Silnik do RC46

Awatar użytkownika
staqqq
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Stachu

Silnik do RC46

Post autor: staqqq » czw 27 paź 2011, 14:47

Witam. Nie wiem czy to dobry dział, ale generalnie chodzi o silnik.
Potrzebuję nowego silnika do mojego Vitka.
Generalnie zastanawiam się nad tym:
http://allegro.pl/silnik-honda-vfr-vfr8 ... 57214.html
Jakby ktoś chciał się dokładniej przyjrzeć, to mogę podesłać więcej zdjęć. Lewa kapa jest uszkodzona, ale z tego co mówił sprzedawca karter jest OK. A kapę wstawię sobie z mojego (zatartego) silnika.
Może ktoś ma na sprzedaż silnik do Vitka?

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Re: Silnik do RC46

Post autor: kiki » czw 27 paź 2011, 15:16

Tak jak piszesz pasuje dokładnie sprawdzić czy blok nie jest pęknięty, potem tylko standard - wypłukanie (dokładne ) silnika i pewnie git będzie:)- można rozebrać pompę oleju i sprawdzić czy ewentualnie nie ma w niej ziarenek piachu czy czegoś innego.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » czw 27 paź 2011, 16:45

A nie myślałeś o zębatym silniku z FIstaszka?? Jak już masz silnik na wierzchu to można by tam wypolerować kanały przy okazji.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
Gregory
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Grzesiek
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Gregory » czw 27 paź 2011, 16:50

Z tego co wiem, to nie będzie pasować z FI do V-teca, bo w innym przypadku, to większość by miała w Vitkach silniki FI :mrgreen:
Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów

Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.

CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: olo » czw 27 paź 2011, 20:00

Gregory pisze:większość by miała w Vitkach silniki FI
He he..ja bym na pewno tak zrobił :cool
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

Awatar użytkownika
staqqq
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: staqqq » sob 29 paź 2011, 19:30

Silnik nie z vteca prawdopodobnie nie będzie pasował (nie wiem na 100%, ktoś może to sprawdzał?). Robiłaby wrażenie vfrka z 2002 ze świszczącymi zębatkami:))) i nie vitek.
Obejrzałem ze znajomym mechanikiem ten silnik o którym pisałem i okazało się, że wszystko z blokiem OK, ale niestety był trzymany na zewnątrz, nie ma już listwy wtrysków i przez to wszystko wilgoć dostała się do gardzieli - do zaworów. Było tam trochę rdzy. Baliśmy się, że tego nie da się do końca wyczyścić i część z tego syfu dostanie się do środka po uruchomieniu.
Może dałoby radę, może nie. Nie wiem. Ale generalnie szukam czegoś pewniejszego... No i chcę po prostu przełożyć silnik, bez żadnego rozpoławiania itd.
Więc jeśli ktoś coś ma to proszę o informację.
Mam jeszcze ze 2 silniki gdzieś na allegro, też je sprawdzę. W sumie to mam całą zimę.
Ale dzisiaj pogoda była tak zaj...., że żal dupę ściska:(

Awatar użytkownika
kamil grudziadz
klepacz
klepacz
Imię: Kamil
województwo: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Post autor: kamil grudziadz » sob 29 paź 2011, 22:21

wyczytane w allegro:
posiadam także także VFR 800 2003r.V-TEC 35tys, na części (czarna - zdjęcia 6,7), zarejestrowana w Polsce, eksploatowana do 2007r. uszkodzona przodem, silnik nie naruszony, całość 2000zł, brak:moduł, regulator, prawy set kierowcy oraz wiązka hisa.

tel. 605194466 dzwon,dopytuj..
Obrazek

1: Suzuki VX 800
2: Honda VFR 750 RC 36/II
3: Honda VFR 800 FI

Awatar użytkownika
staqqq
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: staqqq » pn 31 paź 2011, 16:37

Kurde pokrywa cylindrów pęknięta, a za daleko, żeby sprawdzić, czy nic innego się nie pogięło w silniku (moto powypadkowe, cały przód zmasakrowany)... Także szukam dalej...

Awatar użytkownika
slimak
klepacz
klepacz
Imię: Marcin

Post autor: slimak » pn 31 paź 2011, 23:04

staqqq po święcie zadzwonie do znajomego bo kupił v teca z zerowym przebiegiem na części
ZKL

Awatar użytkownika
staqqq
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: staqqq » wt 01 lis 2011, 13:44

Super, daj znać co i jak

Awatar użytkownika
staqqq
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: staqqq » pt 18 lis 2011, 08:50

No to odświeżę trochę temat.

Kupiłem 'nowy' silnik (vtec '03, podobno 17kkm przebiegu - wygląda ładnie, ale przebiegu nie da się sprawdzić). Trochę mnie sprzedawca przyciął bo np. wymontował kosz sprzęgłowy a nie było o tym mowy podczas omawiania transakcji. Dodatkowo bez dekla od alternatora, dekiel od strony kosza sprzęgłowego pęknięty (poważny szlif musiała mieć ta vfra). Ale blok cały (to najważniejsze:), nic nie pogięte. Miska olejowa już odkręcona, trzeba wszystko jeszcze dokładnie przeczyścić (trochę opiłków od tego pękniętego dekla jest w środku, ale nie ma jakiejś perwersji:). Także powoli, powoli silnik nabiera kształtu i jest coraz bardziej gotowy do włożenia do środka. Dodatkowo wydech muszę trochę odświeżyć (rura przy katalizatorze jest tak przeżarta, że trzeba ją wyciąć i dosztukować nową (taki króciak). Obejm fi 40mm szukam już od paru dni, nigdzie nie ma (mam przeżarte) ma ktoś może coś takiego?

A teraz o starym silniku i prawdopodobnej przyczynie zatarcia:
Już zdejmując pokrywy zaworów zauważyliśmy (ja i mój bdb kumpel mechanik, który tak naprawdę ogarnia całe to przedsięwzięcie), że strasznie dużo silikonu jest napaćkane na uszczelkę. Na początku roku (marzec) byłem w serwisie Hondy, wymienili mi tam klocki hamulcowe i dodatkowo zrobili regulację zaworów. Więc zapaćkali potem wszystko tym silikonem i po wnętrzu było widać, że prawdopodobnie część tego silikonu pływała w oleju. Zatkała kanaliki, zajechała pompę i bach...
To była pierwsza myśl. Ale potem zauważyłem coś co wstrząsnęło moim motocyklowym życiem (jak kryminał:))).
Nie wiem, nigdy o czymś takim nie słyszałem w żadnym motocyklu. Pod tylną pokrywą zaworową łańcuszek rozrządu zjechał ze ślizgu (właściwie to ślizg wyjechał spod łańcuszka). Więc wyjechał ślizg ale napinacz był nadal na tyle sprawny, że mimo braku ślizgu wyciągnął się na tyle, że dociskał łańcuszek bezpośrednio. Z tym, że łańcuszek starł go dosyć konkretnie, wrzucając tym samym opiłki aluminium do oleju. Dodatkowo ten sam łańcuszek tarł o bok ślizgu i zamieniał go na opiłki plastiku. I to wszystko zawaliło kanaliki / pompę. Nie wiem ile kilometrów przejechałem w ten sposób. Nie było słychać żadnego hałasu, zmienionego dźwięku (może to była chwila). Ale było widać, że rant ślizgu był starty (inaczej łańcuszek chyba nie dałby rady sobie zjechać).

I teraz pojawiają się dwie możliwości: albo silnik miał wadę ukrytą od początku, albo serwis Hondy składając mi silnik po regulacji zaworów coś spieprzył. Nie wiem, czy da się tak źle założyć ślizg/napinacz, żeby stało się coś takiego? Po serwisie przejechałem 9kkmów i wszystko było OK.

Macie jakieś pomysły?
Ufff:)

Awatar użytkownika
kiler80
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotrek
województwo: małopolskie

Post autor: kiler80 » pt 18 lis 2011, 14:07

kolega się sądził i w końcu wygrał z serwisem, ale u Ciebie nie stało się to od razu po serwisie, niestety mała usterka spowodowała duże szkody :(

skrótowo:
suzuki grand vitara V6, robiony rozrząd i zawory w serwisie na nowych częściach, po kilkudziesięciu może kilometrach napinacz łańcucha go nie napinał = głowica na złom. i zaczeły się metody spychologiczne w serwisie i przeciąganie na czas...rzeczoznawca serwisu poźniej drugi kumpla, kilka miesięcy bez auta... rozchodziło sie o to, że napinacz na gwarancji i kto ma płacić za drugi remont. skończyło się tak że serwis drugi remont na szczęście zrobił na swój koszt

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: kiki » pt 18 lis 2011, 15:54

9kkm to troche dużo więc nie można zrzucić winy na serwis. Może źle zamontowany ślizg, może wadliwy napinacz, który odstawił jakiś numer :? Masz może jakieś zdjecia tego slizgu?

Awatar użytkownika
staqqq
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: staqqq » wt 22 lis 2011, 13:07

jak już przełożę nowy silnik to zajmę się starym i najwyżej popstrykam jakieś fotki...
właśnie też mi to 9kkm trochę nie pasuje.

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: kiki » wt 22 lis 2011, 19:24

staqqq a swoim starym jaki miałeś przebieg? Potrafisz ocenić, czy był w miarę oryginalny? Bo tak sobie pomyślałem, że może ślizg już nadawał się do wymiany, ale nikt go nie wymienił i dlatego powstał ten problem :roll:

ODPOWIEDZ