Witam,
Ostatnio zauważyłem, że wentylator w mojej vfr800 v-tec 2004 dziwnie się zachowuje? Mianowicie załącza się ok przy 104 st ale raz zejdzie do 96 st i tak jest ok, ale wyłącza się także przy 100 st, przy 101 st potem znowu załącza i znowu? Zamiast włączyć się raz i obniżyć temp. do 96 to on tak na raty. Tak w ogóle to przyjrzałem się temu (bo zawsze miałem nastawione na temp. otoczenia) gdy na światłach temperatura wzrosła mi do 111 st, dzień był ciepły ale nie upalny?! I nie wiem czy to dobra dla vitka temperatura silnika, bo z tego co się orientuję to nie...
Na tych światłach nawet przy włączonym wentylatorze temperatura rosła? Może ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
Dziwna praca wentylatora?
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
Re: Dziwna praca wentylatora?
sprawdź jakie napięcie dostaje wentylator na wtyczce, czy aby nie jest wiele niższe niż te na klemach akkugoryl pisze:Na tych światłach nawet przy włączonym wentylatorze temperatura rosła? Może ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- goryl
- zadomowiony
- Imię: Rafał
A jak będzie niższe to co to oznacza?Fakir pisze:sprawdź jakie napięcie dostaje wentylator na wtyczce, czy aby nie jest wiele niższe niż te na klemach akkugoryl pisze:Na tych światłach nawet przy włączonym wentylatorze temperatura rosła? Może ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
To znaczy ze gdzieś prąd uciekagoryl pisze:A jak będzie niższe to co to oznacza?Fakir pisze:sprawdź jakie napięcie dostaje wentylator na wtyczce, czy aby nie jest wiele niższe niż te na klemach akkugoryl pisze:Na tych światłach nawet przy włączonym wentylatorze temperatura rosła? Może ma ktoś jakiś pomysł co to może być?

Winne temu może być zasniednialy styk na kostce, przekaznik wentylatora, czujnik temp...
Nawet na postoju wentylator powinien obniżać temperaturę, a gdy dostaje za mało prądu to kręci wolniej i nie jest na tyle wydajny.
Układ masz odpowietrzony? Na zimnym silniku po odkreceniu korka na chłodnicy widać płyn? Powinien być widoczny zaraz przy korku - do pełna
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré