Dokładnie.Jak kupowałem puche było za dużo oleju i wyjebało mi uszczelke pod głowicą i pare simmeringówSOWA pisze:nadmiar oleju może być wyrzucany przez simmeringi i inne ustrojstwa mające hamować wypływ oleju

choć nie jestem expertem, ale zgodzę się.Moja wiedza jest taka, że nadmiar oleju może być wyrzucany przez simmeringi i inne ustrojstwa mające hamować wypływ oleju. Nie wiem czemu, ale domyślam się, że np. przez wzrost ciśnienia wewnątrz miski olejowej, lub jak kto woli w przestrzeni podtłokowej.
Generalnie to wał korbowy zawsze powinien "dotykać" oleju, nawet więcej, powinien w niego napier...alać. Taki sposób pracy jest pożądany i konieczny. Dlaczego? bo panewki są smarowane kanałowo pod ciśnieniem, ale płaszcze tłoków i cylindrów nie mają takiego wyposażenia, gdyż matka natura zapomniała i w związku z tym mądrzy konstruktorzy wydumali, że jeśli ten agresywny wał swymi wykorbieniami postuka sobie o spoczywający pod nimi olej to w wyniku tej zadymy powstanie tzw. mgła olejowa posiadająca zbawienną zdolność zmniejszania tarcia między tłokiem i cylindrem. Można dalej ciągnąć opowieść, że pierścienie zgarniające podczas suwu ssania przeganiają precz osiadły na gładzi olej, by ten w formie mgły ponownie osiadł tam gdzie mu się podoba wykorzystując w tym celu sprężający suw tłoka w górę, odsłaniający płaszcz cylindra. Potem praca i wydech i tak w koło Macieju.Krajan pisze:a w przypadku gdy wał korbowy dotyka oleju sprawia to dodatkowe opory,
Hmm... ciekawe jak jest w Vitku, bo samochcodowe V-tecki mają natrysk oleju na denka tłoków. Ma ktoś serwisówkę od Vitka? Morsie, może Ty?Krajan pisze:ale płaszcze tłoków i cylindrów nie mają takiego wyposażenia, gdyż matka natura zapomniała
proszę bardzo...Serwisówka V-tec do ściągnięciaHmm... ciekawe jak jest w Vitku, bo samochcodowe V-tecki mają natrysk oleju na denka tłoków. Ma ktoś serwisówkę od Vitka?
Tez tak mam i trochę mnie to niepokoi... Ale jak sie rozgrzeje to mam dokładnie na środku okienka.KolczyK pisze:jak moto odpalam wiadomo sucho w ..... okienku ....
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości