Dziwna praca wentylatora?

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
goryl
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Rafał
województwo: wielkopolskie

Dziwna praca wentylatora?

Post autor: goryl » śr 28 sie 2013, 15:14

Witam,
Ostatnio zauważyłem, że wentylator w mojej vfr800 v-tec 2004 dziwnie się zachowuje? Mianowicie załącza się ok przy 104 st ale raz zejdzie do 96 st i tak jest ok, ale wyłącza się także przy 100 st, przy 101 st potem znowu załącza i znowu? Zamiast włączyć się raz i obniżyć temp. do 96 to on tak na raty. Tak w ogóle to przyjrzałem się temu (bo zawsze miałem nastawione na temp. otoczenia) gdy na światłach temperatura wzrosła mi do 111 st, dzień był ciepły ale nie upalny?! I nie wiem czy to dobra dla vitka temperatura silnika, bo z tego co się orientuję to nie...
Na tych światłach nawet przy włączonym wentylatorze temperatura rosła? Może ma ktoś jakiś pomysł co to może być?

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof

Re: Dziwna praca wentylatora?

Post autor: Fakir » śr 28 sie 2013, 23:36

goryl pisze:Na tych światłach nawet przy włączonym wentylatorze temperatura rosła? Może ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
sprawdź jakie napięcie dostaje wentylator na wtyczce, czy aby nie jest wiele niższe niż te na klemach akku
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
goryl
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Rafał

Post autor: goryl » czw 29 sie 2013, 13:08

Fakir pisze:
goryl pisze:Na tych światłach nawet przy włączonym wentylatorze temperatura rosła? Może ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
sprawdź jakie napięcie dostaje wentylator na wtyczce, czy aby nie jest wiele niższe niż te na klemach akku
A jak będzie niższe to co to oznacza?

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof

Post autor: Fakir » czw 29 sie 2013, 13:29

goryl pisze:
Fakir pisze:
A jak będzie niższe to co to oznacza?
To znaczy ze gdzieś prąd ucieka :)
Winne temu może być zasniednialy styk na kostce, przekaznik wentylatora, czujnik temp...

Nawet na postoju wentylator powinien obniżać temperaturę, a gdy dostaje za mało prądu to kręci wolniej i nie jest na tyle wydajny.
Układ masz odpowietrzony? Na zimnym silniku po odkreceniu korka na chłodnicy widać płyn? Powinien być widoczny zaraz przy korku - do pełna
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

ODPOWIEDZ