami zauszników "w gumie" i już tak łatwo pod kask nie wchodzą, szczególnie jak łeb chociaż trochę sie spoci.
Johann - głowny arg za szczękowcem jest taki, że zakładasz kask na łeb z okularami i zamykasz przyłbicę. Tylko tyle i aż tyle.
V4 + R6 Brotherhood
TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400

TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400
-
- zadomowiony
Sądzę, że to zależy od modelu szczękowca. Przymierzałem kilka i przy dwóch różnych parach oprawek bardzo niewiele szczękowców dało taką możliwość.Radarro pisze:Ja śmigam od zawsze w okularach i w integralu i nie jest źle.
Nadal minusy przesłaniają plusy.
Kupując kask zwracałem uwagę na problem z okularami - noszę je od 6 lat. Ni jak nie mogę wepchać palucha do oka by założyć soczewkę. Chciałem kupić kask integralny ale był problem z zakładaniem okularów. Przynajmniej w tych modelach co mierzyłem - a mierzyłem ich dużo. Kupiłem kask z podnoszoną szczęką (nolana 104) i jak na razie nie mam problemów z parowaniem okularów. Ale doświadczenie w tym względzie mam nieduże.