nowy motocykl - milion pytań
-
- Imię: Michal
- województwo: dolnośląskie
Re: nowy motocykl - milion pytań
ad ubezpieczenia.. zapewne kupię jak rok temu jakieś tłuste assistance - np z pzu z jakimś dużym limitem km na holowanie co by w razie potrzeby mnie ściągnęli .
Właśnie - może ktoś z was wie.. jak jest limit holowania np 400 km - to oni wiozą Ciebie w stronę domu czy do najbliższego warsztatu który robi mi to co sie spierdzieliło ?
Właśnie - może ktoś z was wie.. jak jest limit holowania np 400 km - to oni wiozą Ciebie w stronę domu czy do najbliższego warsztatu który robi mi to co sie spierdzieliło ?
- veeefour
- pisarz
- Imię: Przemek
Sorry ale takie zawodowe zboczenie - jak opor wzrasta to prad malejebrat_be pisze:To i ja dorzucę swoje "3 grosze" w temacie elektryki - zdecydowanie, ale to bardzo zdecydowanie polecam przegląd CAŁEJ elektryki po kątem połączeń na kostkach. Jeżeli są słabe styki (brudne, zaśniedziałe), to wzrasta opór, a co za tym idzie i prąd, co w dalszej kolejności prowadzi do przegrzewania się elementów układu (kostek, regulatora itp.)... Dlatego wentylatorki na niewiele się zdają - mogą nieco pomóc, ale to nie jest podstawowe rozwiązanie problemu.
Wskaźnik ładowania lub jakiś mały cyfrowy miernik napięcia zdecydowanie pomaga wcześnie wyłapać problem i zapobiec destrukcyjnym skutkom. Ja mam zamontowane gniazdo zapalniczki tuż obok stacyjki, a w nim montuję taki fajny, cyfrowy wskaźnik zintegrowany z ładowarką USB, kupiony kiedyś u PETER-a za cenę ponad połowę mniejszą, niż ten, tu pokazany za 70,- złTelefon bez nawigacji ładuje się normalnie, a z włączoną nawigacją baaaardzo powoli, ale coś ładuje. Optymalna ładowarka to z wydajnością prądową ok. 2A.
Wracając do połączeń styków i kostek - szczególnie uważnie należy się przejrzeć:
- niebieskiej kostce masowej (zbiera wszystkie "masy"), znajduje się pod owiewkami, w grubej wiązce z lewej strony bliżej przodu;
- kostce łączącej alternator z regulatorem napięcia (3 żółte przewody od alternatora z chyba czarnymi od regulatora) oraz tuż obok - wyjście regulatora na instalację (zielone i czerwone przewody), pod prawą owiewką boczną, nad chłodnicą;
- punktom podłączenia masy do ramy, bliżej tyłu zbiornika paliwa - pod nim - przewody z końcówką oczkową pod śruby;
- kostkom łączącym instalację z bezpiecznikami, skrzynki bezpieczników są z lewej i prawej strony, bliżej przodu.
To chyba najważniejsze. Ale się rozpisałem...mam nadzieję, że będzie pomocne. Więcej szczegółów w konkretnych tematach, w dziale ELEKTRYKA.

Producent elektronicznych tempomatow dla VFR1200 i VFR1200X:
https://www.youtube.com/channel/UCshzgJ ... PiFdgup5IQ
http://www.bikersoracle.com/vfr/forum/s ... p?t=130536
http://www.crosstourer.com/index.php/board,31.0.html
https://www.youtube.com/channel/UCshzgJ ... PiFdgup5IQ
http://www.bikersoracle.com/vfr/forum/s ... p?t=130536
http://www.crosstourer.com/index.php/board,31.0.html
- Robertos
- pisarz
- Imię: Robert
- województwo: zachodniopomorskie
Mi altek padł za Rygą - jechałem do Petersburga i z powrotem do domu z aku samochodowym na kanapie ładując go nocą.Zaper pisze:Altki padają w Vtec, z Węgier z kolegą wracaliśmy bez ładowania, musiał kupić aku samochodowe, a i tak brakło mu prądu na ostatnie 30 km, Jagna z tego co kojarzę 2x w trasie, Wydra też miał problem...
FZ6S->VFR800 V-tec ABS "06->brak
-
Czytając to wszystko to chyba jeszcze sobie wezmę mały prostownik spakuje 
Czym podłączyłeś aku z auta ? Kable krótkie ...

Czym podłączyłeś aku z auta ? Kable krótkie ...
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: mazowieckie
Jak masz przełączony wskaźnik temperatury na zewnętrzny i jest na dworze poniżej zera, to właśnie tak się dowiadujesz, że termostat stoi.Miszak pisze:Kto na zimnym silniku kręci tak wysoko moto ?
Adam
- Robertos
- pisarz
- Imię: Robert
- województwo: zachodniopomorskie
o takShankar3 pisze:...Czym podłączyłeś aku z auta ? Kable krótkie ...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
FZ6S->VFR800 V-tec ABS "06->brak
- brat_be
- teksciarz
- Imię: Sławek
Proponuję Ci posłuchać Wydry, bo wie, o czym pisze:Shankar3 pisze:. . . - co nie zmienia faktu , że pastę i dodatkowy radiator założę - nie kosztuje to wiele a jak ma minimalnie chociaż pomóc - niech pomoże
Nooo, może sam wiatraczek jakiś nieduży, płaski dało by się upchnąć.wydra pisze:. . . w V-tec-u nie załozysz radiatora i wiatraczka do regulatora, ponieważ ten jest przykręcony do ramy z prawej strony, z VFR 1200 wsadzić tam regulator to cuda wianki a co dopiero dodatkowy radiator . . .

Założenie wskaźnika/miernika napięcia wystarczająco wcześnie Cię ostrzeże, abyś zdążył zareagować.
A przy tej okazji dodał bym jeszcze przegląd, czyszczenie układu hamulcowego oraz wymianę płynu hamulcowego i "sprzęgłowego" (ten sam DOT4).saywer pisze:. . . poza tym stan napędu i ogumienia, no i dobre ubezpieczenie to podstawa.
Veeefour, wiem wiem, to był taki trochę skrót myślowy, bardziej dla zobrazowania problemu, niż wytłumaczenia prawa Ohma.veeefour pisze:. . . Sorry ale takie zawodowe zboczenie - jak opor wzrasta to prad maleje

W tym przypadku chyba należałoby zwrócić uwagę na fakt, że na takim połączeniu/kostce, gdzie wzrasta opór - wzrasta na nim spadek napięcia - wzrasta wydzielanie mocy, która musi być oddana w postaci ciepła itd. ... Tak lepiej?

V-TEC '03 od St@rego 

- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
No niebrat_be pisze:wzrasta wydzielanie mocy

- brat_be
- teksciarz
- Imię: Sławek
Emil-u, ale ja napisałem, że "wzrasta na nim spadek napięcia", czyli wzrasta napięcie, które odkłada się na samym elemencie o większej rezystancji, dlatego wydzielanie mocy na nim wzrasta.emil pisze:. . . skoro na złączu spada napięcie, . . .
Dobra, ale to nie wątek na taki temat dyskusji.

V-TEC '03 od St@rego 

-
Dobra .. Pierwszy tysiąc dziś pękł .
Wiec opinia na gorąco
Wcześniej jeździłem banditem 600n a następnie 650 s
Co mogę powiedzieć ?
Po pierwszych 50 km chciałem zepchnąć Hondę ze skarpy - tak mnie bolały ręce , pozycja do dupy wieje prosto w kask , ciężki kloc którego parkując muszę myślec do przodu - aby nie trzeba było nim wycofywać pod górkę
Po tym tysiącu w siodle - pozycja super - kwestia przyzwyczajenia i jest super
Ręce nie bolą - widać ze sie po prostu przyzwyczaiłem
90 % czasu jeździłem po Wrocławiu .. W korkach da sie filtrować
i masa nie sprawia tu problemu .
Szarpanie vtecA ? Jezuuuuu jak ja to lubię
Wiać wieje .. Zaczynam sie rozglądać za wyższa szyba
Co mi jeszcze przeszkadza ? Grzeje mi w uda
jeżu - ta ramą parzy
W korkach szybko sie grzeje - powyżej 100 stopni ciagle i wiatraki szaleją ..
Tak przy okazji .. Jaka tam może być maksymalna temperatura ? Taka bezpieczna - abym wiedział kiedy sie zatrzymać i na niego dmuchać
Ps. W końcu cos w nocy widzę - porównujac lampy z poprzednich modeli .. Ameryka
jak w dzień 3-)
Wiec opinia na gorąco

Wcześniej jeździłem banditem 600n a następnie 650 s
Co mogę powiedzieć ?
Po pierwszych 50 km chciałem zepchnąć Hondę ze skarpy - tak mnie bolały ręce , pozycja do dupy wieje prosto w kask , ciężki kloc którego parkując muszę myślec do przodu - aby nie trzeba było nim wycofywać pod górkę
Po tym tysiącu w siodle - pozycja super - kwestia przyzwyczajenia i jest super

Ręce nie bolą - widać ze sie po prostu przyzwyczaiłem

90 % czasu jeździłem po Wrocławiu .. W korkach da sie filtrować

Szarpanie vtecA ? Jezuuuuu jak ja to lubię

Wiać wieje .. Zaczynam sie rozglądać za wyższa szyba

Co mi jeszcze przeszkadza ? Grzeje mi w uda

W korkach szybko sie grzeje - powyżej 100 stopni ciagle i wiatraki szaleją ..
Tak przy okazji .. Jaka tam może być maksymalna temperatura ? Taka bezpieczna - abym wiedział kiedy sie zatrzymać i na niego dmuchać

Ps. W końcu cos w nocy widzę - porównujac lampy z poprzednich modeli .. Ameryka

- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
Niestety to się nie zmieni, do innych rzeczy się przyzwyczaisz a to dalej będzie parzyło.Shankar3 pisze: Grzeje mi w uda jeżu - ta ramą parzy

LWL 74HN
- śliniak290
- klepacz
- Imię: Wojciech
Załóż ochraniacz na torbę bo będzie na twardo 

Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!
-
owinę folią aluminiową i będą pieczone.. jak ziemniaki z ogniskaśliniak290 pisze:Załóż ochraniacz na torbę bo będzie na twardo

- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
Takie duże czy takie miękkie?Shankar3 pisze: jak ziemniaki z ogniska

LWL 74HN
-
takie pomarszczone - jak stare ziemniaki