Problem z automatem ssania?...

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Dariusz6914
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Dariusz
województwo: śląskie

Problem z automatem ssania?...

Post autor: Dariusz6914 » wt 08 lis 2011, 08:57

Cześć braci motocyklowej!
Co powiecie o tym:
Kiedy zapalałem swój motocykl, gdy były w miarę ciepłe dni, automat nie odcinał ssania przy 55 czy nawet 65 stopniach, ale robił to dopiero przy 80 stopniach, i dopiero wówczas silnik powoli schodził z 3,5 tyś obr do 2,5 tyś obr. Natomiast teraz, kiedy dni są chłodniejsze, szczególnie późnym wieczorem lub o świcie, kiedy ruszam do pracy, silnik do granicy 55 stopni pracuje normalnie, ale gdy osiągnie tą temperaturę wchodzi na wyższe obroty, tzn do 3,5 tyś, i utrzymują się one (włączone ssanie), aż silnik osiągnie 100 stopni, i dopiero wtedy powoli zaczyna schodzić z obrotów - odcinane ssanie- do swoich normalnych obrotów tzn: 2,5 tyś. Chciałem Was zapytać, czy to jest normalne? Wydaje mi się, że chyba do wymiany jest automat ssania. Jeżeli uważacie, że pracuje on źle, to napiszcie jak to odcinanie ssania powinno przebiegać prawidłowo, na ilu tyś obr powinno być ssanie odcinanie, tudzież przy jakiej temp. silnika. Wielkie dzięki za informacje, rady i porady. Trzymajcie się! Pozdrówka! :)
Zostanie po nas tylko kurz,
a może jeszcze...,
nie, może już.

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Re: Problem z automatem ssania?...

Post autor: Damo 88 » wt 08 lis 2011, 23:02

Jak dobrze pamiętam to przy 80 c. Już są normalne obroty

Jeżeli przy 55C. stopniach załącza się ssanie i tak do 3.5tyś aż do 100c. To Prawdopodobnie Z automatycznym układem ssania jest problem .
A jak w czasie jazdy ? po rozgrzaniu nic się nie dzieje z motocyklem nie spadał Moc lewe powietrze ?
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

Gienio
klepacz
klepacz
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Gienio » wt 08 lis 2011, 23:41

no i 2,5tyś obrotów to zdecydowanie nie są normalne obroty na biegu jałowym

Awatar użytkownika
Dariusz6914
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Dariusz
województwo: śląskie

Post autor: Dariusz6914 » śr 09 lis 2011, 07:25

Jak już powyżej napisałem, jak silnik w cieplejsze dni osiągnie 80 stopni, to ssanie się wyłącza i silnik schodzi na normalne obroty, tzn: 2,5 tyś, i przyjmując, Damo, to, co napisałeś na wstępie, wszystko powinno być w tej akurat kwestii ok. Co do odpowiedzi na Twoje pytanie, to podczas jazdy moc jest ok, lewego powietrza też raczej nie pobiera. Hm. Hm... Doprawdy nie wiem, co o tym myśleć... Cóż, chyba odwiedzę serwis Hondy, tam podepną moto do komputera, i wszystko będzie jasne... :)
Zostanie po nas tylko kurz,
a może jeszcze...,
nie, może już.

ODPOWIEDZ