Chorwacja
- jl20420
- bywalec
- Imię: Jacek
Chorwacja
Wybieram się na wakacje do Chorwacji samochodem niestety:(, razem ze swoją połówką, której się niestety paszport skończył w sierpniu. I tu pytanie, czy ktoś z Was był, wpuszczają na dowód? A może coś godnego polecenia? Dzięki za info
- enoel
- zadomowiony
- Imię: Piotr
- Kontakt:
byłem w tym roku,
wystarczy dowód,
oficjalne info na ten temat:
http://pl.mfa.hr/?mh=408&mv=2537
udanych wakacji
wystarczy dowód,
oficjalne info na ten temat:
http://pl.mfa.hr/?mh=408&mv=2537
udanych wakacji
-
- teksciarz
- Kontakt:
Re: Chorwacja
Przepisy sa takie ze mozesz wyjechac ale bez paszportu moga Cie spowrotem nie wpuscic do Unii. Praktycznie nie jest to przestrzegane, tylko ze zawsze mozesz zle trafic...jl20420 pisze:Wybieram się na wakacje do Chorwacji samochodem niestety:(, razem ze swoją połówką, której się niestety paszport skończył w sierpniu. I tu pytanie, czy ktoś z Was był, wpuszczają na dowód? A może coś godnego polecenia? Dzięki za info
Zdro!
katan
katan, po prostu katan..
Celem jest droga
Celem jest droga
-
- Imię: Przemek
Jeżeli mogę wtracic to byłem w Chorwacji dwa tygodnie temu i przy wjezdzie pokazywałem paszporty a jak jechałem na wycieczkę do Meczugorje to trzeba przejechac kawałek przez Bosnie i tam paszporty obowiązkowo kontrolowali tam i z powrotem , jak już wyjeżdzałem z powrotem z Chorwacji to pokazałem paszport ale tylko celnik machnął reką i pojechalismy dalej . Ja jednak bym sugerował paszport bo dużo zależy jaki celnik ma dzien , koleżanka jechała tydzien wczesniej to ją i dwa inne samochody trzepali godzinę na poboczu przejscia granicznego, 

- brutoos
- pisarz
- Imię: Jacek
- województwo: mazowieckie
To bardzo zależy. Jak się jedzie moto to patrzą zwykle z przymrużeniem oka. Jednego razu (2007 bez Schengen) nie zdejmowaliśmy garnków na żadnej z granic (CZ,SK,HU,HR) a w tym roku wjeżdżając - musieliśmy na granicy HU-HR.
W sumie jest jakaś podstawa prawna(wyżej)... Zawsze możesz zrobić paszport tymczasowy - zrobią nawet w 1 dzień.
Jadąc przez Bośnię(m.in. do Dubrovnika) trzeba mieć jeszcze zieloną kartę, z paszportów też mogą trzepać.
W sumie jest jakaś podstawa prawna(wyżej)... Zawsze możesz zrobić paszport tymczasowy - zrobią nawet w 1 dzień.
Jadąc przez Bośnię(m.in. do Dubrovnika) trzeba mieć jeszcze zieloną kartę, z paszportów też mogą trzepać.
- elco
- klepacz
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Na poczatku sierpnia bylem z dziewczyna na wyspie Pag w srodkowej Chorwacji. Na granicy chorwacko - slowenskiej sprawdzano dokumenty. Wystarczaly dowody osobiste, aczkolwiek biuro turystyczne w ramach zabezpieczenia prosilo o zabranie paszportu.
Jezeli chodzi o wyspe Pag i sama miejscowosc - piekne, kameralne miasteczko polozone w niewielkiej zatoce. Bardzo duzo miejsc noclegowych, kempingow itp. Rozmawialem z sasiadami-Polakami, ktorzy przyjechali samochodoem. Placili za dobe 14euro. Mowili, ze we wrzesniu ceny spadaja nawet do 8-10 euro za dobe. Wyspa jest swietna baza wypadowa do zwiedzania. Zarowno na polnoc jak i poludnie jest niemalze taka sama odleglosc. Plaze kazdego rodzaju. Calkiem sporo atrakcji i mozliwosci aktywnego wypoczynku. Jezeli nie wiedzielibyscie gdzie dokladnie sie ulokowac to goraco polecam !
Jezeli chodzi o wyspe Pag i sama miejscowosc - piekne, kameralne miasteczko polozone w niewielkiej zatoce. Bardzo duzo miejsc noclegowych, kempingow itp. Rozmawialem z sasiadami-Polakami, ktorzy przyjechali samochodoem. Placili za dobe 14euro. Mowili, ze we wrzesniu ceny spadaja nawet do 8-10 euro za dobe. Wyspa jest swietna baza wypadowa do zwiedzania. Zarowno na polnoc jak i poludnie jest niemalze taka sama odleglosc. Plaze kazdego rodzaju. Calkiem sporo atrakcji i mozliwosci aktywnego wypoczynku. Jezeli nie wiedzielibyscie gdzie dokladnie sie ulokowac to goraco polecam !
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.
-
- teksciarz
- Kontakt:
Olejcie Rijeke i jedzcie dalej. Z Zagrzebia, piekna autostrada mozna sie dostac do Splitu w ~4h a od Splitu w dol, to dopiero jest piekniejl20420 pisze:jedziemy pierwszy raz, samochodem niestety, i myśleliśmy o miejscowości Rijeka, bo to chyba w miarę najbliżej i się tak nie umorduję jazdą. Ale dokładnych planów jeszcze nie mamy. Co do paszportu, to raczej nie ma szans, gdyż nie zdążymy wyrobić w tak krótkim czasie, stąd moje obawy.

Zdro!
katan
katan, po prostu katan..
Celem jest droga
Celem jest droga