Kurtka z wypinaną membraną - warto?

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz
województwo: małopolskie

Kurtka z wypinaną membraną - warto?

Post autor: Bialy » czw 17 cze 2010, 01:51

Moja obecna kurtka trochę mnie już zaczyna wpieniać, więc baaardzo powoli (ale jednak) zaczynam się rozglądać za jakąś inną. Ostatnie upały podsunęły mi myśl, aby zakupić kurtkę z wypinaną membraną - zawsze to niby trochę chłodniej podczas jazdy. Problem gorąca pojawia się jednak w zasadzie tylko w mieście, gdzie najlepszym rozwiązaniem byłaby albo zbroja, albo kurtka z tymi wstawkami siateczkowymi na ogromnych powierzchniach - teraz jest tych hiciorów pełno ;) Myślę sobie jednak, że jak się wypnie tą membranę, to będzie jeszcze ciut lepszy przewiew, tylko czy różnica będzie naprawdę odczuwalna?
Największa różnica jest w cenie kurtek oczywiście - te z wypinaną membraną są oczywiście droższe od 'standardowych', choć zwykle jest to różnica 100 - 200 zł. No niby nic, ale jednak - za taką kwotę to sobie kupię jeszcze niezłe rękawice lub dołożę do lepszych spodni ;)
Zarzucę jeszcze może kilka linków, co byście mi konkretnie coś doradzili / odradzili:
http://www.defender.net.pl/product-pol- ... entin.html - mój faworyt rankingu, membrana na stałe
http://www.defender.net.pl/product-pol- ... -mesh.html - wypinana, ale to jest typowo letnia kurtka raczej
No i wypatrzyłem też Retbike:
http://www.retbike.pl/katalog/kurtki_te ... t_20092010
http://www.retbike.pl/katalog/kurtki_te ... light_2008
http://www.retbike.pl/katalog/kurtki_te ... light_2009

Te mają wypinane membrany i cenowo też nie są takie złe (no oprócz ostatniej), jednak wyglądem też niekoniecznie powalają (no... oprócz ostatniej może... ;) ) Nie mierzyłem ich jeszcze co prawda, a Quentina tak i leży fajnie, ale nie wiem, czy Retbike jakość poprawił ostatnio? Mam właśnie ichniejszą kurałkę Retsport sprzed bodaj 2 sezonów i narzekać nie mogę, ale rozmiarówka jest ciut dziwna (a kupowałem, jak jeszcze doświadczenia nie miałem za bardzo), no i kurcze - jest trochę niechlujnie. Kieszenie mam już dziurawe, sznurki się jakieś pourywały, a wcale jej intensywnie nie użytkowałem nigdy. Nie chciałbym się wpakować znowu w maliny z zakupem ;)

Zatem, Droga Starszyzno, szaleć z powodu tej membrany, czy odpuścić? Zaufać polskiemu producentowi, czy jednak wesprzeć niemiaszków? :P

PS. Wiem, że ten post jest zagmatwany jak wypowiedzi Bronka, ale późna godzina już ;)

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Marcin
województwo: mazowieckie

Post autor: Kornik » czw 17 cze 2010, 08:07

Siema,
Ja jestem świeżo (od tygodnia) po kupnie Modeki model Roma i wypinana membrana to rewelacja jak dla mnie. Kumpel w tej kurtce jeżdzi już 3 lata i sobie chwali w każdej pogodzie, ja jak narazie testowałem jazde w upał (zeszła sobota trasa warszawa -> lublin) i jazde przy 15 st.C (rano w czwartek) w małym deszczyku z wpieta membrana jak i przy około 10 st.C bez deszczu z membrana i jestem zachwycony bo w upał wstawki meshowe są rewelacją :) A jak pizga to wpinam membrane i odrazu ciepło :)

Za retbikeiem sie nie rozglądałem bo mam awersję do tej firmy. Zastanawiałem się na kurtka też sporty mesh modeki ale odpuściłem sobie bo w Romie mam podpinke ocieplaną za w sumie 60 PLN więcej (za Romę dałem 650 PLN) i w ten sposób mam kurtkę cało sezonową. Niedługo dokupie sobie takie spodenki też bo na upały jest to rewelacja lepsza od jeansów z kevlarem :)
Na szczęście pracujesz całe życie, a na nieszczęście sekundę.

Honda VFR800 (1999) - Sprzedana (Poszukiwana)
Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports DCT
Toyota CHR Hybrid

kiciol
klepacz
klepacz
Imię: Roman
województwo: wielkopolskie

Post autor: kiciol » czw 17 cze 2010, 08:51

Bialy pisze:Ostatnie upały podsunęły mi myśl, aby zakupić kurtkę z wypinaną membraną
Myślę że wypinana membrana to obecnie podstawa.Mam taką i w spodniach i w kurtce i bez porównania w cieplejsze dni do tradycyjnego rozwiązania.

Co do firmy Retbike to brachol miał ich spodnie i faktycznie trochę się sypały nitki itd ,ale były to spodnie chyba z przed 3 sezonów,nie wiem jak jest obecnie z jakością.
... owoc żywota twojego je...ZUS .

http://www.bikepics.com/pictures/2297876/

baaartoosz
bywalec
bywalec
Imię: Bartosz
Kontakt:

Post autor: baaartoosz » czw 17 cze 2010, 09:01

Ja też jeżdzę w Romie i bardzo sobie chwale. Wiec na Twoim miejscu łykałbym tylko i wyłącznie Rome. Modeka ma dosyć specyficzną rozmiarówkę, przynajmniej dla mnie. Jestem wysoki i szczupły, po podpięciu spodni do kurki nie moge założyć innych butów jak "wysokie kozaczki" bo spodnie sięgają mi do łydek...
Takiego tyłka jak VFR nie ma żadna...

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Marcin
województwo: mazowieckie

Post autor: Kornik » czw 17 cze 2010, 09:03

baaartoosz, co do tego to zależy od modelu spodni bo sa tez wersje przedłóżane i skaracane.
Na szczęście pracujesz całe życie, a na nieszczęście sekundę.

Honda VFR800 (1999) - Sprzedana (Poszukiwana)
Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports DCT
Toyota CHR Hybrid

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz

Post autor: Bialy » czw 17 cze 2010, 10:53

Czyli jednak :)
A powiedzcie mi - jak bardzo Roma nadaje się na trasę? Taką lokalną oczywiście, nie Kraków - Paryż ;) Bo głównie jest reklamowana jako kurtka miejska z racji długości, ale rozumiem, że po spięciu ze spodniami całość daje radę? :)

baaartoosz
bywalec
bywalec
Imię: Bartosz
Kontakt:

Post autor: baaartoosz » czw 17 cze 2010, 11:42

No pewnie, ze daje. Ja czesto wale nieduze trasy do 100km w tej kurtce i jeansach i nie narzekam, oczywiscie t-shirt wkladam w spodnie bo Roma jest krotka, ale po podpieciu spodni to mozesz nawet Nordkapp jesienia zdobywac;) Poza tym oprocz membrany jest tez do niej podpinka.
Takiego tyłka jak VFR nie ma żadna...

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz

Post autor: Bialy » czw 17 cze 2010, 12:12

No to, kurka wodna, chyba rozszerzę budżet jednak... :P

Awatar użytkownika
Browar
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Browar » pt 18 cze 2010, 14:05

RST VENTILATOR II - podpinka oddzielnie, membrana oddzielnie, a na koniec przewiewna siateczka.

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz

Post autor: Bialy » sob 19 cze 2010, 16:33

No wygląda nawet fajnie, a cenowo kształtuje się praktycznie tak, jak Modeka. Jeśli uda mi się ją gdzieś namierzyć, to na pewno zwrócę uwagę ;)
Rozumiem, że używasz takiej i nie narzekasz? :>

Awatar użytkownika
Browar
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Browar » pn 21 cze 2010, 11:57

Bialy pisze:No wygląda nawet fajnie, a cenowo kształtuje się praktycznie tak, jak Modeka. Jeśli uda mi się ją gdzieś namierzyć, to na pewno zwrócę uwagę ;)
Rozumiem, że używasz takiej i nie narzekasz? :>
Nie używam. Mam na sklepie:) jak chcesz to podjedź na łopuszańską 35 to sobie obejrzysz na żywo :)

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz

Post autor: Bialy » wt 22 cze 2010, 01:56

Aaa może nawet będę w Warszawie niedługo, to się zobaczy... ;) Dzięki :)

ODPOWIEDZ