Olej do VFR
- kris
- pisarz
- Kontakt:
Cze?? ja u?ywam oleju p??syntetyku od lat MOBILA 1 la?em go do wi?kszo?ci moich sprz?t?w by?em i jestem zadowolony. Zurzycia nie zauwa?y?em ,olej wymieniam co 10 000 lub co rok.W poprzednich sprz?tach te? nie by?o zu?ycia , a je?dzi?em CB 500 i CB 750 Sewen Fifty ostatnim je?dzi kumpel kt?ry go kupi? i te? nie ma problem?w.My?l? ?e marka oleju nie jest a? taka wa?na chodzi raczej o terminowe wymiany.Moim zdaniem obecne oleje s? por?wnywalne je?li chodzi o znzne firmy, no ale to jest moje zdanie.Wa?niejsze jest chyba ?eby nie zala? moto np. syntetykiem je?li wcze?niej je?dzi? na mineralu, a ma ju? znaczny przebieg bo syntetyk ma w?asno?ci p?ucz?ce isilnik mo?e zacz?? bra? olej,i mog? pojawi? si? wycieki.To moim skromnym zdaniem ka?dy robi jak uwa?a pozdrowienia KRIS.
-
- Administrator
- Imię: Łukasz
- Kontakt:
No dobra ch?opaki ;] Czyli co mi polecacie? Kt?ry olej, bede teraz kupowa? jaki? baniaczek 4l bo wymieniam i siebie tak?e jaki? w miare dobry ale taki ?eby mnie nie zwali? z n?g swoja cen?
P??synteteyk? i mo?e kto?mi wyt?umaczy oznaczenia olej?w?
5W40? jest g?strzy od 10W40? i co znaczy ta druga liczba 
Naturalnie motocykl to RC24 z 86'

Naturalnie motocykl to RC24 z 86'
- Magic
- bywalec
- Kontakt:
Najlepszy na jaki Ci? sta?UxY pisze:No dobra ch?opaki ;] Czyli co mi polecacie?

Zazwyczaj lej? Mobil 1, ale ostatnio nie zajmuje si? sam zmianami oleju wi?c leje to co ma m?j mechanik

Jest rzadszy. W uproszczeniu pierwsza liczba to lepko?? w niskich temperaturach, druga - w wysokich. Im wy?sza liczba tym g?stszy olej. Im bardziej obci??ony cieplnie silnik tym druga liczba powinna by? wy?sza, w im ni?szych temperaturach silnik pracuje tym pierwsza liczba powinna by? ni?sza.5W40? jest g?strzy od 10W40? i co znaczy ta druga liczba![]()
Dla Twojej VFR zalecam p??syntetyk 10W40 lub wr?cz mineralny 15W40 dobrej klasy, syntetyk bedzie wci?ga?.
Pozdrawiam - Magic, SRX 250 i VFR800fi.
-
- Administrator
- Imię: Łukasz
- Kontakt:
no i dobra ;] przysz?? ta chwila w moim ?yciu ?e musze sie zdecydowa? i kupi? w ko?cu ten olej
My?le nad tymi :> Wszystkie to p??syntetyki, baniaczek 4l bo tyle w?a?nie potrebuje ;]
Castrol GPS 4T - 136,70 z?
Motul 5100 ESTER 10W40 - 109,00 z?
BEL-RAY EXP 10w40 - cena za litr 33 z? czyli ko?o 119 z?
My?la?em te? nad jakim? Mobil 1 i ewentualnie czy Shell robi jakie? oleje do motocykli?
Pozdro

Castrol GPS 4T - 136,70 z?
Motul 5100 ESTER 10W40 - 109,00 z?
BEL-RAY EXP 10w40 - cena za litr 33 z? czyli ko?o 119 z?
My?la?em te? nad jakim? Mobil 1 i ewentualnie czy Shell robi jakie? oleje do motocykli?
Pozdro

- Vlaad
- klepacz
- Kontakt:
Wielu ludzi u?ywa Motula 5100 (p??syntetyk) i sobie chwal? (ja te?
). Je?eli chodzi o "wci?ganie" oleju to sprawa wygl?da tak: je?eli silnik jest szczelny to nie wci?gnie oleju. Zale?y jakiego oleju u?ywa?e? do tej pory UxY. Odwo?am si? ponownie do maualu:
"Use only a detergent oil with an API classification of SF or SG. The classification is stamped on top of the can or printed on the container. Try always to use the same brand of oil. Use of additives is not recomended. Honda recomends the use of SAE 10W-40 oil viscosity under normal conditions."
I wszystko jasne. Nie wiem czy s? produkowane oleje mineralne 10W-40. Wydaje mi si?, ?e w gr? wchodzi tylko p??syntetyk.

"Use only a detergent oil with an API classification of SF or SG. The classification is stamped on top of the can or printed on the container. Try always to use the same brand of oil. Use of additives is not recomended. Honda recomends the use of SAE 10W-40 oil viscosity under normal conditions."
I wszystko jasne. Nie wiem czy s? produkowane oleje mineralne 10W-40. Wydaje mi si?, ?e w gr? wchodzi tylko p??syntetyk.
- AGENTII
- pisarz
- Kontakt:
UxY, pewnie ?e Motul 5100 ESTER 10W40 - 109,00 z? , troche ludzi na nim je?dzi ,a i cena nie jest wyg?rowana.
MANIEK OLSZTYN
www.extreme.olsztyn.pl
www.extreme.olsztyn.pl
- AGENTII
- pisarz
- Kontakt:
A mam pytanko znalaz?em na allegro Olej motocyklowy MOTUL 5100 10W40 4T ESTER 4L za cene 99z?. czy to drogo? 

MANIEK OLSZTYN
www.extreme.olsztyn.pl
www.extreme.olsztyn.pl
- Iceman
- bywalec
Zawsze leje 10w/40 i uwa?am, ?e nie ma sensu la? 5w40. Zreszt? Honda wyra?nie podaje w instrukcji lepko?c oleju jaki nale?y stiosowa? - 10w/40. Wi?c po co robi? eksperymenty. Wiem,?e nie op?acaj? sie na przyk?adzie katamaran?w. Mam Toyotke i od pocz?tku jezdzilem na mobilu 1 5w/50. W serwisie na przegl?dach "gor?co" namawiali mnie na Castrola SLX 0w/30 (kt?ry by? najdro?szy). Ola?em ich i nie zmienia?em. Dzisiaj silniki toyot 1,6VVTi i 1,8VVTi , kt?re jezdzi?y na 0w/30 SLX, ?rednio po 60ty? maj? wymieniane pier?cienie t?okowe a spowodowane jest to m.in. jazd? na tym oleju (zapieka pier?cienie i zostawia straszny syf w komorze spalania taki ?e wyst?puj? nawet samozap?ony). M?j ma ju? 80ty? i grama oleju nie bierze.zbyl pisze:I tam panowie nie ma jak Motul 5w/40Factory Line
chodz jestem ciekaw jak sie bedzie sprzeglo zachowywac
przy oleju 10w/40 tez Motula czy bedzie jakas roznica czy nie ma sensu
zmieniac
Ma ktos jakies doswiadczenie z olejami takiej lepkosci 5 --> 10
zbyl