Rekawice skorzane

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
wheelman
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Rekawice skorzane

Post autor: wheelman » śr 10 wrz 2008, 14:22

Hej. Szukam TRWALYCH skorzanych rekawic z ochraniaczami na kostki w nieduzej cenie :) Polskie z mTTr wytrzymaly niecaly sezon, dolozylem i kupilem SIDI X-street, ktore wytrzymaly...sezon. Mam juz dosc kupowania ich co roku wiec czy sa jakies solidne skorzane rekawice w przystepnej cenie do (300) ? Czy moze lepiej kupic texowe, gdyz slyszalem opinie, ze skora juz taka jest i sie wyciera (po wewnetrznej stronie).
PS. Przez sezon rozumiem ponad 10 tys km, wiec troche trzymania manetek jest.

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » śr 10 wrz 2008, 16:56

niestety rekawiczki to kwestia 1-2 sezonow przy intensywnej jezdzie ile by nie kosztowaly i jakiej formy by nie byly...mozesz sie połasic o spawalnicze :)

Awatar użytkownika
G O F E R
pisarz
pisarz
Imię: Rafał
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: G O F E R » czw 11 wrz 2008, 09:18

Ja mam Arlen Ness model starszy od poniższego:
http://www.arlenness.com/p-3675-an-carb ... v-blk.aspx
Zrobiłem na nich ok 25t km łącznie z ok 30 metrowym ślizgiem.
Jedyna wada to rwące się wnętrze, ale obcinam paznokietki regularnie i jest OK :mrgreen:

Jednak w tym samym czasie kolega kupił SP1:
http://www.alpinestars.com/SP1_Glove/pd ... 55817.html
Do tej pory wydają się niezniszczalne.

Jednak musisz pamiętać o konserwacji. Po przelocie w deszczu skóra twardnieje i pęka.
Nieważne jakie łapy kupisz, kup sobie do nich impregnat do skóry za 20 ziko, to wytrzymają dwa razy więcej!

Alpinestars dostępne są w sieci InterMotors, a więc jak będziesz zainteresowany to zgłoś się do Fabiq'a: viewtopic.php?t=3369&start=0

Awatar użytkownika
Fabiq
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Fabiq » czw 11 wrz 2008, 10:40

ja podobnie jak kolega uzywalem mttr - jedno co o nich moge powiedziec to - shittt, szkoda zlotowek , arleny farbuja mocno nigdy nie uzywalem ale widzialem rece kolegow, u siebie w ofercie sprzedalem kilkanascie kompletow rekawic adrenaline - nie sa drogie tylko kolorow nie ma - sa czarne i koniec, chlopaki w nich jezdza od maja i jak na razie zaden nie narzekal, jedynie wersja devil krotkie ze skory i materialu to totalny szajs, przestalem je polecac jak zobaczylem co sie z nimi dzieje, z utiki dobry model rekawic to race gt chociaz na poczatku troche farbuja ale sa wytrzymale widzialem je w akcji po 2 sezonach poza tym ze sa rozciagniete to wszystko gites, jesli chodzi o rekawice alpinestars to godne polecenia sa niestety drozsze modele gptech, gp-pro , gp-plus, sp1, sp2 z krotkich dobre sa octane, tak jak kazda firma alpina tez ma w swojej ofercie shittt czyli model sledge, niby wygladaja porzadnie ale tylko gdy sa nowe, mialem na nie kilka reklamacji, rozrywaja sie na szyciach - stanowczo odradzam

jesli teraz mialbym wybierac to jedyne rekawice ktore warte sa swojej ceny to

alpinestars gp-pro wzglednie jeszcze sp-1

jesli musialbym wybierac z czegos tanszego to wybralbym utika race gt , a jesli naprawde musialbym kupic cos taniego to wybralbym adrenaline city pro

sp1 - 494 pln ( 399 u mnie )

Obrazek
Obrazek

gp-pro - 712 pln ( 629 u mnie )

Obrazek
Obrazek

utika race gt - 165 ( 129 u mnie )

Obrazek
Obrazek

adrenaline city pro - 151 ( 119 u mnie )

Obrazek
Obrazek
potrzeba cos?! dzwon 509 870 769

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » czw 11 wrz 2008, 11:16

A ja mam
http://padana.pl/katalog/index.php?page ... y=rukavice
i narazie ok, przejechałem w nich już prawie 10 koła. Największa wada, że po dłuższej jeździe w deszczu przemiękają. A tak to spoko. Takie w sam raz na wiosne-lato, zobaczymy jakie będą na jesień. Myślę że nie przemarzne :)

Wogóle polecam Padanę i 4SR, bliźniacze marki, obie są sprowadazne i sprzedawane przez właściciela RoxyMoto z pod Wrocławia. Mam skórę Padany, moja kobieta też. Ja mam też te rękawy, co zalinkowałem, moja kobieta ma damskie, z koziej skóry:
http://shop.4sr.pl/katalog/index.php?pa ... y=rukavice
Nie ma problemu z wymianą na inny rozmiar, ew.zwrot kasy.

http://padana.pl/katalog/index.php?page=katalog

http://shop.4sr.pl/katalog/index.php?page=katalog

Polecam z czystym sumieniem 8)

Awatar użytkownika
wheelman
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: wheelman » czw 11 wrz 2008, 16:29

W sumei nie wiem czym Adrenaline i Utika sie roznia od mTTr, dla mne it ozawsze bylo to samo gowno :) Alpinestars mnie korci ale szkoda mi tych pare stow, choc spodziewam sie , ze to inwestycja dosc dobra. Wstrzymam sie, sproboje znalezc jakiegos rymarza, ktory mi latki ponaszywa na SIDI :)

Awatar użytkownika
wheelman
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: wheelman » pt 12 wrz 2008, 12:54

Awatar użytkownika
Fabiq
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Fabiq » pt 12 wrz 2008, 13:37

nie mam tego, to chyba jakas podrobka alpinestars :P
potrzeba cos?! dzwon 509 870 769

Awatar użytkownika
wheelman
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: wheelman » pt 12 wrz 2008, 22:48

No Halvarssons chyba nie jest zly :) Wsystko co szwedzkei dobre, saaby, ikea, podlogi ;) Moje SIDI za to made in pakistan :)

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » pn 11 maja 2009, 11:28

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz
województwo: małopolskie

Post autor: Bialy » pn 11 maja 2009, 13:25

To może ja też się podzielę wrażeniami z użytkowania rękawic ;) Drobnymi co prawda, ale zawsze :)
Otóż dwa sezony przelatałem w rękawicach Metro Groove, które kupiłem za jakieś 125 zł na motobazarze. Łącznie wyszło jakieś 11 tys. km i z rękawic jestem względnie zadowolony, jak za tą cenę ;) Lewa przeżyła lekkiego ślizga, wobec czego pod koniec zeszłego sezonu zrobiła się z niej lekka dziura na wewnętrznej stronie dłoni i trochę zaczęły puszczać szwy na czubkach palców. Prawa jest w całkiem niezłym stanie, ale nie miała też przygód żadnych. Wydaje mi się jednak, że podczas tego sezonu dopełniła by żywota ;)
Zaznaczam przy tym, że jeździłem czasem w deszczu i rękawic zbytnio nie oszczędzałem, ani nie konserwowałem - zostawione były na pastwę losu :P
Największą ich wadą było to, że niestety trochę farbowały na łapę nawet po niedługich przejażdżkach. Na początku dosyć obficie, z czasem coraz mniej, ale jednak ręka trochę czarna zostawała. Być może jednak to tylko kwestia mojego egzemplarza albo mojej partii, bo moi kumple już na coś takiego nie narzekali, a kilku również używa tych metro.

http://infobot.pl/r/1dhv - tutaj znajduje się test tych rękawic i pod spodem są nawet moje wypowiedzi :)

Osobiście szukam teraz nowych rękawic i poważnie się nad nimi zastanawiam, a już niemal na pewno kupię takie mojemu plecaczkowi, bo ona nie lata tyle co ja, więc będzie jej to służyć znacznie dłużej :)

Awatar użytkownika
dagon
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: dagon » pn 11 maja 2009, 17:46

Ja dołożę swoje przelatałem na Cafe racerach z Luisa 15 tyś i zmieniłem tylko dlatego że miały bliski kontakt z psem:) ogólnie mogę polecić z uwagi na wytrzymałość ale za bezpieczne to one (nie były nie miały żadnych wzmocnień)
teraz zaszalałem i kupiłem:
http://www.kombinezon.pl/p/pl/446/daine ... 2009+.html

i po 3 tyś w tym sezonie nie ma na nich nawet śladu zużycia:)
napiszę coś więcej po sezonie.
V4 - prawdziwy król drogi ale rzędówka też daje radę

Awatar użytkownika
Jonecki
teksciarz
teksciarz
Imię: Hubert
Kontakt:

Post autor: Jonecki » pn 11 maja 2009, 22:10

Ja polecam Modekę, mam Racing Pro i jestem bardzo zadowolony. Są to typowo letnie rękawice wiec w chłodniejsze dni będzie trochu pizgać w nich ale za to w upały jakby ich nie było. Początkowo marzły mi w nich łapska ale po założeniu hot-gripów, jest bajka. Rękawice z cienkiej skóry z protektorami i pianką w paru miejscach, jasna skóra od wewnątrz szybko sie brudzi ale mi to nie przeszkadza, z zewnątrz twardo ale wygodnie. ogólnie polecam ale tylko w lato lub gdy ma się grzane manety. Trwałość: po 8 tyś oprócz przybrudzonej jasnej części rękawic nic sie nie po pruło, urwało czy odpadło a w deszczu też latałem.

PS
No i całkiem ładnie układają sie na twarzy osób mających chwilowo inne niż nasze zdanie (przetestowano :twisted: )
Sens tkwi w bezsensie sensu...

ODPOWIEDZ