rok prod. niezgodny z numerem ramy i malowaniem

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Martini_222
Imię: Marcin
województwo: pomorskie

rok prod. niezgodny z numerem ramy i malowaniem

Post autor: Martini_222 » wt 20 wrz 2016, 08:14

Witajcie

Stęskniony wypadami na bezdroża postanowiłem kupić enduro, wybór padł na leciwą Super Tenere z roku 93 sprowadzoną ze Szwajcarii. Motocykl od prywatnego importera który ma zarejestrowaną działalność i sprowadza maszyny od 13 lat z jednego miejsca - ASO Aprilia w Szwajcarii. Pojazd jest już zarejestrowany w Polsce ponieważ Pan importer dostaje zbiorczą fakturę na kilka motocykli i nie mógłby rozdzielić tego na poszczególne dokumenty. I o ile nie mam zastrzeżeń do stanu motocykla bo jest po prostu w dobrej kondycji to wychodzi na to że wg malowania i numeru ramy pojazd jest z roku 1989, natomiast kupiłem go jako motocykl z datą produkcji 1993. Nie wiem co o tym myśleć, jakiś niesmak pozostaje. Zastanawiam się czy nie zwrócić motocykla, czy może poprosić o jakieś dokumenty potwierdzające historię.

Co o tym myślicie?
XZ550->Bandit 600->ZZR 1100->Transalp PD06->DR 800 BIG->VFR 750

Awatar użytkownika
belkot
klepacz
klepacz
województwo: śląskie

Re: rok prod. niezgodny z numerem ramy i malowaniem

Post autor: belkot » wt 20 wrz 2016, 08:31

Albo syf albo został pierwszy raz zarejestrowany w 1993 roku i date pierwszej rejestracji podano jako rok produkcji. Czesto tak jest za granicą

Awatar użytkownika
Niron
klepacz
klepacz
województwo: lubelskie

Re: rok prod. niezgodny z numerem ramy i malowaniem

Post autor: Niron » wt 20 wrz 2016, 10:49

Nie wiem jak to jest w Szwajcarii, ale w Niemczech była by to normalna sytuacja, tak jak mówi Belkot
„If everything seems under control you’re just not going fast enough”
CB 500 -> CBR 600 F3 -> VFR 800 FI

ODPOWIEDZ