FOTORADARY

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
urban
Imię: Tomasz
województwo: mazowieckie

FOTORADARY

Post autor: urban » ndz 16 mar 2014, 19:52

Słyszałem ostatnio ciekawą informację na CB, ponoć TK orzekł że już nie można robić zdjęć z tyłu pojazdu (niewiem jak to się ma do motocykli) i wszystkie mandaty wystawione z takowych zdjęć tracą ważność. Więcej, ci którzy dostali takie mandaty i je zapłacili, mogą się domagać zwrotu zapłaconych kwot. Ktoś jeszcze słyszał?

Awatar użytkownika
śliniak290
klepacz
klepacz
Imię: Wojciech

Re: FOTORADARY

Post autor: śliniak290 » ndz 16 mar 2014, 19:57

fajnie by było :D
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!

Awatar użytkownika
brylek22
klepacz
klepacz

Post autor: brylek22 » ndz 16 mar 2014, 20:18

No był taki artykuł na interia, ja razie w to nie wieżę, jak zresztą większości artykułów na portalach, ale w każdym kłamstwie jest ziarnko prawdy, więc pewnie coś jest ją rzeczy, ale przed wcześnie żeby się cieszyć

Awatar użytkownika
firemanek1972
zadomowiony
zadomowiony
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: firemanek1972 » ndz 16 mar 2014, 20:35

urban pisze:Słyszałem ostatnio ciekawą informację na CB, ponoć TK orzekł że już nie można robić zdjęć z tyłu pojazdu (niewiem jak to się ma do motocykli) i wszystkie mandaty wystawione z takowych zdjęć tracą ważność. Więcej, ci którzy dostali takie mandaty i je zapłacili, mogą się domagać zwrotu zapłaconych kwot. Ktoś jeszcze słyszał?
Raczej dotyczy to spraw aktualnie będących w toku, z tego co zrozumiałem nie można według TK wnioskować o ukaranie mandatem nie mając pewności kto popełnił dane wykroczenie. Sam zapłaciłem 200 pln tym...ze straży gminnej, przyznając się że prowadziłem, bądź też wskazując innego kierującego. Niewydajemiesię aby można było wyrwać tę kase...
"To są pańskie prywatne koncepcje!"

Awatar użytkownika
diablique
klepacz
klepacz
Imię: Ann
Kontakt:

Post autor: diablique » ndz 16 mar 2014, 20:43

Awatar użytkownika
zalew
pisarz
pisarz
Imię: Andrzej
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: zalew » ndz 16 mar 2014, 21:18

diablique pisze:a to nie o to chodzi http://3obieg.pl/trybunal-konstytucyjny ... c-zwrocone
Yhy,o to.
Ja tydzień temu dostałem pozdrowienia od straży miejskiej.
Dwie koperty i dwa zdjęcia z perspektywy tylnej (puszka),dzień po dniu :evil: .Zwyczajowe rasowe przekroczenie o 13 i 11 km/h hehe.Nie spodziewałem się że stacjonarny strzela w tym roku w dwie strony no i kolps.Ale zbóje zainwestowali i kupili pod koniec 2013 sprytniejsze,nowe urządzonka więc jest niespodzianka.Dodam że te fotoradary stoją bez zezwolenia z GITD,a SM tłumaczy się tym że stały one przed wejściem w życie ustawy wymagającej opinii i zgody GITD i opinia policji jest wystarczająca żeby trzepać kasę.
Tak więc niestety myślę że w starciu z obecnym jakże miłym względem podatnika państwem,wszelkie wyroki Trybunału nie wpłyną na nic a już na pewno na zwrot bezprawnie pobranych pieniędzy. Coś się znajdzie żeby usankcjonować swoje bezprawne łupienie obywatela na prawo i lewo w powiązaniu z błędnie skonstruowanymi przepisami prawnymi.

luktoy
bywalec
bywalec
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: luktoy » pn 17 mar 2014, 07:32

A ja stosuję jak na razie taki sposób na walkę z mandatami od ITD, którzy nie przysyłają zdjęć a jedynie śmieszne formularze:
http://www.bart2.com.pl/Mandat_ITD.pdf

I jak na razie działa, i to całkiem skutecznie:

Obrazek

Gracek_01
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Gracjan
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: Gracek_01 » pn 17 mar 2014, 12:46

Hehe xd dobre :d

ODPOWIEDZ