Chorwacja

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
jl20420
bywalec
bywalec
Imię: Jacek

Chorwacja

Post autor: jl20420 » wt 25 sie 2009, 12:21

Wybieram się na wakacje do Chorwacji samochodem niestety:(, razem ze swoją połówką, której się niestety paszport skończył w sierpniu. I tu pytanie, czy ktoś z Was był, wpuszczają na dowód? A może coś godnego polecenia? Dzięki za info

Awatar użytkownika
enoel
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: enoel » wt 25 sie 2009, 12:33

byłem w tym roku,
wystarczy dowód,

oficjalne info na ten temat:
http://pl.mfa.hr/?mh=408&mv=2537

udanych wakacji

katan
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Re: Chorwacja

Post autor: katan » wt 25 sie 2009, 12:36

jl20420 pisze:Wybieram się na wakacje do Chorwacji samochodem niestety:(, razem ze swoją połówką, której się niestety paszport skończył w sierpniu. I tu pytanie, czy ktoś z Was był, wpuszczają na dowód? A może coś godnego polecenia? Dzięki za info
Przepisy sa takie ze mozesz wyjechac ale bez paszportu moga Cie spowrotem nie wpuscic do Unii. Praktycznie nie jest to przestrzegane, tylko ze zawsze mozesz zle trafic...

Zdro!
katan
katan, po prostu katan..

Celem jest droga

Awatar użytkownika
jl20420
bywalec
bywalec

Post autor: jl20420 » wt 25 sie 2009, 12:49

dzięki enoel!

Awatar użytkownika
Tomkoz
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Tomkoz » wt 25 sie 2009, 13:27

Proponuje nie ryzykować i mieć ze sobą Paszport. Znajomi byli w tym roku i wiem, że legitymowali się poprzez Paszport.

Rodi
Imię: Tomasz

Post autor: Rodi » wt 25 sie 2009, 18:10

Jadąc na południe, np do Dubrownika pokonujemy jeszcze Bośnie iHercegowine. Jak tam byłem 4 lata temu to nawet dowodu nie pokazywaliśmy, ale... pewnie nie jest to reguła.

Przemek 750 vfr
Imię: Przemek

Post autor: Przemek 750 vfr » wt 25 sie 2009, 18:36

Jeżeli mogę wtracic to byłem w Chorwacji dwa tygodnie temu i przy wjezdzie pokazywałem paszporty a jak jechałem na wycieczkę do Meczugorje to trzeba przejechac kawałek przez Bosnie i tam paszporty obowiązkowo kontrolowali tam i z powrotem , jak już wyjeżdzałem z powrotem z Chorwacji to pokazałem paszport ale tylko celnik machnął reką i pojechalismy dalej . Ja jednak bym sugerował paszport bo dużo zależy jaki celnik ma dzien , koleżanka jechała tydzien wczesniej to ją i dwa inne samochody trzepali godzinę na poboczu przejscia granicznego, :shock:

Awatar użytkownika
brutoos
pisarz
pisarz
województwo: mazowieckie

Post autor: brutoos » wt 25 sie 2009, 23:21

To bardzo zależy. Jak się jedzie moto to patrzą zwykle z przymrużeniem oka. Jednego razu (2007 bez Schengen) nie zdejmowaliśmy garnków na żadnej z granic (CZ,SK,HU,HR) a w tym roku wjeżdżając - musieliśmy na granicy HU-HR.
W sumie jest jakaś podstawa prawna(wyżej)... Zawsze możesz zrobić paszport tymczasowy - zrobią nawet w 1 dzień.

Jadąc przez Bośnię(m.in. do Dubrovnika) trzeba mieć jeszcze zieloną kartę, z paszportów też mogą trzepać.

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » śr 26 sie 2009, 00:04

Na poczatku sierpnia bylem z dziewczyna na wyspie Pag w srodkowej Chorwacji. Na granicy chorwacko - slowenskiej sprawdzano dokumenty. Wystarczaly dowody osobiste, aczkolwiek biuro turystyczne w ramach zabezpieczenia prosilo o zabranie paszportu.
Jezeli chodzi o wyspe Pag i sama miejscowosc - piekne, kameralne miasteczko polozone w niewielkiej zatoce. Bardzo duzo miejsc noclegowych, kempingow itp. Rozmawialem z sasiadami-Polakami, ktorzy przyjechali samochodoem. Placili za dobe 14euro. Mowili, ze we wrzesniu ceny spadaja nawet do 8-10 euro za dobe. Wyspa jest swietna baza wypadowa do zwiedzania. Zarowno na polnoc jak i poludnie jest niemalze taka sama odleglosc. Plaze kazdego rodzaju. Calkiem sporo atrakcji i mozliwosci aktywnego wypoczynku. Jezeli nie wiedzielibyscie gdzie dokladnie sie ulokowac to goraco polecam !
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
brutoos
pisarz
pisarz

Post autor: brutoos » śr 26 sie 2009, 07:38

Jeżeli mowa o polecaniu, to ja z kolei polecam miejscowości na Makarskiej Riwierze(m.in. Drvenik, Igrane). Ceny tak jak pisze elcommendante we wrześniu spadają o połowę, nawet do takich 8-10 E za pokój.

Wiecie już gdzie jedziecie? 1, kolejny raz?

Awatar użytkownika
jl20420
bywalec
bywalec

Post autor: jl20420 » śr 26 sie 2009, 09:50

jedziemy pierwszy raz, samochodem niestety, i myśleliśmy o miejscowości Rijeka, bo to chyba w miarę najbliżej i się tak nie umorduję jazdą. Ale dokładnych planów jeszcze nie mamy. Co do paszportu, to raczej nie ma szans, gdyż nie zdążymy wyrobić w tak krótkim czasie, stąd moje obawy.

katan
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: katan » śr 26 sie 2009, 10:13

jl20420 pisze:jedziemy pierwszy raz, samochodem niestety, i myśleliśmy o miejscowości Rijeka, bo to chyba w miarę najbliżej i się tak nie umorduję jazdą. Ale dokładnych planów jeszcze nie mamy. Co do paszportu, to raczej nie ma szans, gdyż nie zdążymy wyrobić w tak krótkim czasie, stąd moje obawy.
Olejcie Rijeke i jedzcie dalej. Z Zagrzebia, piekna autostrada mozna sie dostac do Splitu w ~4h a od Splitu w dol, to dopiero jest pieknie :)

Zdro!
katan
katan, po prostu katan..

Celem jest droga

Awatar użytkownika
pAF
teksciarz
teksciarz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pAF » śr 26 sie 2009, 10:53

jedź bardziej na południe (Zadar i niżej), które jest duuużo fajniejsze niż okolice Rijeki

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » śr 26 sie 2009, 11:07

Pilot(ka) mowila, ze polnocna czesc Chorwacji jest malo atrakcyjna turystycznie i do tego jeszcze bardzo droga, zatem ja tez wam odradzam Rijeke.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
brutoos
pisarz
pisarz

Post autor: brutoos » śr 26 sie 2009, 20:13

katan pisze:
Olejcie Rijeke i jedzcie dalej. Z Zagrzebia, piekna autostrada mozna sie dostac do Splitu w ~4h a od Splitu w dol, to dopiero jest pieknie :)
Potwierdzam, jedźcie koniecznie za Split.

będzie tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ