autor: Janusz B. » sob 11 lut 2012, 14:23
Jestem zdania, że na zasadzie "tam gdzie taniej" można kupić jedynie OC.
Natomiast jeśli ktoś chce wykupić AC, to powinien sugerować się rzetelnością ubezpieczyciela. Innymi słowy wybrać takiego, który płaci.
Co z tego, że można zaoszczędzić 200, może 500 zł na składce, skoro potem ubezpieczyciel będzie robił wszystko, by zaniżyć odszkodowanie, albo nie wypłacić nic.
Biorąc pod uwagę to kryterium, polecić mogę PZU. Z Allianzem bywa różnie - raz płacą elegancko, innym razem robią pod górkę.
Z innych ubezpieczycieli sprawnie i ugodowo działa jeszcze np. Generali (choć nie wiem, czy mają AC dla motocykli w swojej ofercie).
Natomiast jak ognia unikałbym ubezpieczalni skupionych w Vienna Insurance Group - zwłaszcza Interrisk i Compensy. Jeszcze nie słyszałem o przypadku, by wypłacili odszkodowanie w należnej wysokości bez mnożenia przeszkód i wdawania się w spór.
Na koniec - zanim zdecydujesz się na wykupienie ubezpieczenia, czytaj OWU, a w szczególności część zatytułowaną "wyłączenie odpowiedzialności ubezpieczyciela". To samo gdy zauważysz kradzież, albo dojdzie do innego zdarzenia objętego ubezpieczeniem. Zanim cokolwiek zrobisz, znów sięgnij do OWU.
Częste są sytuacje, że człowiek zauważy kradzież np. w środę, zgłasza to milicji, a do ubezpieczalni zgłasza się tydzień później, bo wcześniej nie było czasu, czy coś. A potem zamiast odszkodowania dostaje kopa w dupę, bo w OWU zawarto postanowienie, że ubezpieczalnię należy zawiadomić o zdarzeniu w ciągu 2 dni od zauważenia...