Bałkany na moto 2011-06-24 czyli 8 krajów w 3 tygodnie

Masz pomysł na jakieś nocne latanie? Propozycję wycieczki? Pisz tutuaj :)
Awatar użytkownika
Konrad
bywalec
bywalec
Imię: Konrad

Post autor: Konrad » wt 18 sty 2011, 10:00

W 2008 zjechalismy Bałkany, tu masz opis, może coś Ci sie przyda.

http://www.hondavaradero.pl/mambo2/inde ... Itemid=178
Czysty motocykl jeździ lepiej.

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » śr 19 sty 2011, 22:03

jest już zarys trasy, niestety na Dubrovniku skończyły się możliwości googla :razz: , trasa oczywiście jest niedokładna i nieszczegółowa między innymi przez to, z resztą napewno będzie się zmieniać spontanicznie już na samej wyprawie. Czarnogórę myślę że zjeździmy bardziej.

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... e=UTF8&z=5
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]

Plpablo
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: Plpablo » ndz 30 sty 2011, 19:43

też jadę w tym sezonie do Grecji z tym że pod koniec sierpnia zaraz po moim ślubie i ma to być podróż poślubna wiec będe śledził wątek gdyż tak daleko jeszcze nie byłem na motorze i pewnie dowiem sie tu wielu ciekawych rzeczy .Moja trasa jest trochę inna ale docelowo ląduje w Grecji.I stąd pierwsze pytanie ponieważ jest tam w tym okresie podobno bardzo ciepło czy ktoś może mi polecic jakieś ubranie tekstylne( (marka,model-niewygórowana cena ) które bedzie sprawdzać sie w tych temperaturach ponieważ mamy z narzeczoną skóry które chyba nie bardzo nadają sie na takie upały?????

Dla ciekawskich tak w ogóle wyglada moja trasa:
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... 538086&z=5

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Post autor: binio » ndz 30 sty 2011, 20:21

Plpablo pisze:czy ktoś może mi polecic jakieś ubranie tekstylne( (marka,model-niewygórowana cena ) które bedzie sprawdzać sie w tych temperaturach ponieważ mamy z narzeczoną skóry które chyba nie bardzo nadają sie na takie upały?????
Co bys nie zalozyl i tak bedzie cieplo. W skorze wcale nie musi byc zle, pod warunkiem ze masz tak jak ja perforacje na calym przodzie :) Pod spod dajesz koszulke oddychajaca i jakos daje rade. Ja w lato jezdzilem w zbroi na siatce, ale przy malych predkosciach/korkach/swiatlach pocilem sie tak samo jak w skorze, a przy wiekszych z kolei przewiewalo mnie. Znajac zycie zrobisz tak jak 75% ludzi i na miejscu sciagniesz wszystko i bedziesz latal w spedenkach i koszulce :) Zreszta nawet w tym bedziesz sie pocil.
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » ndz 30 sty 2011, 22:03

binio pisze:zrobisz tak jak 75% ludzi i na miejscu sciagniesz wszystko i bedziesz latal w spedenkach i koszulce :)
ale trzeba jeszcze dojechać, myślę ze dobry stosunek jakość/cena ma modeka

Ja mam kurtke modeka shield, planuje dokupić spodnie modeka quebec pro bo moje retbike są o kant dupy rozbić jeśli chodzi o pocenie się w nich. Cena kompletu modeki powinna się zamknąć spokojnie w 1200 pln a opinie firma ma bardzo dobre. Tańszy retbike wg mnie i nie tylko mnie to porażka

na miejscu starał się bede jednak mimo wszystko jezdzić w stroju, choćby z rozsuniętymi wszystkimi zamkami jakie sie da i pisiorem na wierzchu ale zawsze w stroju
błędu z Bezmiechowej nie zamierzam powtarzać :mrgreen:

co do trasy to nie chcesz Grecji bardziej pozwiedzać? co z wybrzeżem olimpiskim?

i jedziecie sami przez Albanię?

Plpablo
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: Plpablo » pn 31 sty 2011, 08:16

kruhy pisze:
binio pisze: co do trasy to nie chcesz Grecji bardziej pozwiedzać? co z wybrzeżem olimpiskim?

i jedziecie sami przez Albanię?
Ateny na mapie zaznaczyłem jako punkt docelowy bo nie rozeznałem sie jeszcze w temacie co chciałbym zobaczyc w Grecji. Napewno wybrzeże i napewno 2,3 wyspy bo moja druga połowa bez plaży i ciepłej wody długo nie pociągnie.

Co do Albanii to trasa nie jest sztywna i pewnie bedzie modyfikowana na bierząco podczas jazdy, co z Albanią nie tak ???

Awatar użytkownika
maxym73
teksciarz
teksciarz
Imię: Marcin

Post autor: maxym73 » pn 31 sty 2011, 08:57

Jeżeli chodzi o ciuchy to polecam spodnie bojówki np. firmy motto / gruby dźins/ z protektorami na kolana. Mają różne kroje . Tak więc dla kobiety też coś znajdziesz.
Do grecji polecam tranzyt przez serbię i bulgarię. Byłem 2 lata temu i bez problem daliśmy radę.
Żyj szybko kochaj mocno i umieraj młodo
Teraz zaczyna się magia

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » śr 02 lut 2011, 17:39

No to ZACZYNAMY!!

Jako że skupiamy się na Grecji, więc

GRECJA CZ. 1 - SITHONIA, półwysep Halkidiki niedaleko Salonik

I mała prezentacja :biggrin :
http://www.youtube.com/watch?v=hQEfj6uZ ... re=related

Będzie to pierwszy dłuższy przystanek, myślę że 3,4 dni,

Przykładowy kemping w okolicy:
http://www.thalattacamp.gr/en/
Obrazek
Cena ok 40E za 4 osobową przyczepę czy domek więc ok 40 pln za osobe.
Mały namiot 4,5Eur, 1 osoba dorosła 5,4Eur, motocykl 1,4 eur
Jest to jeden z lepszych i droższych campingów. W zależności od opcji, dla najtańszej(licząc 1 moto 2 osoby i namiot) wyjdzie ok 40 pln za dobe na osobe.

Kwatery prywatne jak się okazuje można znaleźć w podobnych cenach więc w zależności od możliwości bedziemy wybierać

apropos, jak zagnieźcić tu film z youtuba?

C.D.N.

Awatar użytkownika
brutoos
pisarz
pisarz
Imię: Jacek
województwo: mazowieckie

Post autor: brutoos » śr 02 lut 2011, 23:05

kruhy apropos ciuchów to tak: byłem w CRO w Modeka Shield i w kombi skórzanym i kombi było zdecydowanie chłodniejsze :) lokalesi i tak jeżdżą w kąpielówkach i klapkach, więc tak czy srak będziecie wyglądać jak kosmici :D

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » czw 03 lut 2011, 12:12

Kruchy, mam prośbę
Edytuj ten swój pierwszy post w taki sposób aby był cora bardziej konkretny w miarę jak pomysł na wyjazd się krystalizuje. Czyli jak padają jakieś postanowienia w trakcie dyskusji to dodatkowo dopisuj ekstrakt w pierwszym poście.

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » czw 03 lut 2011, 21:47

MARCO pisze:zbierz to do kupy
zrobione, ciąg dalszy nastąpi

[ Dodano: |4 Lut 2011|, o 22:41 ]
GRECJA CZ. 2 - MITYCZNA GÓRA OLIMP

Po wylegiwaniu się na plaży będzie pora na trochę ruchu i serpentyn. Wyjeżdżamy z Sithoni i po ok 200km dojeżdżamy do miasteczka Litochoro, takie Greckie Zakopane, u podnóża masywu Olimp.

Mapa 2 Etapu
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... oramio.all

Kto ma ochotę na plaże idzie na plaże, kto ma ochotę przywitać się z górą po rozpakowaniu i posiłku wsiada na koń :twisted:
Na masywy Olimpu prowadzą dwie serpentyniaste i co najważniejsze asfaltowe drogi takie jak ta(link pod zdjęciem pokazuje serpentyny z lotu ptaka): :
Obrazek
http://www.panoramio.com/photo/18268747
z których widoki są takie jak ten
Obrazek
http://www.panoramio.com/photo/41375493

Jedna z tras prowadzi pod najwyższy szczyt Olimpu, można podjechać na wysokość ok 1200 m.n.p.m, po czym wejść na szczyt wysokości 2800m, który nie jest podobno specjalnie trudny technicznie, a wygląda to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=SjwugPMn_mo
Obrazek
W drugi dzień pobytu pod olimpem chętni mogą spróbować sił, pod olimpem jest schronisko z podłogą dla 60 osób :grin: trzeba wychodzić wcześnie rano bo około południa góra zachodzi za chmury

Ciąg dalszy nastąpi

[ Dodano: |8 Mar 2011|, o 00:36 ]
dodałem następne etapy i foty do 1 postu

ODPOWIEDZ